"


Πόσα φρούτα και λαχανικά τρώει η χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης


Η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.


Περίπου 1 στους 4 ανθρώπους (27%) έφαγε φρούτα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από την EUROSTAT . Ένα επιπλέον 37% του πληθυσμού της ΕΕ έτρωγε φρούτα μία φορά την ημέρα και το υπόλοιπο 36% έτρωγε φρούτα είτε λιγότερο συχνά είτε καθόλου κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας.

Σε σύγκριση με την κατανάλωση φρούτων, ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό (23%) του πληθυσμού της ΕΕ έτρωγε λαχανικά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό (40%) κατανάλωνε λαχανικά μία φορά την ημέρα.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η ημερήσια πρόσληψη φρούτων ήταν πιο διαδεδομένη στην Ιταλία (85% του πληθυσμού) και στην Πορτογαλία (81%).

Αντιθέτως, σε τρία κράτη μέλη, λιγότερο από το 40% του πληθυσμού έτρωγαν καθημερινά:

Λετονία (35%), Βουλγαρία και Λιθουανία (και τα δύο 37%).


Όσον αφορά την κατανάλωση λαχανικών στα κράτη μέλη, η Ιρλανδία και το Βέλγιο είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που κατανάλωνε λαχανικά τουλάχιστον μία φορά την ημέρα (και οι δύο 84%). Ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη, μεταξύ 50% και 80% του πληθυσμού ανέφεραν ότι κατανάλωναν καθημερινά λαχανικά, υπήρχαν πέντε κράτη μέλη όπου το ποσοστό ήταν κάτω από 50%: Ουγγαρία (30%), Ρουμανία (41% ), Τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία (και τα 45%).

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία από την τελευταία έρευνα της Eurostat σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της βδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ