"


476.480 € για τον Άγιο Ζαχαρία στον Γράμμο

 

Την προγραμματική σύμβαση με τίτλο: «Ευπρεπισμός περιβάλλοντος χώρου,

βελτίωση προσβασιμότητας και αντιπλημμυρική προστασία του Ιερού Ναού Αγίου Ζαχαρία Γράμμου στην Π.Ε. Καστοριάς», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος, την Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2023, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη. Στην υπογραφή της σύμβασης εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς ήταν ο Προϊστάμενος του τμήματος Διοικητικής και Οικονομικής υποστήριξης Κωνσταντίνος Στεργίου.

Πρόκειται για σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης όπου κύριος του έργου είναι η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, φορέας χρηματοδότησης και υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας/Π.Ε. Καστοριάς, ενώ την εποπτεία έχει το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς. 

Το έργο θα εκτελεστεί με δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά στη διαμόρφωση και στον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτό με τη χάραξη νέας διαδρομής, και τις επεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία του Ναού Αγίου Ζαχαρία Γράμμου.  Ενώ, το δεύτερο υποέργο  αφορά την  αρχαιολογική παρακολούθηση όλων των εκσκαφικών εργασιών, ώστε να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη αρχαιολογική ανασκαφή σε περίπτωση αποκάλυψης αρχαιοτήτων. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο και θα διοργανωθεί ενημερωτική ημερίδα. 

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς θα χρηματοδοτήσει το έργο που είναι  προϋπολογισμού 476.480€  ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» (ΕΣΠΑ) και η υλοποίησή του προγραμματίζεται έως  της 31/12/2023.






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ