"


Επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-

Μήνυμα στήριξης από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την μετάβαση

της Περιφέρειας,  σε ένα νέο ενεργειακό, βιομηχανικό, αναπτυξιακό μοντέλο.

Μήνυμα, συλλογικής προσπάθειας αισιοδοξίας και  στήριξης στη Δυτική Μακεδονία με κάθε μέσο και τρόπο,   έστειλε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σε Βουλευτές, Δημάρχους, Αυτόδιοικητικούς,  παραγωγικούς φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στην ΖΕΠ, κατά την  επίσκεψή του την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Δυτική Μακεδονία θα τα καταφέρει, υπογραμμίζοντας ότι « η Δυτική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει όχι μόνο ως πρότυπο μετάβασης, αλλά ως μια ιστορία επιτυχίας για την δίκαιη και ομαλή μετάβαση σε ένα νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο ανοιχτό σε κάθε πολίτη, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο». 

 «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αρχή, στο σημείο που έχουμε όλα τα μέσα να στηρίξουμε την Δυτική Μακεδονία, τους πολίτες που θα επηρεαστούν άμεσα από το μεγαλύτερο κάλεσμα της εποχής μας, την μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό, βιομηχανικό, αναπτυξιακό μοντέλο και σας διαβεβαιώ ότι με ένα συνολικά ανθρωποκεντρικό πολιτικό πλαίσιο, δεν θα μείνει πίσω κανείς». Με αυτά τα λόγια ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκίνησε την ομιλία του και έδωσε έμφαση του στους τρεις χρηματοδοτικούς άξονες από τους οποίους θα αντλήσει κονδύλια η περιοχή στο πλαίσιο της Μετάβασης.

Συγκεκριμένα ο κ. Σχοινάς επισήμανε πως το 20,4% περίπου του συνολικού μεγέθους των πόρων, εστιάζει στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, και δεσμεύτηκαν  για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  1,6 δις ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη μια αύξηση στο Περιφερειακό της Πρόγραμμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.  Ανέφερε, επίσης, ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης διέθεσε και διαθέτει 6,5 δισ. ευρώ του συνολικού ευρωπαϊκού προγράμματος για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2022. Μέχρι τώρα 538,4 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευτεί στη Δυτική Μακεδονία και περίπου τα μισά έχουν ήδη πληρωθεί.

Η Περιφέρεια έχει εγκρίνει δράσεις ύψους 127,3 εκατ. Πόροι που κατευθύνονται σε αγροτοπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις, το νερό, την βιολογική καλλιέργεια, τις υποδομές, τα δίκτυα ευρυζωνικότητας, τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, τις δυσπρόσιτες και με φυσικούς περιορισμούς περιοχές.

 Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η Δυτική Μακεδονία τα πάει πολύ καλά στην απορρόφηση κονδυλίων από τα προγράμματα «Ορίζοντας» για την Έρευνα και την Καινοτομία, εκθειάζοντας τη δουλειά που κάνουν στον τομέα αυτό το Πανεπιστήμιο και το ΕΚΕΤΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε μέχρι τώρα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει προσελκύσει 6,9 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Η Ελλάδα, χάρις στην έγκαιρη και υποδειγματική στρατηγική της κυβέρνησης, έχει μια μοναδική ευκαιρία να ανασυγκροτήσει την οικονομία της, να επαναπροσδιορίσει το αναπτυξιακό της μοντέλο, όπου κρίνεται αναγκαίο, να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της στα νέα ψηφιακά και κλιματολογικά δεδομένα, να επενδύσει στους πολίτες της, να γίνει πιο ανταγωνιστική σε περισσότερους τομείς», τόνισε ο κ. Σχοινάς και εξήγησε:

Με ένα επιπλέον ΕΣΠΑ που θα αποτελείται από 18 δισ. (17,77 δισ.) περίπου επιδοτήσεις και σχεδόν 13 δισ. (12,73 δισ.) δυνατότητες δανειοδότησης έως το 2026. Πολύ σύντομα, τις επόμενες ημέρες η δεύτερη πληρωμή επιδοτήσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ και ίσως και η πρώτη πληρωμή σε δάνεια για άλλα 1,8 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή συνδέεται με 25 έργα ορόσημο στις ΑΠΕ, στη βιώσιμη και αειφόρο κινητικότητα, στη δια βίου μάθηση, την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον τουρισμό 74 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων χρηματοδοτούν την αποκατάσταση των εκτάσεων της μετάβασης (απολιγνιτοποιημένες) έως τέλος του 2025.

Απόλυτα ικανοποιημένος από την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κομισιόν εμφανίστηκε ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και αναφέρθηκε στη μεγάλη επένδυση του πράσινου υδρογόνου και τις εγκρίσεις του “Πράσινου Ταμείου”, όπως και για την πρώτη έγκριση εξωστρέφειας αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας. Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στο ΠΕΠ πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, με καλύτερα ποσοστά απορρόφησης από το προηγούμενο.


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ