"


Έρχονται ηλεκτρονικά τιμολόγια και βιβλία το 2019


Την ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων αλλά και την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής στο 10ο Tax Forum, εξέλιξη που θα οδηγήσει και στην κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, μέσα στο 2019.


Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε: «Τα στελέχη μας εργάστηκαν και το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει ένα βαθμό ωριμότητας ως προς τον σχεδιασμό του και εφόσον εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσα στο 2019».

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων αλλά και η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα συμβάλουν στην καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων με σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό των φαινομένων έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με την εξοικονόμηση πόρων, την αυτοματοποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν πάρει συγκεκριμένη μορφή, ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Οπως έχουν σχεδιαστεί είναι έτοιμα να δεχθούν πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα με την καταχώριση στα βιβλία, απλώς αυτό θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ. Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια), η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα τιμολόγια να καταχωρίζονται στα συστήματα της ΑΑΔΕ μόνο από τον εκδότη. Με την καταχώριση αυτή θα ενημερώνονται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται συνολικά το έργο καταχώρισης στα βιβλία και παύει να υπάρχει ανάγκη για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Πηγή: dikaiologitika.gr





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ