"


Συνέντευξη τύπου για τις Μέρες Γιορτών Βοϊου Πέλεκον 2024



«Μέρες Γιορτών Βοΐου Πέλεκον 2024» - 19 έως 24 Ιουνίου στο Βόϊο -Κοζάνης

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Βοϊου και ο Πολτιστικός Σύλλογος Πελεκανιωτών Θεσσαλονίκης Μύριχος  σας προσκαλούν στη συνέντευξη τύπου που θα δοθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 και ώρα 13.00 στην Περιφέρεια – Παλιά Νομαρχία στον 2ο όροφο για τις Μέρες Γιορτών Βοϊου Πέλεκον.  Στις Γιορτές Πέλεκον θα αναφερθούν ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Λύσανδρος Μεταξάς, ο Δήμαρχος Βοϊου κ.Χρήστος Ζευκλής και η υπεύθυνη των εκδηλώσεων κ.Θεοδώρα Λειψιστινού.

Οι Μέρες  Γιορτών Βοϊου ΠΕΛΕΚΟΝ, που ξεκίνησαν το 2016, είναι πλέον θεσμός. Δίνουν μία ακόμη αφορμή να γνωρίσουμε από κοντά την παράδοση, τον πολιτισμό, την τέχνη, την ιστορία του Βοϊου . Θα γίνουν ομιλίες που φέρνουν στο φως άγνωστες και πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και τους θρύλους της περιοχής αλλά και για τα ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια της Δυτικής Μακεδονίας και των ορεινών χωριών του Βοϊου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στη Σιάτιστα, στην Εράτυρα,  στον Πελεκάνο και στη Δάφνη από τις 19-24  Ιουνίου 2024  η ιστορία συνομιλεί με τον πολιτισμό και η τέχνη συνδιαλέγεται με την παράδοση.

Για φέτος που κλείνουν πενήντα χρόνια Δημοκρατίας / πενήντα χρόνια Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, η ημερίδα 22 Ιουνίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο του Πελεκάνου , στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες και αρχαιολόγοι καταξιωμένοι, έχει ως θέμα :<<Θεσμοί στην τοπική οργάνωση του Βοϊου: Από το ¨Κοινόν των Ορεστών ” της αρχαιότητας στις Κοινότητες της Τουρκοκρατίας>>. Καλύπτει  πάνω από 2.200 χρόνια και αφορά θέματα αρχαιολογικά , ιστορικά, αρχειακά και αρχιτεκτονικά .

Μουσικές εκδηλώσεις πλαισιώνουν το πρόγραμμα: Η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, ο Θωμάς Κοροβίνης και η Μαρία Φωτίου, η Νατάσα Μάρε Μουμτζίδου και ο Γιώργος Τζούκας. Παράλληλα , χοροί και έθιμα σε δραματοποιημένη μουσικοχορευτική παράσταση.

Καλλιτέχνες, ζωγράφοι και γλύπτες, εκθέτουν  στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας , στο Πολιτιστικό κέντρο Εράτυρας και Πελεκάνου, στο εργαστήρι αγιογραφίας  Δάφνης. Θα λειτουργήσει, παράλληλα,  εργαστήρι γλυπτικής και αγιογραφίας.      

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  , ο Δήμος Βοϊου και Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύριχος βραβεύει το ίδρυμα Παπαγεωργίου για την προσφορά στον άνθρωπο και στον πολιτισμό.   Για την προσφορά στηn τοπική αυτοδιοίκηση βραβεύει τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ.Λάζαρο Κυρίζογλου.

Οι Γιορτές Πέλεκον διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό σύλλογο Μύριχο, από την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, από τη Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης , από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέλκα και από τον Σύλλογο Απανταχού Πολυλακκιωτών Κοζάνης 

Έχει ως συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Βοϊου. Έχει την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ,τομέας Μακεδονίας και Θράκης.

Οι γιορτές Πέλεκον είναι μια λαμπρή ευκαιρία για επιστροφή στον γενέθλιο τόπο, για εναλλακτικές διαδρομές ιστορίας δίπλα στη φύση, για μια εξερεύνηση στην άγνωστη Δυτική Μακεδονία και τα περήφανα χωριά της, για μια πορεία γνώσης για τις ρίζες μας.

Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία,στον πολιτισμό, στην τέχνη, στην παράδοση!

Επικοινωνία/Πληροφορίες Θεοδώρα Λειψιστινού 6937391991













Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ