"


"Η Ελλάδα ως κόμβος στον 21ο αιώνα"


Την πεποίθηση ότι "τα επόμενα χρόνια προσδοκάται η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα,

με την επέκταση των περιφερειακών διασυνδέσεων της περιοχής με τις γειτονικές χώρες, με τη βελτίωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και με την ανάπτυξη της παραγωγικής δυναμικότητας σε λιμάνια και αεροδρόμια" εξέφρασε η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, κ. Κατερίνα Νοτοπούλου σε γραπτό χαιρετισμό της που διαβάστηκε στην έναρξη του 14ου συνεδρίου "Αριστοτέλης", με τίτλο "Η Ελλάδα ως κόμβος στον 21ο αιώνα: Η διοίκηση των εμπορικών, ενεργειακών και ναυτιλιακών δικτύων".

Όπως αναφέρεται στον χαιρετισμό της κ. Νοτοπούλου, "η κυβέρνηση τόλμησε να σπάσει τα δεσμά και να ανοίξει τους διαύλους της επικοινωνίας και της συνεργασίας για τη συνανάπτυξη των Βαλκανίων".

"Η Συμφωνία των Πρεσπών, μία έντιμη συμφωνία αποτέλεσμα γενναίων διπλωματικών πρωτοβουλιών, αφήνει πίσω τις σκιές του παρελθόντος και ανοίγει νέους δρόμους ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης. Με αποτέλεσμα, η Βόρεια Ελλάδα επαναπροσδιορίζει τις ιστορικές της σχέσεις με τα Βαλκάνια. Επιστρέφει ενεργά στη Βαλκανική γειτονιά σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Ανακτά τον στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή" τονίζεται σχετικά.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, χαιρετίζοντας το συνέδριο, είπε ότι "η Βόρεια Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο που θα συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης".
"Σημειώστε", συμπλήρωσε, "ότι στη Βόρεια Ελλάδα εκτελείται το 70% της εθνικής, οδικής μεταφορικής δραστηριότητας και ότι είμαστε πρώτοι στη χώρα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που την τελευταία οκταετία αυξήθηκαν κατά 50%".

Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, "την τελευταία τετραετία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά  πρώτη μεταξύ όλων των Περιφερειών στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και την υλοποίηση έργων". Παράλληλα, "πόροι  περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) κατευθύνονται στην ενίσχυση του περιφερειακού δυναμικού έρευνας και καινοτομίας, την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση δημιουργίας νέων συνεργατικών σχηματισμών μεταξύ επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

Αναγκαίο εργαλείο πάντως για τον κ. Γιουτίκα, για την περαιτέρω ανάπτυξη, αποτελεί η "ριζική αλλαγή των κρατικών δομών καθώς ,ένα μικρότερο ευέλικτο κράτος και ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, είναι δύο πολύ σημαντικά «κλειδιά» για να ανοίξουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα το δρόμο προς  μια υγιή, βιώσιμη ανάπτυξη".

Την εκτίμηση ότι η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων που διοργανώνει το συνέδριο, "δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει την κοινή γνώμη ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι έγκλημα" εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι κυριαρχεί η αντίληψη ότι "το κράτος, που συστηματικά όμως χρεοκοπεί, είναι μαξιλάρι ασφαλείας". Το συνέδριο διοργανώνει το Τμήμα Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ