"


Γνωρίζατε ότι… ο Ολυμπιακός έχασε 3 πέναλτι σε παιχνίδι με την Καστοριά το 1979;

 

Το να κερδίσεις τρία (3) πέναλτι σε ένα παιχνίδι είναι σπάνιο φαινόμενο.

Το να χάσεις και τα τρία (3) είναι μοναδικό και δύσκολα το συναντάς κάπου.

Κι όμως συνέβη στο Ελληνικό πρωτάθλημα! Συνέβη στον Ολυμπιακό, στην αναμέτρηση με την Καστοριά, τον Μάϊο του 1979.

Όλοι όσοι από τους περίπου 30.000 φίλους του Ολυμπιακού πήγαν στο στάδιο Καραϊσκάκη, την Κυριακή 13 Μαΐου του 1979, για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι με την Καστοριά, περίμεναν ένα εύκολο απόγευμα για τον υποψήφιο πρωταθλητή. Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν τέτοια που κανείς δεν περίμενε άλλο αποτέλεσμα πέρα από την νίκη των «ερυθρόλευκων».



Ήταν η 31η αγωνιστική της περιόδου 1978-1979 όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο στάδιο Καραϊσκάκη.

Ο πρωτοπόρος και σχεδόν βέβαιος πρωταθλητής Ολυμπιακός είχε 50 βαθμούς έναντι των 29 που είχε η 9η στη βαθμολογία Καστοριά, η οποία έκανε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός, ο οποίος μέχρι τότε είχε κάνει την τέλεια σχεδόν σεζόν, είχε δύο (2) βαθμούς πίσω του την προηγούμενη πρωταθλήτρια Ελλάδος, την ΑΕΚ.


Αν οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 4Χ4 στις τελευταίες αγωνιστικές το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 1975 θα πήγαινε στον Πειραιά.

Ακόμα και μία ισοπαλία να παραχωρούσε ο Ολυμπιακός, πάλι πρωταθλητής θα ήταν.

Το πρόγραμμα του ήταν εύκολο, αν υπολογίσουμε ότι είχε να παίξει με την Καστοριά εντός έδρας, με τη Ρόδο στο «σμαραγδένιο» νησί, με τον Πανσερραϊκό στο Καραϊσκάκη και με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, την τελευταία αγωνιστική.

Αν για κάποιο παιχνίδι υπήρχαν σκέψεις για απώλεια βαθμών αυτό ήταν με τον ΟΦΗ στην δύσκολη έδρα του.

Κοντά σε όλα αυτά θα έπρεπε ταυτόχρονα η ΑΕΚ να κάνει το απόλυτο από την πλευρά της και να περιμένει «στραβοπάτημα» των «ερυθρόλευκων».

Με αυτά τα δεδομένα συναντήθηκαν στο στάδιο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός του Τόζα Βεσελίνοβιτς και η Καστοριά του Κάζιμιρ Γκόρσκι.

Δύο σημαντικές προσωπικότητες που πέρασαν από το Ελληνικό πρωτάθλημα.

Ας δούμε τι συνέβη εκείνο το απόγευμα στο στάδιο Καραϊσκάκη, στο παιχνίδι που είχε «ήρωα» ένα μετέπειτα «ερυθρόλευκο».

Τον Νίκο Σαργκάνη!

Κυριακή 13 Μαΐου 1979

31η αγωνιστική

Ολυμπιακός-Καστοριά: 0-0

Προπονητές: Τόζα Βεσελίνοβιτς – Κάζιμιρ Γκόρσκι

Διαιτητής: Παναγόπουλος

Συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Κατσαβάκης, Βαμβακούλας, Κανέλος (65΄ Διαμαντόπουλος), Μίχος, Περσίας, Κρητικόπουλος, Κυράστας, Λεμονής, Περόνε, Καλτσάς (46΄ Ρόρμπαχ)

Καστοριά: Σαργκάνης, Αλεξιάδης, Τουμπόγλου, Κόπανος, Αργυρός, Παράσχος, Παπέτας, Χουνουζίδης (70΄ Στρέμπωφ), Σταυρίδης, Παπαβασιλείου, Παουνόφσκυ.

1ο ημίχρονο

Με αυτές τι εντεκάδες κατέβηκαν να παίξουν οι δύο ομάδες και από το ξεκίνημα του αγώνα ο Ολυμπιακός έδειξε τις προθέσεις του. Σας υποψήφιος πρωταθλητής στρίμωξε από την αρχή στα «σχοινιά» την Καστοριά.

Μόλις στο 5ο λεπτό το σουτ του Μίχου «έγλειψε» το κάθετο δοκάρι, ενώ στο 14ο ο Αργυρός της Καστοριάς έδιωξε πάνω από τη γραμμή το σουτ του Κατσαβάκη. Στο επόμενο λεπτό ο Παπέτας με τη σειρά του έδιωξε πάνω από τη γραμμή την κεφαλιά του Καλτσά!

Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά ο Ολυμπιακός είχε τρεις κλασικές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ. Είχε βάλει στα «καρέ» της την Καστοριά και οι επιθέσεις του διαδέχονταν η μία την άλλη.

Σε τρελά κέφια η ομάδα του Βεσελίνοβιτς ήθελε από το ξεκίνημα να «καθαρίσει» το ματς.

Η αρχή της επίδοσης για το ρεκόρ «Γκίνες» έγινε στο 18ο λεπτό της συνάντησης όταν ο Κόπανος «κλάδεψε» εντός περιοχής τον Τάκη Περσία ο οποίος έκανε εντυπωσιακό μπάσιμο προς την εστία του Σαργκάνη.

Το πέναλτι δεν δίστασε να το «σφυρίξει» ο διαιτητής Παναγόπουλος.

Αυτός που πήρε την μπάλα για να «εκτελέσει» το πέναλτι που κέρδισε η ομάδα του ήταν ο Τάκης Λεμονής! Ο μετέπειτα τεχνικός των «ερυθρόλευκων».

Ο Λεμονής κατάφερε να στείλει τον Σαργκάνη στη μία γωνία και την μπάλα στην άλλη. Όμως η κάθετη δοκός του τέρματος στέρησε από τον Έλληνα μεσοεπιθετικό το γκολ!

Παρά το χαμένο πέναλτι, οι «Πειραιώτες» δεν σταμάτησαν τις «κατά κύματα» επιθέσεις στην εστία του Σαργκάνη και της Καστοριάς.

Έτσι μόλις 7 λεπτά μετά το άστοχο πέναλτι ο Ολυμπιακός κέρδισε νέο πέναλτι!

Στο 25ο λεπτό ο Τάκης Περσίας (ξανά) ανατράπηκε εντός περιοχής από τον Αργυρό, και χωρίς δισταγμό ο διαιτητής έδειξε για δεύτερη (2η) φορά την «άσπρη βούλα».

Ήταν η σειρά του Ραφαέλ Περόνε να πάρει την μπάλα για να χτυπήσει το πέναλτι της ομάδας του. Ο Τάκης Λεμονής ούτε που μπήκε στην σκέψη να εκτελέσει αυτός το νέο πέναλτι. Το άφησε στον Ουρουγουανό του Ολυμπιακού.

Ο Περόνε είχε απέναντι του τον «κέρβερο» Σαργκάνη.

Ο τερματοφύλακας της Καστοριάς «ψάρωσε» όπως θα λέγαμε στην ποδοσφαιρική «γλώσσα» τον επιθετικό του Ολυμπιακού και εύκολα απέκρουσε το πέναλτι!

Όπως σημείωνε η «Αθλητική Ηχώ» την επόμενη του αγώνα.. ο Σαργκάνης όμως κινήθηκε πριν το χτύπημα της μπάλας, ξαφνιάστηκε ο Περόνε, σούταρε βεβιασμένα και ο «γκολκήπερ» απέκρουσε.

Ο διαιτητής Παναγόπουλος δεν έδειξε επανάληψη του χτυπήματος και το παιχνίδι συνεχίστηκε.

Όμως η απώλεια του δεύτερου πέναλτι άρχισε να επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των παικτών του Ολυμπιακού και θετικά σε αυτή των Καστοριανών.

Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου σημειώθηκε μία μόνο ευκαιρία για τους «Πειραιώτες» αλλά ο Σαργκάνης μπλόκαρε το σουτ του Τάκη Λεμονή.

Το ημίχρονο τελείωσε με τους παίκτες του Βεσελίνοβιτς να τα βάζουν με την «τύχη» τους. Είχαν κλασικές ευκαιρίες για γκολ, είχαν δύο πέναλτι για να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, αλλά το 0-0 παρέμενε.

Είχαν όμως μπροστά τους άλλα 45 λεπτά για να κάμψουν την αντίσταση της Καστοριάς και κυρίως να νικήσουν τον Σαργκάνη, ο οποίος έπιανε ότι πήγαινε μέσα.

2ο Ημίχρονο

Από την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου φάνηκε ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν την ορμή και το πάθος των πρώτων 45 λεπτών. Τους είχε κυριεύσει το άγχος και οι επιθέσεις τους γίνονταν χωρίς κάποιο σχέδιο.

Αντίθετα όσο περνούσε η ώρα οι παίκτες των «γουναράδων» γίνονταν «λιοντάρια» και έπαιζαν με περίσσιο πάθος.

Παρά το ανορθόδοξο ποδόσφαιρο οι παίκτες του Βεσελίνοβιτς είχαν τις ευκαιρίες για να βάλουν το πολυπόθητο γκολ, που θα τους έδινε τους 2 βαθμούς της νίκης. Βρήκαν όμως μπροστά τους έναν ανίκητο Σαργκάνη ο οποίος σταματούσε τα πάντα.

Όλα φαίνονταν σκούρα για τον Ολυμπιακό καθώς το παιχνίδι όδευε προς το τέλος και το 0-0 παρέμενε.

Τότε ήταν που οι «ερυθρόλευκοι», με τη βοήθεια του διαιτητή, κέρδισαν και τρίτο (3ο) πέναλτι στο 86ο λεπτό!!!

Σε μια κατεβασιά του Γιάννη Κυράστα, ο αμυντικός του Ολυμπιακού «κοντραρίστηκε» στα όρια της μεγάλης περιοχής με τους αμυντικούς της Καστοριάς.

Ο διαιτητής Παναγόπουλος έδωσε αμέσως την «εσχάτη των ποινών», προκαλώντας «θύελλα» διαμαρτυριών των Καστοριανών.

Παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες των παικτών της Καστοριάς ο Παναγόπουλος ήταν ανένδοτος.

Μόνο μετά από 3λεπτη διακοπή ο διαιτητής έδωσε στον Ρόρμπαχ, στον Γερμανό παίκτη των «Πειραιωτών», το «οκ» για να χτυπήσει το 3ο (!) πέναλτι.

Οι χιλιάδες των θεατών σηκώθηκαν όρθιοι, πιστεύοντας ότι τελικά το πολυπόθητο γκολ θα έρθει. Κρατούσαν την ανάσα τους γιατί είχαν δει τους παίκτες των «ερυθρόλευκων» να αστοχούν δύο (2) φορές σε πέναλτι εκείνο το απόγευμα. Ήταν αδύνατον για τρίτη φορά να αστοχήσουν οι παίκτες της αγαπημένης τους ομάδας.

Όταν στην άλλη πλευρά υπάρχει ο Σαργκάνης, όλα είναι πιθανά!

Παρά τον τρίτο διαφορετικό «εκτελεστή» ο τερματοφύλακας της Καστοριάς μάντεψε σωστά.

Έπεσε στην δεξιά του γωνία και απέκρουσε εύκολα το πέναλτι του Ρόρμπαχ.

Ήταν χωρίς αμφιβολία το «πρόσωπο» του αγώνα!

Αμέσως μετά την “σωτήρια” επέμβαση του Σαργκάνη, οι συμπαίκτες του τρέξαν προς το μέρος του και να τον σήκωσαν ψηλά στον αέρα!


Παρά τα τέσσερα (4) λεπτά των καθυστερήσεων που κράτησε ο διαιτητής Παναγόπουλος, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν κατάφεραν να νικήσουν την Καστοριά το απόγευμα της 13ης Μαΐου του 1979.

Το 0-0 ήταν ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν είχε λογαριάσει.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Είδαν την ομάδα τους να παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο στην μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, να κερδίζει τρία (3) πέναλτι, αλλά το αποτέλεσμα να είναι 0-0!

Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό της Καστοριάς, όλοι πανηγύριζαν για τον ανέλπιστο βαθμό. Αν και η ομάδα τους δεν δημιούργησε ούτε μία ευκαιρία για γκολ, πήραν την ισοπαλία από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Είχαν κάτω από τα «γκολπόστ» έναν τρομερό Σαργκάνη ο οποίος έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του, αν και ο ίδιος είχε άλλη άποψη.

Δεν θέλω να κάνω τον σνομπ και τον υπερόπτη, αλλά σας μιλάω ειλικρινά, έχω κάνει και καλύτερα παιχνίδια στο παρελθόν, είτε με την Καστοριά είτε με την παλιά μου ομάδα τον Ηλυσιακό.



Ο ίδιος δεν ασπάστηκε τον ρόλο του «ήρωα» του αγώνα που του αποδόθηκε.

Δεν λέω, έπαιξα πολύ καλά και προχθές στο Φάληρο, αλλά δεν συμφωνώ ότι ο Σαργκάνης κράτησε μόνος του τον Ολυμπιακό. Γνώμη μου είναι ότι όλοι οι παίκτες της Καστοριάς δικαιούνται το ίδιο μερίδιο από την επιτυχία, γιατί όλοι προσπάθησαν, όλοι μόχθησαν, όλοι συνέβαλαν σημαντικά στο να γίνει αυτό το 0-0.

Ο ίδιος ο Νίκος Σαργκάνης προχώρησε και σε αποκαλύψεις σχετικά με το τρίτο πέναλτι που κέρδισε ο Ολυμπιακός και το χτύπησε ο Ρόρμπαχ.

Εκείνη τη στιγμή άκουγα πολλούς παίκτες του Ολυμπιακού να μου λένε «άφησε το να μπει» και άλλους να μου φωνάζουνε «θα ψάχνεις να βρεις τη μπάλα». Πείσμωσα. Αλλά είμαι από τους ανθρώπους που δεν… καταλαβαίνουν τίποτα σε τέτοιες περιπτώσεις. Πάντα διατηρώ την ψυχραιμία μου. Έτσι… ψώνισα τον Ρόρμπαχ και απέκρουσα. Το μυστικό μου είναι ότι δεν βγαίνω από την εστία μου. Δεν πέφτω σε μια γωνιά και ότι γίνει. Κάθομαι και περιμένω.

Ο Σαργκάνης αναφέρθηκε και στον προπονητή του Κάζιμιρ Γκόρσκι ο οποίος είχε γίνει ο «κακός δαίμονας» του Ολυμπιακού μιας και ο Πολωνός προπονητής έφευγε αήττητος από τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό επί μία 3ετία!

Ο τότε τερματοφύλακας της Καστοριάς είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Γκόρσκι:

Πρωτεργάτης της νέας μας επιτυχίας είναι ο κ. Γκόρσκι. Αυτός ο άνθρωπος είναι μεγάλος προπονητής. Το απέδειξε και πάλι προχθές με τον τρόπο που «έστησε» την ομάδα στο γήπεδο. Ο κ. Γκόρσκι, θα πρέπει να έχει γίνει ο… εφιάλτης του Ολυμπιακού, αφού επί 3 χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν έχει χάσει ποτέ.

Ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων, όπως και όλη η Καστοριά, είχε τρομερά παράπονα από τον Ολυμπιακό καθώς έγιναν επεισόδια εις βάρος τους μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Άρχισαν να μας βρίζουν και να μας προπηλακίζουν, από τη στιγμή που ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα. Χτύπησαν ακόμη και τον κ. Σιάννο (πρόεδρος Καστοριάς) μερικοί θερμόαιμοι φίλαθλοι, ενώ δεν τολμούσαμε να βγούμε από τα αποδυτήρια και να φύγουμε. Και ερωτώ: Σε τι φταίγαμε; Τι κακό κάναμε; Μήπως θα έπρεπε να καθήσουμε και να χάσουμε, για να μην μας χτυπήσουν;

Τέλος ο Έλληνας τερματοφύλακας ρωτήθηκε για το μέλλον του.

Όσον αφορά τους δικούς μου στόχους, για τους οποίους με ρωτάτε, δεν έχω να πω τίποτα το ιδιαίτερο. Θα προσπαθώ πάντα να βελτιώνομαι και να βοηθάω την Καστοριά. Για την Εθνική ομάδα; Δεν το κρύβω. Είναι το όνειρο μου. Αν με καλέσουν, θα πετάξω από την χαρά μου.

Από την πλευρά τους οι τρεις (3) παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι αστόχησαν στα πέναλτι, ήταν απαρηγόρητοι και τα είχαν με την «τύχη» τους.

Ο Τάκης Λεμονής, ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στον Ολυμπιακό, αισθάνθηκε μία από τις μεγάλες πίκρες της μικρής μου καριέρας. Πήρα φόρα, ζύγισα την απόσταση και κατόρθωσα να ξεγελάσω τον Σαργκάνη. Έστειλα τη μπάλα από τη μία και τον γκολκήπερ από την άλλη. Όμως ο Καστοριανός είχε τύχη βουνό, αφού η μπάλα χτύπησε στο κάθετο δοκάρι. Ήταν καθαρά θέμα ατυχίας. Για μένα και την ομάδα μου, αφού ακολούθησαν και άλλα δύο χαμένα πέναλτι.

Από την πλευρά του ο Περόνε ήταν περίλυπος που δεν κατάφερε να κάνει γκολ το πέναλτι που σούταρε.

Σπάνια χάνω πέναλτι. Έχω ένα δικό μου τρόπο να τα χτυπάω. Αυτή τη φορά όμως ήμουν άτυχος. Κι΄ αυτό γιατί την ώρα που το πόδι μου ακουμπούσε την μπάλα, έπιασα ταυτόχρονα και χώμα. Έτσι, αλλού σημάδευα και αλλού την είδα να καταλήγει. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτά τα απρόοπτα στο ποδόσφαιρο. Για μένα ειδικά, ήταν μια από τις πιο άσχημες στιγμές της καριέρας μου. Λυπάμαι για ότι έγινε. Και στεναχωριέμαι αφάνταστα.

Τέλος ο τρίτος παίκτης του Ολυμπιακού που έστησε τη μπάλα στα «11» βήματα και αστόχησε, ο Ρόρμπαχ, δήλωσε:


Για πρώτη φορά στην καριέρα μου έχασα πέναλτι. Ακόμη δεν μπορώ να συνέλθω από το σοκ που έπαθα. Στις προπονήσεις χτυπάω 30 πέναλτι και βρίσκω στόχο και στα 30.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν φοβήθηκε και αν βρισκόταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση ο Γερμανός των «ερυθρόλευκων» απάντησε:

Όχι. Ήμουν ψύχραιμος και νηφάλιος. Και ξέρετε και κάτι άλλο; Το είχα διαισθανθεί ότι θα χτυπούσα πέναλτι. Και γι΄ αυτό ήμουν ψυχολογικά προετοιμασμένος, όταν πήρα φόρα για να χτυπήσω το πέναλτι. Το ατύχημα για μένα είναι ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου άλλαξα γνώμη την τελευταία στιγμή. Πάντα έστελνα τη μπάλα σε μία συγκεκριμένη πλευρά. Εκείνη τη στιγμή μου ήρθε ο κόσμος ανάποδα. Ούτε που έβλεπα μπροστά μου. Δεν μ΄ ενδιέφερε αυτό που είπαν, ότι δηλαδή κουνήθηκε ο Σαργκάνης και γι΄ αυτό απέκρουσε . Με ενδιέφερε το ότι εγώ άλλαξα γνώμη και έστειλα τη μπάλα στην αντίθετη γωνία από αυτή που συνήθιζα.

Ειλικρινής ο Γερμανός δεν έψαξε για δικαιολογίες.

Από την έρευνα μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι δηλώσεις τον δύο προπονητών.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Τόζα Βεσελίνοβιτς δήλωσε:

Όπως είχα πει το πρωτάθλημα τελειώνει την 34η αγωνιστική. Σήμερα χάσαμε ένα βαθμό από ένα μεγάλο τερματοφύλακα και μια ομάδα που έπαιζε αντιποδόσφαιρο. Δεν έχω παράπονα από τους παίκτες μου γιατί δεν κατέθεσαν τα όπλα. Τους κυνήγησε η τύχη. Ο κόσμος πάντως είδε ότι η ομάδα είναι πολύ καλή και μπορεί στα επόμενα τρία ματς να διατηρήσει τον έναν βαθμό κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Γιατί ο Βεσελίνοβιτς δήλωσε ότι η ομάδα του μπορεί να διατηρήσει τον έναν βαθμό διαφορά;

Γιατί την ίδια μέρα η ΑΕΚ νίκησε με 2-0 εντός έδρας τον ΟΦΗ, μειώνοντας σε έναν βαθμό τη διαφορά από τον Ολυμπιακό.

Από την πλευρά του ο αήττητος Γκόρσκι δήλωσε:

Ο Ολυμπιακός έπαιξε σ΄ όλο το ματς καλύτερα από μας αλλά μετά τα όσα έγιναν στο τέλος, ειλικρινά προτιμούσα να έχουμε χάσει για να φύγουμε με τον κεφάλι μας ήσυχο. Ποτέ δεν λέω να παίζει η ομάδα μου αμυντικά. Σήμερα μας ανάγκασε ο Ολυμπιακός να βρισκόμαστε στην άμυνα. Πάντως μερικοί παίκτες του δεν ξέρουν να χάνουν και το 0-0 το θεώρησαν τραγωδία. Μετράνε όμως τα γκολ. Όταν δεν μπορεί να τα πετύχει ο Ολυμπιακός χάνοντας και 3 πέναλτι εμείς τι φταίμε;

Αυτά συνέβησαν στο στάδιο Καραϊσκάκη, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, στις 13 (!) Μαΐου του 1979, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Καστοριά.

Ενός κακού μύρια έπονται λέει ο θυμόσοφος λαός και στον Ολυμπιακό του 1978-1979 έγινε πραγματικότητα.

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε μόνο έναν (1) βαθμό στο παιχνίδι με την Καστοριά, αλλά και το ψυχολογικό πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει μέχρι τότε.

Στο επόμενο παιχνίδι του στην Ρόδο με την τοπική ομάδα αν και βρέθηκε να χάνει με 3-1 κατάφερε να το γυρίσει και με 3-4 τελικό σκορ κράτησε τον έναν πόντο διαφορά από την ΑΕΚ, η οποία την ίδια ώρα νικούσε εκτός έδρας την Λάρισα.

Οι δύο ομάδες νίκησαν και την επόμενη (33η) αγωνιστική εύκολα τον Πανσερραϊκό και την Καβάλα και όλα θα κρίνονταν στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός αν ήθελε να κατακτήσει το πρωτάθλημα θα έπρεπε να φύγει με το «διπλό» από την έδρα του ΟΦΗ.

Η ΑΕΚ ήλπιζε σε «στραβοπάτημα» των «ερυθρόλευκων». Οι «κιτρινόμαυροι» δεν είχαν πρόβλημα να «σκορπίσουν» τον ΠΑΣ Γιάννινα με 7-2 εντός έδρας και τα ραδιοφωνάκια στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν συντονισμένα στην «μάχη της Κρήτης» ανάμεσα στον ΟΦΗ και τον Ολυμπιακό!

Σε ένα παιχνίδι που «έσπασε καρδιές», μπροστά σε 12.000 θεατές, ΟΦΗ και Ολυμπιακός ήρθαν ισόπαλοι 3-3, με τους «ερυθρόλευκους» να το γυρίζουν από 3-1.

Το τελικό σκορ άφησε παραπονούμενο τον Ολυμπιακό και αυτό γιατί ο διαιτητής Παμπορίδης κατακύρωσε γκολ υπέρ του ΟΦΗ αν και ο σκόρερ ήταν σε θέση «οφ-σάϊντ», και δεν έδωσε πέναλτι σε ανατροπή του Βαμβακούλα, ενώ το σκορ ήταν 3-3.

Παράλληλα «κιτρίνισε» τους Κυράστα, Βαμβακούλα και Καραβίτη, με συνέπεια αυτοί οι τρεις παίκτες να μην έχουν δικαίωμα στο «μπαράζ» τίτλου με την ΑΕΚ!

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε η ομάδα να μην κατέβει στον αγώνα «μπαράζ» με την ΑΕΚ και έτσι ένας σίγουρος «ερυθρόλευκος» τίτλος, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος, πήγε στα χέρια των παικτών… της ΑΕΚ.

Η ισοπαλία με την Καστοριά έφερε ένα «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα έναν μήνα μετά η ομάδα να χάσει ένα δικό της πρωτάθλημα.

Παρά την απώλεια του τίτλου, ο Ολυμπιακός επέστρεψε και για τα επόμενα τέσσερα (4) χρόνια στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος, αφήνοντας πίσω του την άσχημη εξέλιξη του πρωταθλήματος 1978-1979!


Έρευνα-Παρουσίαση: Φώτης Βαϊτσόπουλος




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ