"


Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι μισθό παίρνουν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες – Πώς υπολογίζονται [πίνακας]


Οι κάλπες για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές είναι

προγραμματισμένο να στηθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ όπου χρειαστεί επαναληπτικός γύρος αυτός θα διεξαχθεί την αμέσως επόμενη Κυριακή, στις 15 δηλαδή του ίδιου μήνα.

Στις 23:59 την περασμένη Πέμπτη (31/8) έληξε η σχετική προθεσμία που είχε δοθεί στους συνδυασμούς προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα, αφού σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα θα κληθούμε να αναδείξουμε τους αιρετούς που θα μας εκπροσωπούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Μάθε πού ψηφίζεις» στις εκλογές 2023 -Δείτε με ένα «κλικ»

Υπενθυμίζεται ότι το iefimerida.gr προ ημερών είχε δημοσιεύσει δυο εγκυκλίους που εξέδωσε ο αν. Υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος με όλες τις οδηγίες για το πώς ψηφίζουμε σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τις αλλαγές που υπάρχουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε το ΥΠΕΣ οι υποβληθέντες συνδυασμοί για τις Δημοτικές Εκλογές ανέρχονται στους 947, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στους 24.216 και οι υποψήφιοι σύμβουλοι Δημοτικών Κοινοτήτων στους 22.951. Όσον αφορά στις Περιφερειακές Εκλογές οι υποβληθέντες συνδυασμοί ανέρχονται στους 51 και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι στους 2.554.

Οι νέες αρχές θα πιάσουν επίσημα δουλειά από την 1 η Ιανουαρίου 2024 και η πενταετής θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Ωστόσο, κάθε φορά που πλησιάζει η περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών (διεξάγονται κάθε 5 χρόνια) αντικείμενο συζήτησης γίνεται το πώς υπολογίζονται οι αμοιβές που λαμβάνουν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και περιφερειάρχες.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι μισθοί δήμαρχοι και περιφερειαρχών

Τον περασμένο Μάρτιο, το υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) είχε δώσει στη δημοσιότητα μια αναλυτική ενημέρωση 63 σελίδων με τον τίτλο «Οδηγός για την καταστατική θέση των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης», στην οποία μεταξύ άλλων παρουσιάζονται στοιχεία για τις αποδοχές των αιρετών.

Το ύψος της αντιμισθίας των δημάρχων καθορίζεται με την υπ’ αριθ. 54698/5.10.2018 (Β’ 4704) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 72865/10.12.2018 (Β’ 5726) όμοια απόφαση. 

Με τις προαναφερθείσες αποφάσεις, εκτός από το ύψος της αντιμισθίας των δημάρχων, ανάλογα με το πληθυσμό του δήμου, ορίζεται ότι οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το είκοσι ένα τοις εκατό (21%) αυτής. Η αντιμισθία του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης είναι ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό της αντιμισθίας λαμβάνεται υπόψη ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου, καθώς και ότι τα αποτελέσματα απογραφής πληθυσμού που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου, επέρχονται από την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου .

Η λήψη της αντιμισθίας δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, εφόσον οι δήμαρχοι, οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων και οι συμπαραστάτες του δημότη και της επιχείρησης έχουν τη δυνατότητα, με σχετική αίτησή τους προς την οικονομική υπηρεσία του δήμου, να την αρνηθούν ή να την παραχωρήσουν για οποιονδήποτε κοινωνικό σκοπό.

Οι αποδοχές των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης:

Πιο συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων των οποίων ο πληθυσμός είναι πάνω από 100.000 πολίτες, αμείβονται με το ποσό των 4.275 ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο Δήμος Αθηναίων και 16 ακόμα μεγάλων πόλεων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα , Πειραιάς, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Περιστέρι, Ρόδος, Ιωάννινα, Χανιά, Αχαρνές, Νίκαια, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Εύοσμος, Καλλιθέα).

Ο αντιδήμαρχος αμείβεται με 2.137 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με 897 ευρώ.

Ίδιο ποσό με τους δημάρχους των μεγαλουπόλεων λαμβάνουν και οι περιφερειάρχες, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες παίρνουν το ποσό των 3.206 ευρώ.

Σε μικρότερους δήμους με 20.000 έως 100.000 κατοίκους, η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420 ευρώ, του αντιδημάρχου στα 1.710 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνει μηνιαίως 718 ευρώ.

Οι αντίστοιχες αμοιβές σε δήμους κάτω από 20.000 κατοίκους, για τον μεν δήμαρχο ανέρχεται σε 2.565 ευρώ, για τον αντιδήμαρχο 1.282, ενώ για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου 538 ευρώ.

Σ’ αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι εν λόγω ποσά δεν περιλαμβάνονται έξοδα παράστασης, μετακίνησης (εκτός έδρας), χρήση υπηρεσιακού ΙΧ κ.ά.

Ίδιο ποσό με τους δημάρχους των μεγαλουπόλεων λαμβάνουν και οι περιφερειάρχες, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες παίρνουν το ποσό των 3.206 ευρώ.


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ