"


Τι μαγειρεύουμε αύριο Κυριακή;


Το μενού για αύριο Κυριακή 2/12 προτείνει:


Σμυρνέικα σουτζουκάκια με πατάτες στη κατσαρόλα

Υλικά συνταγής

Για τα σουτζουκάκια:

600 γρ. κιμάς ανάμεικτος, 300 γρ. μοσχαρίσιος+300 γρ. χοιρινός [*]
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα στο μούλτι
2 μεγάλες ή 3 μέτριες σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες μαζί με το κρεμμύδι στο μούλτι
2 αυγά
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανου
150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κοφτές κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
3 κοφτά κ.γ. κύμινο σε σκόνη
4 κ.σ. γάλα
αλάτι πιπέρι
αλεύρι για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας: 

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
800 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή έτοιμη (σε κουτί) Ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι πιπέρι
3-4 μέτριες μακρόστενες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες

Εκτέλεση συνταγής:

 Για τα σουτζουκάκια: 
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια, τα ανακατεύετε και τα ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά και οι γεύσεις. Στη συνέχεια, λαδώνετε (προαιρετικά) τα χέρια σας και πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια μεσαίου μεγέθους και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε μεγάλο δίσκο.

Ρίχνετε 1 φλιτζάνι αλεύρι σε ένα ταψάκι και το απλώνετε σε όλη τη βάση του. Αλευρώνετε τα σουτζουκάκια κυλώντας τα ένα ένα στο αλεύρι και τα ξαναβάζετε στο δίσκο. Εν τω μεταξύ ζεσταίνετε ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε μεγάλο τηγάνι για να τα τηγανίσετε.

Τηγανίζετε τα αλευρωμένα σουτζουκάκια σας σταδιακά στο ζεστό ελαιόλαδο για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να θωρακιστούν. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τα επόμενα σουτζουκάκια μέχρι να τελειώσουν. Αν στο λάδι έχει μείνει αρκετό μαύρο αλεύρι σουρώστε το ή χύστε το και βάλτε καινούργιο και μόλις κάψει συνεχίζετε.

 Για τη σάλτσα: 
Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ. Προσθέτετε τη τριμμένη ντομάτα, το πελτέ, τη ζάχαρη, το κύμινο, το μπούκοβο (προαιρετικά), αλάτι πιπέρι, τις πατάτες σε ροδέλες και 1 ¼ φλ. τσαγιού ζεστό νερό.  Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σάλτσα με τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να τρυπιούνται με το πιρούνι αλλά να μην είναι εντελώς έτοιμες.

Δέκα (10) λ πριν βράσουν καλά οι πατάτες προσθέτετε στη κατσαρόλα τα τα τηγανισμένα σουτζουκάκια και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για τα υπόλοιπα 10 λ. Η σάλτσα σας πρέπει να είναι πηχτή και σχεδόν να “κάθεται πάνω στα σουτζουκάκια”.

Σημείωση: Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το πάχος που κόψατε τις πατάτες ή από το πόσο  βραστερές είναι. Αν απαιτηθεί μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζεστό νερό για να υπάρχει και αρκετή σάλτσα για να βράσετε και τα σουτζουκάκια σας.

* Προαιρετικά για περισσότερη γεύση χρησιμοποιήστε ανάμεικτο κιμά και με κιμά αρνίσιο, μοιρασμένο με 3 κιμάδες: 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 200 γρ. κιμά χοιρινό, 200 γρ. κιμά αρνίσιο.

Πηγή: sintayes.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ