"


Απουσία της Καστοριάς από τις πόλεις που θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο κατα το νέο κυκλο συνδέσεων

Οι πελάτες που ήταν συνδεδεμένοι, μέχρι το τέλος του 2018, με το φυσικό αέριο μετριούνταν σε λίγες δεκάδες.


Από φέτος ήδη σε πόλεις όπως οι Σέρρες και η Λαμία έχουν ξεκινήσει νέες συνδέσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινούν νέες συνδέσεις και στην Κατερίνη. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΔΑ, το οποίο παρουσιάστηκε  από τη διοίκηση της εταιρείας (κ. Σ. Ραπτόπουλος, πρόεδρος και κα. Σ. Μωσσέ, δ/σα σύμβουλος), μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσουν δύο πιλοτικά έργα - γέφυρα που αφορούν σε συνολικά 1700 συνδέσεις σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη, Σέρρες αρχικά και στη συνέχεια σε Θήβα, Κιλκίς και Δράμα.

Τα έργα αυτά που ξεκινούν, στην πραγματικότητα αποτελούν την πρόγευση για το μεγάλο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα που ξεκινά η εταιρεία για την περίοδο 2019 - 2023 και το οποίο χωρίζεται σε δύο κομμάτια: το πρώτο αφορά σε 3 περιφέρειες δηλαδή Αν. Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιηθούν με δωρεάν τέλη 30800 συνδέσεις και θα γίνουν εργασίες επέκτασης του δικτύου 1130 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό 172 εκ. ευρώ.

Για το πρώτο έργο έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ (50%), την ΕΤΕΠ (35%)και ίδια κεφάλαια (15%), με τις πρώτες προκαταβολές να έχουν ήδη δοθεί. Πλέον ξεκινούν οι δημοπρατήσεις των έργων που με βάση το σχεδιασμό της ΔΕΔΑ θα γίνουν ανά τμήματα και περιορισμό στη δυνατότητα ανάληψης 1 αναδόχου ανά περιφέρεια για προμήθειες υλικών και 1 εργολάβου ανά 2 πόλεις το μέγιστο προκειμένου να ανοίξει περισσότερο η αγορά και να μειωθεί το ρίσκο.  Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι για όλους τους τομείς.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει συνολικά 18 πόλεις εκ των οποίων στο Καρπενήσι, την Άμφισσα, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Ορεστιάδα θα πάει συμπιεσμένο αέριο CNG και στις υπόλοιπες κανονικό δίκτυο με αγωγό.

Αναλυτικά οι πόλεις της πρώτης φάσης είναι:

Στη Στερεά Ελλάδα: Καρπενήσι, Άμφισσα, Θήβα, Λιβαδειά, Λαμία, Χαλκίδα
Στην Κεντρική Μακεδονία: Βέροια, Αλεξάνδρεια, Ημαθίας, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς,

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Ορεστιάδα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ξάνθη

Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες 4 περιφέρειες, με στόχο τη δημιουργία 15 χιλιάδων νέων συνδέσεων με την επέκταση του δικτύου κατά 850 χλμ. και προϋπολογισμό 109 εκατ. ευρώ. Από τις περιφέρειες αυτές (Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο), ήδη για τη Δ. Μακεδονία και τη Δ. Ελλάδα έχει υπογραφεί η απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και έχει ξεκινήσει η σύνταξη μελέτης κόστους οφέλους για την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.

Διαδικασία

Για τις πρώτες έξι πόλεις  (Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη, Σέρρες), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου στη ΔΕΔΑ (τηλεφωνικό κέντρο 11711) προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να δουν εάν θα υπάρχει δίκτυο στην περιοχή τους.

Η σύνδεση είναι δωρεάν μέχρι το ρολόι ενώ, εάν χρειαστούν εσωτερικές εργασίες εντός του κτηρίου, τότε το κόστος βαρύνει τον πελάτη, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να απευθυνθεί στην εταιρεία προμήθειας της επιλογής του για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο.

Ο κ. Ραπτόπουλος ανέφερε ότι μετά τις αλλαγές στην αγορά, η ΔΕΔΑ έπρεπε  να επικυρώσει εκ νέου την άδεια διανομής και διαχείρισης κάτι που έγινε με απόφαση της ΡΑΕ το Δεκέμβριο για 25 χρόνια στις 7 περιφέρειες. Στη στρατηγική της ΔΕΔΑ να αποκτήσουν πρόσβαση σε ενέργεια με χαμηλότερο κόστος μέσω των επεκτάσεων των δικτύων, αναφέρθηκε από την πλευρά της η κ. Μωσσέ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΔΑ, οι πελάτες της περιφέρειας θα πληρώνουν χαμηλότερα τέλη αφού σημαντικό μέρος του κόστους καλύπτεται με επιδότηση.

Τέλος, στο πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι αφενός να αναπτύξει διαδραστικό portal, το οποίο σύντομα θα είναι στον αέρα και όπου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι και ταυτόχρονα να υπάρξει περιφερειακή εκπροσώπηση της εταιρείας με τοπικά γραφεία, σε πρώτη φάση 10 στον αριθμό που θα στελεχωθούν με προσλήψεις 40 υπαλλήλων. Ωστόσο, η επίπτωση στις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση θα είναι πολύ μεγαλύτερη εάν ληφθούν υπόψη οι ανάγκες σε προσωπικό τόσο των εργολάβων όσο και των εταιρειών εγκατάστασης που θα δημιουργηθούν για να εξυπηρετήσουν την ολοένα αυξανόμενη από το καλοκαίρι ζήτηση.

Πηγή: capital.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ