Τί μαγειρεύουμε αύριο Κυριακή;



Το μενού για αύριο Κυριακή 11/11 προτείνει:


Κοτόπιτα

Υλικά
2 Μπούτια Κοτόπουλου βρασμένα
1 Κρεμμύδι μεγάλο (όχι  τεράστιο)
1 Πιπεριά πράσινη
1 Πιπεριά κόκκινη
4 κ.σ. Καλαμπόκι βρασμένο ή από κονσέρβα
1 φύλλο σφολιάτας (μισή συσκευασία) ξεπαγωμένη
1 Αυγό

Για την μπεσαμέλ:
3 κ.σ. Βούτυρο ( σοφτ μαργαρίνη)
3 κ.σ. Αλεύρι για ο.τ.χ.
λίγο Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
2,5 ποτήρια νερού γάλα
1 Αυγό
1/2 φλ. Παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο τυρί)
Λίγο Ελαιόλαδο για τα λαχανικά μας
3 φέτες Μπέικον
3 κ.σ. Σουσάμι

Βήματα

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αν είναι ζεστό το κοτόπουλο, το βάζουμε σ ένα πιάτο να κρυώσει.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ας μην το βάλουμε στο μούλτι, να μην γίνει ζουμί.

Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και μετά πάλι στην μέση. Δηλαδή σε μπαστουνάκια των 2 εκ. επί 3 χιλιοστά. Βασικά, τα κόβουμε όπως μας αρέσουν.

Εδώ μπορούμε να κάνουμε πολλούς συνδυασμούς λαχανικών. Φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο πράσο, τα μανιτάρια πάνε τέλεια! Ο, τι έχει το ψυγείο και πιστεύουμε ότι ταιριάζει, το βάζουμε.

Σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, και μόλις κάψει, ρίχνουμε τα λαχανικά μας να μαραθούν λίγο. Τ' αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ ως εξής:
 
Σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι
 
Με ένα σύρμα (αυγοδάρτη) ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μπαλάκια.
 
Ρίχνουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο.
 
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ροδίσει λίγο. Όχι πολύ, γιατί η μπεσαμέλ θα μυρίζει καμμένο.
 
Τώρα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, την βάζουμε στο διπλανό, αλλά δεν σβήνουμε το μάτι.

Ρίχνουμε το μισό γάλα, κρύο, και ανακατεύουμε καλά. Πολύ καλά. Μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε το ραβδομπλέντερ. Αμέσως μετά, ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα, και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι που δεν σβήσαμε.

Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από την φωτιά και σβήνουμε το μάτι!

Ρίχνουμε ένα αυγό, ανακατεύουμε γρήγορα, και το τριμμένο τυρί. Με την παρμεζάνα έγινε πολύ ωραίο σήμερα. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε μέσα στην μπεσαμέλ τα λαχανικά μας, και το κοτόπουλο, αφού το ξεψαχνίσουμε με τα χέρια, σε μικρά κομματάκια, το μπέικον αφού το ψήσουμε για 5' σε τεφάλ χωρίς λάδι, και το καλαμπόκι, που παραλίγο να το ξεχάσω! Ανακατεύουμε καλά.

Χωρίζουμε το άλλο αυγό ασπράδι από κρόκο, σε δύο μπολάκια. Θα τα χρειαστούμε και τα δύο.
 
Στην φόρμα με την αποσπώμενη στεφάνη, τοποθετούμε ένα χαρτί ψησίματος. Για να κάτσει καλά, βουτυρώνουμε λίγο την φόρμα.

Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας, να καλύψει καλά την φόρμα και τα τοιχώματα. Μ' ένα ψαλίδι κόβουμε ο, τι περισσεύει. Το φύλλο που περίσσεψε, δεν το πετάμε.
 
Αλείφουμε με ένα πινέλο το φύλλο με λίγο ασπράδι. Αυτό θα βοηθήσει το φύλλο να παραμείνει τραγανό και να μην νοτιστεί.

Ρίχνουμε μέσα την μπεσαμέλ με όλα αυτά που της προσθέσαμε, και ακουμπάμε το φύλλο των τοιχωμάτων απαλά επάνω στην γέμιση.
 
Το φύλλο που περίσσεψε, το κόβουμε σε λωρίδες, και καλύπτουμε το κενό στην μέση, σχηματίζοντας τετραγωνάκια.
 
Χτυπάμε τον κρόκο με μια κουταλιά της σούπας νεράκι, και με αυτό αλείφουμε την πίτα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Πάει πολύ.
 
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά, περίπου 40 λεπτά. Το τοποθετούμε στον φούρνο στην μέση και λίγο πιο κάτω, για να ψηθεί και η βάση του καλά.
 
Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα, και κόβουμε 10-15 λεπτά αργότερα, για να σφίξει λίγο η γέμιση.

Πηγή: cookpad.com
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ