"


Ε.Ε.- Τα πλαστικά μίας χρήσης που θα απαγορευτούν μέχρι το 2021


Τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης έχει βάλει «στο μάτι» η Ευρωπαϊκή Ένωση. Νέος νόμος για την απαγόρευση της χρήσης τους εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.


Τα προϊόντα που θα απαγορευτούν μέχρι το 2021 στην Ε.Ε είναι σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωβουλής, τα παρακάτω:

- Πλαστικά μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού)

-Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης

-Πλαστικά καλαμάκια

-Μπατονέτες με πλαστικά μέρη

-Πλαστικές βάσεις μπαλονιών

-Οξοδιασπώμενα πλαστικά

-Συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ)

Νέος στόχος ανακύκλωσης

Συγκεκριμένα, τέθηκε ο στόχος για συλλογή 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029 στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μπουκάλια θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον κατά 25% από ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030.

Η ευθύνη για την ποιότητα του πλαστικού και το κατά πόσο ανακυκλώσιμο θα είναι πέφτει στους παραγωγούς. Το νέο καθεστώς θα ισχύει και για τα αλιευτικά εργαλεία, έτσι ώστε οι παραγωγοί να επιβαρύνονται με το κόστος συλλογής των απολεσθέντων στη θάλασσα εργαλείων.

Τέλος, η νομοθεσία επιβάλει την υποχρεωτική επισήμανση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ρίψης τσιγάρων με πλαστικό φίλτρο στους δρόμους, καθώς επίσης και για άλλα αντικείμενα, όπως είναι τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

O εισηγητής Frédérique Ries (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) επισήμανε σε δήλωσή του: «Αυτή η νομοθεσία θα μειώσει το κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας κατά 22 εκατ. ευρώ, το εκτιμώμενο δηλαδή κόστος που θα προκαλέσει η μόλυνση από πλαστικά προϊόντα στην Ευρώπη μέχρι το 2030. Η Ευρώπη τώρα έχει ένα νομοθετικό μοντέλο για να υπερασπιστεί και να το προωθήσει σε διεθνές επίπεδο, δεδομένης της παγκόσμιας έκτασης του φαινομένου της θαλάσσιας ρύπανσης εξαιτίας των πλαστικών».

Πηγή: topontiki.gr
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ