Το μενού μας προτείνει:
Παστίτσιο
Συστατικά
• 750 γρ. κιµά (χοιρινό ή βοδινό ή µικτός),
• 2 φλ. τριµµένη κεφαλογραβιέρα,
• 500 γρ. (1 πακέτο) χοντρά µακαρόνια σπασµένα,
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
• 3 κουταλιές λιωµένο βούτυρο,
• 1 µέτριο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο,
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη,
• 1 φλ. ψιλοκοµµένο µαϊντανό,
• 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκοµµένες ντοµάτες,
• αλάτι και φρεσκοτριµ-µένο πιπέρι
Μπεσαµέλ:
• 8 κοφτές κουταλιές (120 γρ.) βούτυρο,
• 4 γεµάτες κουταλιές αλεύρι,
• 1 λίτρο γάλα,
• 3 γεµάτες κουταλιές τριµµένη κεφαλογραβιέρα,
• 2 αβγά χτυπηµένα,
• αλάτι, πιπέρι άσπρο, µοσχοκάρυδο τριµµένο (1/4 κοφτό κουταλάκι περίπου)
Οδηγίες:
• Βήμα 1
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C και αλείφετε µε 1- 1 ½ κουταλιά από το λιωµένο βούτυρο ένα ταψί του φούρνου.
• Βήμα 2
Βράζετε σε άφθονο αλατισµένο νερό τα µακαρόνια µέχρι να µαλακώσουν, τα σουρώνετε, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύετε µε το υπόλοιπο βούτυρο και το µισό τυρί.
• Βήμα 3
Στο µεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε σε µια πλατιά κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά και σοτάρετε µέσα το κρεµµύδι και το σκόρδο µέχρι να µαλακώσουν.
• Βήμα 4
Προσθέτετε τον κιµά, δυναµώνετε τη φωτιά και τον κοκκινίζετε για 4-5 λεπτά, σπάζοντας του σβώλους µε ξύλινο κουτάλι.
• Βήμα 5
Αδειάζετε µέσα τις ψιλοκοµµένες ντοµάτες, τα αλατοπιπερώνετε, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το µίγµα για 20 περίπου λεπτά, µέχρι να φύγουν τα υγρά του.
• Βήμα 6
Προς το τέλος του ψησίµατος, ανακατεύετε µέσα το µαϊντανό.
• Ετοιµάζετε την µπεσαµέλ:
• Βήμα 1
Λιώνετε το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά σε µια µικρή κατσαρόλα, ρίχνετε µέσα το αλεύρι και το ανακατεύετε µε δύναµη µε ξύλινη κουτάλα ή µε το σύρµα, µέχρι να αφρίσει το βούτυρο και να απορροφηθεί το αλεύρι.
• Βήμα 2
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε µέσα αργά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
• Βήμα 3
Επιστρέφετε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε τη σάλτσα µέχρι να πήξει και να γίνει λεία σαν κρέµα.
• Βήμα 4
Την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε µέσα το τυρί, αλάτι και πιπέρι.
• Βήμα 5
Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε µέσα τα χτυπηµένα αβγά και το µοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε να ενωθούν.
• Βήμα 6
Απλώνετε τα µισά µακαρόνια στον πάτο του ταψιού και στρώνετε επάνω τον κιµά.
• Βήμα 7
Σκεπάζετε µε τα υπόλοιπα µακαρόνια, τα περιχύνετε µε την µπεσαµέλ και τα πασπαλίζετε µε το υπόλοιπο τυρί.
• Βήμα 8
Ψήνετε το παστίτσιο για 45 λεπτά περίπου, µέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και το αφήνετε να µείνει για 15 λεπτά έξω από το φούρνο πριν το σερβίρετε.
Πηγή: xrysessyntages.com