"


Τι μαγειρεύουμε αύριο Τετάρτη;

Το μενού για αύριο Τετάρτη 5/12 προτείνει:


Ψευτοκεφτέδες
 
Υλικά

1.    αυγό
2.    αλεύρι (ή και τριμμένη φρυγανιά, όσο πάρει για να γίνει εύπλαστο μείγμα)
3.    κάποια αγαπημένα μπαχαρικά, βότανα, ψιλοκομμένο σκόρδο και κρεμμύδι
4.    το κύριο υλικό, όσπριο ή λαχανικό!
5.    λίγο τριμμένο τυρί, γραβιέρα, φέτα (προαιρετικά)

Βήματα

1.    Κεφτέδες με όσπρια (ρεβίθια, φασόλια γίγαντες, ακόμα και φακές) πρέπει να είναι κανονικά βρασμένα (μουσκεμένα σε νερό αποβραδύς, 8-12 ώρες δηλ. και μετά σιγοβράσιμο ~1 ώρα), ξεφλουδισμένα αν γίνεται (δεν πειράζει αν βαριέσαι, δεν παθαίνεις τίποτα, απλώς είναι πιο "κομψά" δίχως φλούδι) και ψιλοκομμένα ή χοντρολιωμένα με πιρούνι. Μην τα βάλεις σε μπλέντερ (ή έστω πέρασέ τα ελάχιστα), δεν είναι καλό να γίνουν αλοιφή!

2.    Κεφτέδες με λαχανικά Οι πατάτες για πατατοκεφτέδες να είναι βρασμένες.

3.    Τα κολοκύθια τα περνάω από χοντρό τρίφτη και τα ανακατεύω με το βασικό μείγμα.

4.    Στους ντοματοκεφτέδες η ντομάτα κόβεται σε κυβάκια.

5.    Στους χορτοκεφτέδες σπανάκι-σέσκουλα-ραδίκια και λοιπά χορταρικά απλώς πλένονται καλά, στραγγίζονται και ψιλοκόβονται, το ίδιο και ο μάραθος για τις μαραθόπιτες (οι οποίες κάνουν δε θέλουν αυγό)...

6.    Τις μελιτζάνες τις βράζω και τις κόβω κυβάκια για τις μελιτζανοτηγανίτες.

7.    Μπαχαρικά
Όσο για μπαχαρικά (εκτός του κλασικού αλατοπίπερου) και βότανα, θα πρότεινα Για ρεβιθοκεφτέδες, κύμινο, δυόσμος, για κολοκυθοκεφτέδες πάει πολύ ο άνηθος, για φασολοκεφτέδες μπόλικος μαϊντανός, ρίγανη (ίσως και λίγο κύμινο, καφτερό πιπέρι σ'όσους αρέσει), για ντοματοκεφτέδες ρίγανη, πιπεριά (ή βασιλικός), για χορτοκεφτέδεςάνηθος, δυόσμος, για μελιτζανοτηγανίτες ρίγανη, πιπεριά, για πατατοκεφτέδεςκάρυ και σαφράν για εξωτική γεύση ή φρ. δενδρολίβανο για μεσογειακή.

Εκτέλεση 

Βάλτε τα συστατικά που επιλέξατε σε ένα μπολ και ανακατέψτε.

Όταν αναμιχθούν τα υλικά, καλό είναι να μείνει το μείγμα στο ψυγείο ~30' και μετά να πλάσουμε τους κεφτέδες (με βρεγμένα χέρια βοηθάει) και να τους τοποθετήσουμε σε πιατέλα πασπαλισμένη με αλεύρι ή φρυγανιά.

Μετά πάλι ψυγείο για 30' (αν προλαβαίνουμε) και μετά τηγάνισμα σε ελαιόλαδο (δυνατή φωτιά) ~5' την κάθε πλευρά, να πάρουν χρώμα.

Μπορούμε να τους αφήσουμε στο ψυγείο για μία μέρα.

Αν θέλουμε να τους καταψύξουμε, τους περνάμε ελαφρά από το τηγάνι, αφήνουμε να κρυώσουν και μετά σε σακουλάκια και στην κατάψυξη για έτοιμα σπιτικά γεύματα!

Πηγή: cookpad.com




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ