"


Άργος Ορεστικό: Ξεπερνούν τον αριθμό των 300 τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας που επισκέφθηκαν τις μονάδες υγείας



Περισσότερα από 300 κρούσματα γαστρεντερίτιδας εκ των οποίων 35 σε παιδιά έχουν καταγραφεί τις τελευταίες τρεις ημέρες στην πόλη του Άργους Ορεστικού, την Τ.Κ Λεύκης και στους Μανιακούς Καστοριάς

από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, με τον ρυθμό των κρουσμάτων να είναι όμως μικρότερος σε σχέση με την ημέρα εκδήλωσης της επιδημίας.

Από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα περιστατικά χρειάστηκε τουλάχιστον 100 ασθενείς να φιλοξενηθούν στην μονάδα βραχείας νοσηλείας όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ 18 παιδιά μπήκαν στην παιδιατρική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Παράλληλα σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή ασθενών στην παθολογική Κλινική με υποκείμενα νοσήματα και δόθηκε η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Από την πλευρά του Νοσοκομείου Καστοριάς δια του Διοικητή κ. Βασίλη Αντωνιάδη αλλά και του ιατρικού προσωπικού τονίζεται ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σε σχετική ύφεση.

Η αιτιολογία όμως της επιδημίας γαστρεντερίτιδας παραμένει αδιευκρίνιστη με τους ασθενείς να παρουσιάζουν συμπτώματα με εμετούς, διάρροια και κοιλιακό άλγος, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρήθηκε υψηλός πυρετός. Μέχρι στιγμής ο εργαστηριακός έλεγχος για σαλμονέλα και συγγέλα είναι αρνητικός, όπως και τα αποτελέσματα ελέγχου στο πόσιμο νερό σε δείγματα που λήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή οπότε και εκδηλώθηκαν τα κρούσματα.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμος Άργους Ορεστικού όλες οι παράμετροι που σχετίζονται με την ύπαρξη μικροβίων στο πόσιμο νερό της πόλης του Άργους Ορεστικού μεταξύ των οποίων ολικά κολοβακτηριοειδή, E.coli., κοπρανώδεις εντερόκοκκοι και Ολική Μικροβιακή Χλωρίδα 22ο C και 36ο C, είναι αρνητικές. Παράλληλα δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κοινό γεύμα ατόμων στην πόλη του Άργους Ορεστικού στο οποίο μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα.

Απομένουν τα επόμενα 24ωρα τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου σε δείγματα κοπράνων καθώς και τα δείγματα των υπολοίπων δειγμάτων νερού από το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

Εν τω μεταξύ από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οπότε και εκδηλώθηκε η επιδημία γαστρενετρίτιδας υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων, τέθηκαν σε επιφυλακή το Νοσοκομείο Καστοριάς, το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού, όλα τα φαρμακεία, ενώ ενημερώθηκε άμεσα και το ΚΕΕΛΠΝΟ κλιμάκιο του οποίου αναμένεται στην Καστοριά την Τρίτη το πρωί προκειμένου να συνεχιστεί η διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την γαστρεντερίτιδα.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ πάντως  συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο.

Πηγή: ΕΡΤ Κοζάνης 




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ