"


Δορυφόρος «κατάσκοπος» για την κλιματική αλλαγή είναι στα σχέδια των περιβαλλοντολόγων

Για πρώτη φορά, οι περιβαλλοντολόγοι στέλνουν τον δικό τους δορυφόρο στο διάστημα.


Στόχος του δορυφόρου είναι να εντοπίζει διαρροές αερίων-κυρίως μεθανίου- από αγωγούς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, γράφει η γερμανική Die Welt.

Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF), ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο πρώτος μη κυβερνητικός οργανισμός στον κόσμο που θέτει σε λειτουργία τον δικό του δορυφόρο.

Το όνομα του δορυφόρου: "MethaneSat". Σε δύο χρόνια, θα μπορεί να εντοπίσει διαρροές αερίων –κυρίως μεθανίου- σε πεδία γεώτρησης, αγωγούς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Το μεθάνιο, υπολογιζόμενο σε μια περίοδο 20 ετών, θα είναι 86 φορές πιο επιβλαβές για το κλίμα από την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Το μεθάνιο είναι υπεύθυνο για το ένα τέταρτο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς θεωρείται ο δεύτερος πιο επικίνδυνος κλιματολογικός φονιάς μετά το CO-2.

Η προσπάθεια είναι τεράστια, όπως και τα οφέλη για την προστασία του κλίματος. «Η EDF εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 45% μέχρι το 2025», ανακοίνωσε το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας. «Αυτό θα έχει το ίδιο βραχυπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα για το κλίμα, όπως το κλείσιμο του ενός τρίτου όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα παγκοσμίως».

Οι περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι οι υπέρυθροι αισθητήρες του δορυφόρου θα είναι σε θέση να ελέγξουν το 85% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως λέει ο εμπειρογνώμονας της EDF Μαρκ Μπράουνστάιν στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσινγκτον. «Η μείωση των εκπομπών μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι το πιο γρήγορο εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή» προσθέτει.

Στο διάστημα βέβαια ήδη είναι σε τροχιά υπάρχει ο δορυφόρος «Sentinel-5» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που εντοπίζει τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων. Ωστόσο ο δορυφόρος αυτός μπορεί να ανιχνεύει μόνο τις περιοχές και όχι την ακριβή θέση των εκπομπών αερίων.

«Τα δεδομένα που θα συλλέγουμε θα τα κάνουμε προσιτά σε όλους», υπόσχεται ο εμπειρογνώμονας της EDF, Μπράουνστάιν. Η αισιοδοξία της οργάνωσής του έχει βάση: Δεκατρείς πολυεθνικές στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ των οποίων η BP, η ExxonMobil, η Total, η Shell και η Saudi Aramco, συνεργάζονται με την EDF στην πρωτοβουλία αυτή για το κλίμα. Οι εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κάτω του 0,25% ή "κοντά στο μηδέν" μέχρι το 2025. «Έίναι ένα καλό πρώτο βήμα», λέει ο Μπράουσντάιν. «Τώρα το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να πείσουν και τις άλλες εταιρίες να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ