"

Αίτημα των κατοίκων του Βογατσικού για καυσοξύλευση. Τι θα γίνει τελικά;

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, συζητήθηκε το αίτημα των κατοίκων του Βογατσικού για καυσοξύλευση ενόψει του φετινού χειμώνα.Το αίτημα δεν ήρθε τυχαία τόσο αργά καθώς εδώ και χρόνια το δασαρχείο, κωλυσιεργεί ή αρνείται την αδειοδότηση για κοπή δένδρων, επικαλούμενο την ανεπάρκεια στα όμορα δημόσια δάση.

Στο αίτημα της η κοινότητα ζητάει να διατεθούν ξύλα από το δάσος Μακρυβουνίου ή οποιοδήποτε άλλο, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των κατοίκων.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στην εισήγηση του, έκανε την πρόβλεψη πώς θα απορριφθεί το αίτημα με το αιτιολογικό της ανεπάρκειας δένδρων.

Ταυτόχρονα όμως έκανε και την αποκάλυψη πώς το δασαρχείο έχει ήδη δώσει άδεια και έχουν κοπεί δένδρα για εμπορική χρήση, αντί να δώσει προτεραιότητα στην ανάγκη επιβίωσης των δικαιούχων κατοίκων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον βαρύ και πολύμηνο χειμώνα χωρίς πρόσβαση σε φθηνά καύσιμα.

Την απαράδεκτη αυτή στάση καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση και καλεί τους κατοίκους να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους σε ζεστό σπίτι.

Να μην εφησυχάσουν και να απαιτήσουν από δασαρχείο, την τοπική διοίκηση και το κεντρικό κράτος να δοθεί λύση και να αναχαιτιστούν οι πολίτικες που επιτρέπουν την κερδοσκοπία πάνω στο δικαίωμα της θέρμανσης.
Επιπλέον ως Λαϊκή Συσπείρωση έχει επανειλημμένα τονίσει πως πρέπει τα αιτήματα των κοινοτήτων για άδειες να γίνονται νωρίτερα ώστε και να προλαβαίνουν τα ξύλα να στεγνώσουν και τα συνεργεία να μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση εγκαίρως.

Τέλος θα πρέπει να διεκδικήσουν οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων, η πρόβλεψη για αυξημένες κατά 50% ποσότητες αλλά και 40% επιδότηση στην προμήθεια ξύλων που ισχύει για τα δημόσια δάση, να ισχύσει και για τα δημοτικά.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Άργους Ορεστικού

 


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ