"


Αυθεντική pizza napoletana και επίσημα στο Basilico

Ο γαστρονομικός χάρτης της ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα, πρόσφατα

εμπλουτίστηκε και επίσημα με μία ακόμα προσθήκη! Το Basilicο, που εδώ και τρία χρόνια φέρνει αέρα… Ιταλίας στην πόλη μας, ανεβάζει ξανά τον πήχη καθώς πρόσφατα έλαβε πιστοποίηση αυθεντικότητας από το Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) για τη ναπολιτάνικη pizza που παρασκευάζεται στην κουζίνα του, όντας πλέον η μοναδική πιστοποιημένη από το AVPN pizzeria στη Βόρεια Ελλάδα. 

Τι σημαίνει πιστοποιημένη Vera Pizza Napoletana;

Το Basilico παίρνει στα σοβαρά τη διαδικασία παραγωγής pizza, και η πρόσφατη πιστοποίηση με το σήμα Vera Pizza Napoletana (VPN), αποτελεί έμπρακτη απόδειξη. Ζύμη ελαφριά και αφράτη, παρασκευασμένη από ιταλικό αλεύρι τύπου 00 και ωριμασμένη για τουλάχιστον 48 ώρες. Ντομάτες San Marzano καλλιεργημένες στους πρόποδες του Βεζούβιου, γλυκές με χαμηλή οξύτητα και τόσο περιζήτητες που χρειάζεται να προπαραγγελθούν το λιγότερο ένα χρόνο πριν φτάσουν στην κουζίνα τους. Ιταλική mozzarella fior di latte, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκος βασιλικός, και άλλες προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, ψήνονται σε ειδικά διαμορφωμένο ξυλόφουρνο με πλάκες από το Βέζουβιο στους 480 βαθμούς για 60-90 δευτερόλεπτα. 


Πέρα όμως από την εξασφάλιση των ποιοτικότερων προϊόντων, η ομάδα του Basilico έκανε ένα βήμα παραπάνω -ή μάλλον περισσότερα- πηγαίνοντας έως τη Νάπολη. Εκεί παρακολούθησαν σειρά σεμιναρίων που παραδίδονται από παγκοσμίου φήμης pizzaiolos, και έμαθαν από πρώτο χέρι τα «μυστικά» της ναπολιτάνικης πίτσας, από την παραγωγή της ζύμης μέχρι και το ψήσιμο, ώστε να τα φέρουν στην Καστοριά και να προσφέρουν στους πελάτες τους την πλέον αυθεντική εμπειρία.   

Συνδυάζοντας ποιότητα και τεχνογνωσία, μόνο ένα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα: Η απόλυτη, αυθεντική pizza napoletana, φτιαγμένη ακριβώς έτσι όπως πρέπει να απολαμβάνεται. Στρογγυλεμένη και με διάμετρο που δεν ξεπερνάει τα 33 εκατοστά, μυρωδάτη και μαλακή, με υψωμένες, τραγανές άκρες και ζουμερή, ελαστική «καρδιά». Κάθε στάδιο παραγωγής, κάθε υλικό, κάθε κίνηση των έμπειρων pizzaioli που εργάζονται στην κουζίνα του Basilico, γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την αγάπη και αφοσίωση στην ιταλική κουζίνα και παράδοση. 

Τι να παραγγείλω; 

Μια pizza Margherita, κλασική και μυρωδάτη, με την απλότητα που τη διακρίνει, επιτρέπει σε κάθε υλικό να αναδείξει την εξαιρετική ποιότητά της, και είναι η καλύτερη επιλογή για μια πρώτη δοκιμή. 

Στο προσεκτικά επιμελημένο menu, θα βρεις κι’ άλλες κλασικές επιλογές pizza όπως Pepperoni, και Caprese με βουβαλίσια mozzarella, αλλά και πιο δυσεύρετες γεύσεις, όπως η pizza Orientale με σουτζούκι Αδάνων, ή και η νέα IL Pesto με μορταδέλα Αλεξάνδρειας με φιστίκι Αιγίνης. Και αν είσαι του γλυκού, τότε η «αγαπημένη» του σεφ, ονόματι cioccolato, με αυθεντική βέλγικη σοκολάτα γάλακτος, σίγουρα θα σε ικανοποιήσει. 

Δεν θα μπορούσαμε όμως να κλείσουμε χωρίς να αναφερθούμε στα υπέροχα φρέσκα ζυμαρικά του Basilico που ζυμώνονται καθημερινά, αλλά και στις ξεχωριστές σαλάτες και τα ορεκτικά, που αποτελούν ένα τέλειο «πάντρεμα» των εξαιρετικών εγχώριων προϊόντων μας και της ιταλικής φινέτσας που τα αναδεικνύει. 

Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι βέβαιο. Στον cozy χώρο του Basilico, επί της οδού Στρατηγού Άρτη 25, όπου πρωταγωνιστεί το στοιχείο της ανοιχτής κουζίνας με τη μυρωδιά της φρέσκιας ζύμης να αναβλύζει από τον ξυλόφουρνο, το χαμογελαστό προσωπικό του Basilico, με τη γνώση και το μεράκι που διαθέτει, σίγουρα θα σου προτείνει κάτι που να ταιριάζει απόλυτα στις δικές σου γευστικές προτιμήσεις.






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ