"


Οι 13 πρωταγωνιστές της Α’ κατηγορίας – Προϊστορία και διακρίσεις όλων των ομάδων της ΕΠΣ Καστοριάς





Λίγο πριν τη σέντρα του 41ου πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας - pizza & barfood "η πάπια" - της Ε.Π.Σ. Καστοριάς, το sentranews.gr και η εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ, το μοναδικό μέσο που διαθέτει την πληρέστερη ιστορία όλων των σωματείων της ΕΠΣ Καστοριάς,



καθώς και τεράστιο φωτογραφικό υλικό, σας προετοιμάζει το έδαφος για να γνωρίσετε την ιστορία και τις διακρίσεις όλων των ομάδων που θα συμμετέχουν στο νέο πρωτάθλημα.


Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε  έναν – έναν ξεχωριστά τους 13 πρωταγωνιστές


ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΗΣ : Αγνοεί το πρωτάθλημα εδώ και 25 χρόνια!!!

Εξήντα ένα (61) χρόνια ιστορία συμπληρώνει ο Ηρακλής Πολυκάρπης (1957), ο οποίος φέτος θα συμμετέχει για 34η χρονιά  στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, έχοντας κατακτήσει 4 πρωταθλήματα, ενώ την περασμένη σεζόν στέφθηκε για πρώτη φορά κυπελλούχος, έχοντας όμως άλλες δύο φορές στεφθεί φιναλίστ.
Ωστόσο, αγνοεί τον τίτλο εδώ και 25 χρόνια (1993 το τελευταίο πρωτάθλημα), ενώ τα τελευταία 4 χρόνια έχει έντονο πρωταγωνιστικό ρόλο και ήταν από τους διεκδικητές του τίτλου.

ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ : 65 χρόνια ζωής με 8 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα

Για 22η χρονιά ο Παναργειακός, που συμπληρώνει τα 65 χρόνια από την ίδρυσή του (1953), θα συμμετέχει φέτος για 5η συνεχόμενη σεζόν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, όπου 8 φορές αναδείχθηκε πρωταθλητής και 7 φορές κυπελλούχος επί 15 συμμετοχών σε τελικούς.
Ο τελευταίος τίτλος των κοκκινόμαυρων ήταν πριν  4 χρόνια (2014), ωστόσο, όμως, απέτυχε στη διαδικασία των αγώνων μπαράζ. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχει χάσει την δυναμική του στο πρωτάθλημα, τερματίζοντας στην 5η, 9η και 4η θέση, αλλά και στον θεσμό του κυπέλλου, καθώς δεν έφτασε σε τελικό.

ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ : Από το 2013 έχει να κατακτήσει έναν τίτλο

Για 7η συνεχή χρονιά και για 23η στην 61χρονη ιστορία της (1957) θα συμμετέχει φέτος στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας η Αστραπή Μεσοποταμίας, όπου 7 φορές έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια, ενώ στον θεσμό του κυπέλλου είναι πολυνίκης με 10 κατακτήσεις σε 16 συμμετοχές.
Ο τελευταίος τίτλος για τους κιτρινόμαυρους ήταν πριν 5 χρόνια (2013), ωστόσο, όμως απέτυχε στην διαδικασία των αγώνων μπαράζ, ενώ το 2015 έχασε την άνοδο από την Καλλιθέα σε ισοβαθμία. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και τις επόμενες δύο χρονιές, ενώ και στον θεσμό του κυπέλλου, από το 2013 έχει να εμφανιστεί σε Τελικό.

ΟΜΟΝΟΙΑ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟΥ : Με τον… αέρα του φιναλίστ Κυπέλλου

Πενήντα οκτώ χρόνια ζωής (1960) συμπληρώνει φέτος η Ομόνοια Βογατσικού συμμετέχοντας για 7η χρονιά στο πρωτάθλημα των «ΜΕΓΑΛΩΝ».
Κορυφαία διάκριση για τις «αρκούδες» ήταν η χρονιά που πέρασε όταν και έγραψε ιστορία με την παρθενική συμμετοχή της σε Τελικό Κυπέλλου, όπου αναδείχθηκε φιναλίστ.
Στον θεσμό του πρωταθλήματος μεγαλύτερη διάκριση σημείωσε το 1980 καταλαμβάνοντας την 4η θέση, αφού προηγουμένως είχε πετύχει δύο σερί ανόδους από Γ’ σε Β’ (1978) και από Β’ σε Α’ (1979), ενώ και την περασμένη χρονιά διακρίθηκε καταλαμβάνοντας την 5η θέση.

ΝΤΑΗΛΑΚΗ : Ο Βασιλιάς της κατηγορίας

Φέτος συμπληρώνει τα 40 χρόνια συμμετοχής του στις 41 διοργανώσεις πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας!!! Θεωρείται ο βασιλιάς της κατηγορίας, αφού είναι ο πιο πιστός σύλλογος, διαθέτοντας τις περισσότερες συμμετοχές στο εν λόγω πρωτάθλημα.
Οι «κυανόμαυροι» έχουν απουσιάσει από την Α’ κατηγορία  μόλις μία χρονιά (1993), όταν το 1992 κατέκτησαν για πρώτη και τελευταία φορά το πρωτάθλημα και συμμετείχαν στην Δ’ Εθνική. Επίσης, ο Νταηλάκης στην 46χρονη ιστορία του (1972) στον θεσμό του κυπέλλου μετράει 2 συμμετοχές (1978 και 1993) με ισάριθμες κατακτήσεις. Από το 1994 μέχρι και σήμερα (24 χρόνια) συμμετέχει ανελλιπώς  στο πρωτάθλημα των ΜΕΓΑΛΩΝ έχοντας σταθερή πορεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει δυναμικά τις ακαδημίες του, από τις οποίες κάθε χρόνο αντλεί ποδοσφαιριστές στελεχώνοντας την μεγάλη ομάδα.

ΔΟΞΑ ΚΟΡΗΣΟΥ : Κλείνει 65 χρόνια ζωής με 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο

Εξήντα πέντε χρόνια ζωής (1953) συμπληρώνει φέτος η Δόξα Κορησού, η οποία και θα συμμετέχει για 33η χρονιά στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας.
Η  παρουσία των «μαυραετών» στο νέο πρωτάθλημα θα είναι η 11η συνεχόμενη (ανελλιπώς από  το 2007), ενώ από πλευράς διακρίσεων έχουν να επιδείξουν δύο πρωταθλήματα. Ο τελευταίος τίτλος καταγράφεται πριν 17 χρόνια (2002), το μακρινό δε 1980 ο παρθενικός τους τίτλος. Επίσης στον θεσμό του κυπέλλου έχουν μία και μοναδική συμμετοχή σε τελικό, το 1992, το οποίο και κατέκτησαν.
Η πορεία των «μαυραετών» τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας είναι αξιόλογη και σταθερή, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντικά τις ακαδημίες της, οι οποίες και αποτελούν φυτώριο για την μεγάλη ομάδα.

ΔΟΞΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ : Με πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά χωρίς τίτλους

Για 25η χρονιά θα συμμετέχει φέτος στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας η Δόξα Αμπελοκήπων, η οποία συμπληρώνει 57 χρόνια από την ίδρυσή της (1961).
Ωστόσο, οι μαυραετοί σε όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν νε γευτούν τη χαρά της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος ή έστω συμμετοχής σε τελικό κυπέλλου, αν και 3-4 φορές την άγγιξαν και στις δύο διοργανώσεις, μένοντας, τελικά με τις εντυπώσεις.
Από το 2011 μέχρι και σήμερα συμμετέχουν ανελλιπώς στην Α’ κατηγορία, κινούμενοι ωστόσο στην μετριότητα, χωρίς, φυσικά να απειληθούν με υποβιβασμό, ενώ τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να δώσει βαρύτητα στις ακαδημίες, προκειμένου μέσα από αυτές να προωθεί ποδοσφαιριστές στην ανδρική ομάδα.

ΑΟ ΚΑΣΤΩΡ:  Μετράει δύο πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα σε 32 χρόνια ιστορίας

Στην 32χρονη ιστορία του ο ΑΟ Κάστωρ θα συμμετέχει φέτος για 15η χρονιά στην Α’ κατηγορία, στην οποία και μετράει δύο πρωταθλήματα.
Ωστόσο,  τελευταίος τίτλος ήταν πριν δέκα χρόνια (2008), ενώ το 2003 είχε κατακτήσει το παρθενικό του πρωτάθλημα. Τα τελευταία 4 χρόνια συμμετέχει ανελλιπώς στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας έχοντας όμως πτωτική πορεία (2ος, 3ος, 6ος και 9ος).
Στον θεσμό του κυπέλλου βρίσκεται στην 3η θέση της βίβλου, καθότι τέσσερις φορές έχει αναδειχθεί κυπελλούχος, επί συνόλου πέντε συμμετοχών του σε τελικούς.
Η ομάδα της Χλόης είναι από τις πρώτες που λειτούργησαν τις οργανωμένες ακαδημίες και μέσα από αυτές έχει αντλήσει και έχει αναδείξει πολλούς ποδοσφαιριστές.



ΓΡΑΜΜΟΣ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ : 66 χρόνια ιστορίας με έναν τίτλο  και τρία κύπελλα

Για 34η χρονιά ο Γράμμος Μαυροχωρίου θα δώσει παρών στο 41ο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας.
Οι κυανόλευκοι φέτος συμπληρώνουν 66 χρόνια από την ίδρυσή τους (1952) και στην πολυετή παρουσία τους έχουν να επιδείξουν τον έναν και μοναδικό τίτλο στο πρωτάθλημα, και αυτός ήταν πριν 20 χρόνια (1997).
Ωστόσο, στον θεσμό του Κυπέλλου έχει σημαντικές διακρίσεις με ΕΞΙ συμμετοχές σε τελικούς, εκ των οποίων ΤΡΕΙΣ φορές στέφθηκε κυπελλούχος (1995, 1997 και 2003).
Από το 1998 μέχρι και πέρσι (με εξαίρεση το 2014 που συμμετείχε στην Β’), ο  Γράμμος συμμετέχει ανελλιπώς στο πρωτάθλημα των ΜΕΓΑΛΩΝ, έχοντας - ειδικότερα τα πρώτα χρόνια (μετά τον υποβιβασμό του από την Δ’ Εθνική) - πρωταγωνιστικό ρόλο.
Όμως, από το 2010 μέχρι και σήμερα η πορεία του στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα (5ος, 8ος,10ος και 12ος), ενώ μέσα από την Ακαδημία που ξεκίνησε να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση των νεαρών ποδοσφαιριστών στην ανδρική ομάδα.

ΚΡΟΝΟΣ : Με σταθερό στόχο την ανάδειξη και προώθηση ταλέντων

14χρονος γίνεται  φέτος ο Κρόνος (2004), ο οποίος θα συμμετέχει για 8η χρονιά στην Α’ κατηγορία. Η πορεία του μέχρι τώρα κινείται στην μετριότητα, με εξαίρεση το 2010, που αποτέλεσε την έκπληξη του πρωταθλήματος καταλαμβάνοντας την 6η θέση.
Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την οργανωμένη ακαδημία που διαθέτει έχει αναδείξει και προωθήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές σε μεγάλες ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ με τον οποίο και συνεργάζεται, αλλά και σε άλλες ομάδες του νομού.

ΑΕ ΓΡΑΜΜΟΧΩΡΙΩΝ : Αναζητώντας την χαμένη της  ταυτότητα…

Την 29η συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας θα σφραγίσει φέτος η ΑΕ Γραμμοχωρίων η οποία συμπληρώνει  φέτος 32 χρόνια από την ίδρυσή της (1987).
Τα ελάφια θα συμμετέχουν φέτος για 10η συνεχή σεζόν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, έχοντας, ωστόσο, τα χρόνια αυτά αρκετά σκαμπανεβάσματα στην πορεία τους, από 2η, 3η, 4η θέση μέχρι 12η, 13η και 15η, κινδυνεύοντας σοβαρά με υποβιβασμό τα τελευταία δύο χρόνια.
Τα Γραμμοχώρια αποτελούν μία από τις δυναμικές ομάδες συμμετοχών στην Α’ κατηγορία, έχοντας να επιδείξουν παράλληλα και ένα πρωτάθλημα (2006), ενώ και στον θεσμό του κυπέλλου έγραψαν ιστορία με δύο συμμετοχές και μία κατάκτηση.


ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΣ : Επετειακή χρονιά (50)!!!

Μετά από απουσία έξι ετών και «μαύρης» σελίδας ο ιστορικός  ΑΣ Πενταβρύσου επέστρεψε στα σαλόνια της Α’ κατηγορίας.
Φέτος, η συμμετοχή του είναι επετειακή καθώς συμπληρώνει 50 χρόνια από την ίδρυσή του (1968), ενώ θα δώσει παρών για 24η χρονιά στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας.
Οι «κυανόλευκοι» στην 50χρονη ιστορία τους έχουν να επιδείξουν δύο πρωταθλήματα Α’ κατηγορίας, το πρώτο το μακρινό 1981 και το δεύτερο πριν οκτώ χρόνια, το 2009, ενώ στον θεσμό του κυπέλλου έχουν καταφέρει σε μία και μοναδική τους συμμετοχή να σηκώσουν το τρόπαιο (2008).


ΑΕ ΒΙΤΣΙΟΥ : Επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια με ελπίδες
Επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια μετά από απουσία τεσσάρων ετών για την ΑΕ Βιτσίου, που συμπληρώνει φέτος 13άρι (2003) από την ίδρυσή της (μετονομασία).
Από το 2013 και για 4 χρόνια η ΑΕ Βιτσίου δεν συμμετείχε σε κανένα πρωτάθλημα, και μόλις πέρσι επανιδρύθηκε συμμετέχοντας στην β’ κατηγορία.
Φέτος θα συμμετέχει για 9η χρονιά στην Α’ κατηγορία, στην οποία η κορυφαία της διάκριση ήταν το 2007, καταλαμβάνοντας την 6η θέση της βαθμολογίας




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ