"


Καινούρια τμήματα στο αλλαγμένο μηχανογραφικό των υποψηφίων που θα δώσουν πανελλήνιες


Με αρκετές αλλαγές θα παρουσιαστεί το μηχανογραφικό του 2019, το οποίο θα κληθούν να καταθέσουν οι υποψήφιοι με το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων.



Υπενθυμίζεται πως ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης διαμορφώνεται από την κατάργηση του συνόλου των τμημάτων ΤΕΙ της επικράτειας και την ένταξή τους στα αντίστοιχα περιφερειακά πανεπιστήμια. Πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ήδη από το 2017 με την συγχώνευση των ΤΕΙ Πειραιά-ΤΕΙ Αθήνας, ενώ ακολούθησε η κατάργηση του ΤΕΙ Ηπείρου µε 9 τµήµατα, του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων µε 7 τµήµατα, του ΤΕΙ Θεσσαλίας µε 15 τµήµατα και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας µε 12 τµήµατα. Συνολικά 43 τµήµατα καταργούνται και εντάσσονται στις αντίστοιχες σχολές των ΑΕΙ.

Αντιστοίχως, η υλικοτεχνική υποδοµή, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές των ΤΕΙ εντάσσονται στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, το Ιόνιο Πανεπιστήµιο, το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο και το Πανεπιστήµιο Αθηνών. Ταυτόχρονα, έχουμε την ίδρυση και εντελώς νέων τμημάτων, καθώς και την κατάτμηση των τμημάτων ΦΠΨ του ΕΚΠΑ στα τμήματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Τμήμα Φιλοσοφίας. Το τμήμα ΦΠΨ του Παν/μιου Ιωαννίνων διασπάται στο αυτόνομο τμήμα Ψυχολογίας και το αντίστοιχο της Φιλοσοφίας.

Σε γενικές γραμμές, επιχειρήθηκε η συγχώνευση τμημάτων με ίδιο/αρκετά συναφές περιεχόμενο ή η αυτούσια μεταφορά τμημάτων ΤΕΙ σε τμήματα σχολών ΑΕΙ. Για παράδειγμα, το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισες Φυσικού Περιβάλλοντος καθώς και το τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, συγχωνεύθηκαν στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από την άλλη, το τμήμα Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας μεταφέρθηκε αυτούσιο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για τα εν λόγω τμήματα, τα δεδομένα είναι λίγο-πολύ γνωστά, αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν και το περιεχόμενο των σπουδών. Αναφορικά με τα νέα τμήματα, υπάρχουν τμήματα όπως π.χ το τμήμα Μαθηματικών του Παν.Θεσσαλίας με επαγγελματικά δικαιώματα και περιεχόμενο σπουδών ίδια με άλλων, αντίστοιχων σχολών. Ωστόσο, υπάρχουν και τμήματα όπως π.χ το τμήμα Υδατοκαλλιέργειας ή το τμήμα Αεροδιαστημικής με εντελώς πρωτότυπο και άγνωστο περιεχόμενο, για το οποίο οι αρχές του υπουργείου θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να λάβουν επαρκή ενημέρωση οι υποψήφιοι.

Τα εντελώς καινούρια τμήματα

Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών

Τμήμα Υδατοκαλλιέργειας και Υδροβιολογίας
Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίωμων και Γεωργίας
Τμήμα Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τμήμα Πολτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών
Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολισμικών Σπουδών
Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας
Τμήμα Φυσικής
Τμήμα Μαθηματικών

ΕΚΠΑ

Κοινωνιολογίας
Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας
Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου,
Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Αειφορίας
Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας
Διατροφής και Διαιτολογίας
Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Τμήμα Εθνομουσικολογίας*

Τμήμα Τουρισμού*

Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης*

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

*θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021

Πηγή: alfavita.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ