"


Μεταβιβάσεις ακινήτων από τον Μάϊο με... ένα κλικ


Σε πιλοτική εφαρμογή από τον Μάιο με στόχο την πλήρη εφαρμογή τον ερχόμενο Οκτώβριο θα τεθεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.


Η σημαντικότερη αλλαγή έγκειται στο ότι η διαδικασία θα αρχίζει και θα ολοκληρώνεται από τον συμβολαιογράφο χωρίς ο φορολογούμενος να χρειάζεται να επισκεφθεί την εφορία.

Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργεί το σύστημα, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής για την καταβολή του φόρου η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Η πρώτη διάσταση της αλλαγής, έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Η δεύτερη σχετίζεται με τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων. Έχοντας οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με το πάτημα ενός κουμπιού την πλήρη εικόνα των μεταβιβάσεων ακινήτων μπορούν πολύ πιο εύκολα να αποκαλύψουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ενδεχομένως και μαύρου χρήματος. Πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) έδειξε ότι οι περισσότερες αγορές ακινήτων πραγματοιούνται με μετρητά και συγκεκριμένα οκτώ στα δέκα ακίνητα (84,7%) τα οποία πωλήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αγοράστηκαν εξ ολοκλήρου τοις μετρητοίς.

Ήδη για τις δηλώσεις γονικών παροχών και χρηματικών δωρεών προβλέπεται ότι πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και από τους δύο συμβαλλόμενους.

Δεν αρκεί δηλαδή να δηλωθεί από το σύζυγο για παράδειγμα πως έλαβε δωρεά 5.000 ευρώ από τη σύζυγό του αλλά και αντίστροφα η σύζυγος θα πρέπει να επιβεβαιώσει πως προχώρησε σε αυτή τη δωρεά. Ο φόρος με συντελεστή 10% στην προκειμένη περίπτωση, βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης.

Πηγή: enikonomia.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ