"


Ενημερωτική συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με μέλη του ΕΒΕ Καστοριάς


Ακόμη μία ενημέρωση για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις επενδυτικές ευκαιρίες που απορρέουν τόσο από το Πρόγραμμα αυτό καθ΄αυτό όσο και μέσα από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο , πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 08-07-2023 από τον Αντιπεριφερειάρχη Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Γρηγόρη Τσιούμαρη στα μέλη του ΕΒΕ Καστοριάς στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αφού παρουσίασε τις χρηματοδοτήσεις και τους άξονες του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την ένταξη αναπτυξιακών προτάσεων αλλά και τις προσκλήσεις του Προγράμματος οι οποίες ανοίγουν οι μία μετά την άλλη και αφορούν Δημόσιους φορείς, Επιμελητήρια και ιδιώτες, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις μέχρι  σήμερα εξελίξεις και κυρίως για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στην συνέχεια σύμφωνα με πρόγραμμα της μεταλιγνιτικής εποχής, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να είναι έτοιμοι για  την κατάθεση προτάσεων και μελετών για την ένταξη και απορρόφηση της χρηματοδότησης η οποία για πρώτη φορά στην περιοχή μας είναι της τάξεως του:

50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις

60% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

70% για τις μικρές επιχειρήσεις

με την Καστοριά όπως και τα Γρεβενά να παίρνουν το 90% των ποσοστών.

   Στην παρουσίαση έγινε εκτενής αναφορά στα:

A. ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Β. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

- «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις» Ν. 4864/2021

- «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» Ν. 4872/2021 ( Ε.Υ.Δ.Α.Μ. & ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.)

- «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» Ν.4887/2022

Γ. ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ (Π.Δ.Α.Μ.) 2021-2027

- Εδαφικό Σχέδιο Δυτικής Μακεδονίας

- Κατανομή ανά άξονα προτεραιότητας

- Άξονες προτεραιότητας ΠΔΑΜ 21-27

Δ. ΠΥΛΩΝΑΣ 3 – ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Ε. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

ΣΤ. ΕΡΓΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Ζ. ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ

Η. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

- Σύσταση περιφερειακού μηχανισμού Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

- Ευρωπαϊκά Δίκτυα και προγράμματα


Αναφορά επίσης έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη στον Πυλώνα 3 της Δανειακής Διευκόλυνσης του Δημοσίου Τομέα με 2 έργα για την Π.Ε. Καστοριάς:

1. Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού οδοφωτισμού πόλης Καστοριάς (εκτός περιοχής ΕΣΣΒΑΑ) και δημοτικών ενοτήτων Αγ.Τριάδας, Βιτσίου, Μεσοποταμίας, Κορεστείων, Κλεισούρας και Καστρακίου, προϋπολογισμού 3.566.862,48 €

2. Οδοφωτισμός του Δημοτικού οδικού δικτύου Άργους Ορεστικού, προς αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και μείωση του κόστους λειτουργίας, προϋπολογισμού 4.597.477,50 €


Ο κ. Τσιούμαρης αναφέρθηκε και στα 13 καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου όπου, όπως ανακοινώθηκε στην 2η Εδαφική Επιτροπή από τον Διοικητή της ΕΥΔΑΜ Πελοπίδα Καλλίρη, προβλέπεται και η μεταφορά 227,5 εκ. € από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ειδικά για τους παντός είδους επιχειρηματίες και συγκεκριμένα:

- 105 εκ. € για τις μεγάλες επιχειρήσεις

- 91 εκ. € για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

- 31,5 εκ. € για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (υφιστάμενες και νέες) για επενδυτικά σχέδια έως 100.000€


Τέλος επισήμανε την πολύτιμη πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη να δημιουργήσει τα επιχειρηματικά πάρκα που θα φιλοξενήσουν τις νέες επενδύσεις με την προώθηση των ενεργειών της Α’ Φάσης Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στις παρακάτω περιοχές:

• Δισπηλιό

• Αναρράχη 

 • Μεράς 

• Μαυραναίοι

Την συνάντηση συντόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς Μπάμπης Καραταγλίδης επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματίες την μοναδική αυτή ευκαιρία ανάπτυξης της περιοχής μέσα από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ενημερώνοντας ταυτόχρονα και για την πρόταση που κατέθεσε το Επιμελητήριο Καστοριάς και εντάχθηκε στον Άξονα 4 του Προγράμματος ΔΑΜ με τίτλο: «Ενδυνάμωση Δεξιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς» με δικαιούχο το Επιμελητήριο Καστοριάς, προϋπολογισμού 3.303.750,00 €.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης ακολούθησε μια χρήσιμη συζήτηση με διευκρινιστικές ερωταπαντήσεις όπου συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Υποδομών Θωμάς Μάνος ενώ χαιρετιστήρια επιστολή απέστειλε και η  Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου.

Τέλος επισημαίνεται ότι η Αντιπεριφέρεια έχει ενημερώσει και εγγράφως τα μέλη του Επιμελητηρίου με αναλυτική καταγραφή των δυνατοτήτων ένταξης αναπτυξιακών προτάσεων, ενώ για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στο τηλέφωνο  24633-52473 και στο e-mail: ap.dmetavasis@pdm.gov.grCreated and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ