"


Επιχειρήσεις εστίασης σερβίρουν λευκό τυρί για φέτα σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Εντατικοποιεί τους ελέγχους για τη φέτα και το ελαιόλαδο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ενόψει της τουριστικής περιόδου.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε πρώτη φάση και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού και προγραμματισμού του ΥΠΑΑΤ και της πολιτικής ηγεσίας, οι έλεγχοι θα έχουν ως επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές της χώρας και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα δύο εθνικά προϊόντα, στο τυρί «ΦΕΤΑ» και στο ελαιόλαδο.

Όσον αφορά στο τυρί «ΦΕΤΑ», σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, έχουν παρατηρηθεί αθέμιτες πρακτικές διάθεσης λευκού τυριού άλμης ως φέτα, που εστιάζονται κατά βάση στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ξενοδοχεία, κλπ).

Αναφορικά με το ελαιόλαδο, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με νέα νομοθετική διάταξη, θα πρέπει να διατίθεται από τα καταστήματα μαζικής εστίασης στον τελικό καταναλωτή αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να φέρουν όλες τις απαιτούμενες από την νομοθεσία επισημάνσεις.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και, σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησής τους, να επικοινωνούν με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές και τον ΕΦΕΤ.

Οι δε επαγγελματίες του χώρου της μαζικής εστίασης θα πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, να γνωρίζουν ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη στην περίπτωση υιοθέτησης πρακτικών παραπλάνησης και μη εφαρμογής της νομοθεσίας, γεγονός που επισύρει αυστηρές διοικητικές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο συνεργατικών δράσεων και ολοκληρωμένης προσέγγισης του ζητήματος, πραγματοποιήθηκε στις 17-05-2018, στα γραφεία του ΕΦΕΤ σύσκεψη με εκπροσώπους τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), όσο και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην οποία υπογραμμίστηκε η σημαντικότητα των θεμάτων, η αναγκαιότητα συμμόρφωσης των επαγγελματιών του κλάδου της μαζικής εστίασης καθώς και το αυστηρό πλαίσιο των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν σε εθνικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ