"


Προορισμός εβδομάδας… προτείνουμε

5 αξιοθέατα για να δεις αν βρεθείς στην Καρδίτσα

Μαγευτική φύση και σπουδαία παράδοση


Καρδίτσα είναι πόλη της Θεσσαλίας με 38.554 κατοίκους και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε 5 αξιοθέατα που διαλέξαμε τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Καρδίτσα.

1. Το Αρχαιολογικό Μουσείο


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Κτίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και διαθέτει ένα ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο για τη μόνιμη έκθεση, εκδοτήριο, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, εργαστήριο συντήρησης, αποθήκες και ευρύχωρο κήπο για εκδηλώσεις. Μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και πλούσιο πρωτογενές υλικό προσεγγίζεται ο άνθρωπος με αναφορές στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, στο εμπόριο, στην οικονομία ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα για την ταύτιση έξι αρχαίων πόλεων της περιοχής καθώς επίσης τα αντικείμενα από το Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια.

2. Λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται 25 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας σε ένα μαγευτικό περιβάλλον σε υψόμετρο 1100 μέτρων και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1959, ενώ το όνομα της οφείλεται στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, του οποίο ιδέα αποτέλεσε η δημιουργία της λίμνης. Παρ’ ότι είναι τεχνητή, η λίμνη σιγά σιγά έχει αναπτύξει το δικό της οικοσύστημα, με δεκάδες είδη ψαριών στα νερά της και πολύ ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα. Η λίμνη Πλαστήρα διαθέτει πολλά αξιόλογα σημεία, όπως ο Βοτανικός κήπος του Νεοχωρίου, το Φράγμα, το παρατηρητήριο στη θέση Μάνδρα, και η καμάρα του Ανθοχωρίου. Η Λίμνη Πλαστήρα περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού (το οποίο χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή), έχει μέγιστο μήκος 12 km, μέγιστο πλάτος 4 km, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 km2, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 m και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 m.

3. Άλσος του Παυσίλυπου

Σε κεντρικό σημείο της πόλης, δίπλα στην πλατεία Πλαστήρα συναντάμε το Παυσίλυπο, το πρώτο αστικό πάρκο αναψυχής στην καρδιά της πόλης. Το όνομα του έχει τις ρίζες του στις λέξεις «πάυω» και «λύπη», που σημαίνει καταπραΰνω τη λύπη. Το άλσος σχεδιάστηκε από το μηχανικό Γεώργιο Φώσκολο ενώ από τη δεκαετία του ‘90  που πραγματοποιήθηκε ανάπλαση του πάρκου, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο αστικό πάρκο, που πλέον δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες.  Δίπλα στο Άλσος του Παυσίλυπου βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου του 19ου αιώνα ο οποίος κοσμείται με τοιχογραφίες του γνωστού Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημητρίου Γιολδάση. Μπαίνοντας στο Ναό κρέμεται η «άστοχη γερμανική βόμβα», που δεν έσκασε ποτέ προστατεύοντας σαν από θαύμα τον υπέροχο τρούλο του Ναού.

4. Ανδριάντας Γεωργίου Καραϊσκάκη

Ο ορειχάλκινος έφιππος ανδριάντας του μεγάλου ήρωα του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη, είναι ο μεγαλύτερος έφιππος ανδριάντας στην Ελλάδα. Φιλοτεχνήθηκε από την γλύπτρια Νικολίτσα-Λητώ Λεοντή, κόρη του γνωστού γλύπτη Ευστάθιου Λεοντή ενώ τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης το 2017. Το γλυπτό παριστάνει τον ήρωα στην τελευταία μάχη της ζωής του και με το βλέμμα του να φανερώνει ότι ήδη έχει περάσει στην απέναντι όχθη του Αχέροντα, αλλά η ψυχή του υποστηρίζει ως την τελευταία στιγμή τον αγώνα όλης του της ζωής. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εξοπλισμός του αλόγου, τα ρούχα του ήρωα και η αρματωσιά του φιλοτεχνήθηκαν με περισσή λεπτομέρεια, αποδίδοντας τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η γλύπτρια από βιβλία, πίνακες ζωγραφικής και άλλες ιστορικές πηγές.

5. Δημοτική Αγορά

Πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το εντυπωσιακό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, ίσως το μοναδικό εναπομένον κτίριο αρχιτεκτονικού στιλ γνωστού ως «Μοντέρνο Κίνημα» βασισμένου στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Η Δημοτική Αγορά έχει τετράγωνη κάτοψη και αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα τμήματα σε σχήμα Γ, στα οποία εδράζεται ο μεταλλικός σκελετός της στέγης. Λειτουργεί τόσο ως χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας όσο και ως εμπορικό κέντρο.





Πηγή: mikropragmata.lifo.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ