"


Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού - Μουσικοχορευτική Εκδήλωση : “Στο έμπα του Φθινοπώρου 2022”

αφιερωμένη στις Αλησμόνητες Πατρίδες, στη Μικρασιατική Καταστροφή

και στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το Δ.Σ. του Ε.Σ. Δισπηλιού, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσοι τίμησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους και την αρωγή τους την εκδήλωσή “Στο έμπα του Φθινοπώρου 2022”, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 3-9-2022 και ιδιαίτερα τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμ. π. Πορφύριο (εκ μέρους του Μητροπολίτη μας κ.κ. Καλλινίκου), τους Βουλευτές της ΝΔ κ. Ζ. Τζηκαλάγια και του ΣΥΡΙΖΑ κας Ολ. Τελιγιορίδου, την Πρόεδρο του Περ/κού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας κα Καλ. Κυριακίδου, την υπεύθυνη του Γραφείου Πρωθ/ργού στη Θεσ/νίκη κα Μ. Αντωνίου, τον κ. Στ. Φουλιρά (εκ μέρους του Δημάρχου μας Ι. Κορεντσίδη), τον πρόεδρο της Τ.Κ. Δισπηλιού κ. Ν. Ιασωνίδη, τον Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου Δισπηλιού κ. Γ. Ευαγγελίδη, τον Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου μας κ. Ε. Δούφλια και την εκπαιδευτικό του Παιδικού Σταθμού Δισπηλιού κα Ευδ. Μασιώτη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη βράβευση -από τους επισήμους- των είκοσι τριών (23) μαθητών-τριών για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της χώρας τα τρία (3) τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας τους κόπους και τις θυσίες τόσο των ιδίων όσο και των γονέων τους και τους ευχηθήκαμε όλοι καλές και εποικοδομητικές σπουδές. Την βράβευση διεξήγαγαν οι εκπαιδευτικοί και μέλη του Συλλόγου μας κυρίες Βασιλική Μπήρτσιου και Ελένη Τσιόλα, 

Προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Δήμητρα Βασιλείου : “ Ο Σύλλογός μας προσπαθεί για το καλύτερο ποιοτικά πολιτιστικό αποτέλεσμα και θέλει όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε τις συντονισμένες δράσεις και την αγαστή μας συνεργασία, για να αναδείξουμε στο Πανελλήνιο την πλούσια πολιτιστική παράδοση και τις ομορφιές του τόπου μας. Ο Σύλλογός μας είναι και ένα ανοικτό κύτταρο κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, με εκδηλώσεις: χορευτικές, τιμητικές Επετείων, αιμοδοσίες, βραβεύσεις, κ.ά., και εργάζεται έτσι ώστε η αγάπη για τον τόπο μας να φτάσει σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, προσφέροντας νέα ενδιαφέροντα και προοπτικές σε όλους τους συντοπίτες μας. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό πολιτών και πολιτείας, αρωγοί στο κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο τους. Καλή εκκλησιαστική, μαθητική, φοιτητική και χορευτική χρονιά !!!”

Όλοι οι προσκαλεσμένοι συγχάρηκαν το Σύλλογό μας για την προσφορά του στον τόπο μας, με τις εκδηλώσεις του και ιδιαίτερα για τη σημερινή του εκδήλωση, ευχόμενοι κατόπιν υγεία και καλή διασκέδαση. Ιδιαίτερα,  όμως, τονίστηκαν από ορισμένους τα εξής :

Ο π. Πορφύριος μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας.

Ο κ. Ζ. Τζηκαλάγιας τόνισε : “Την επιτυχή, πολυσχιδή και πανελλήνιας εμβέλειας δραστηριότητα του Συλλόγου μας, ιδίως με τα «Παπαρρόδεια» και την ιστορία του Δισπηλιού (ο Νεολιθικός Οικισμός και η ξακουστή “Γενότρυπα”). Συγχάρηκε τον σύλλογο για την αφιέρωση της εκδήλωσης στις “Αλησμόνητες Πατρίδες” και για τη βράβευση των μαθητών επειδή πρέπει να επιβραβεύεται η Αριστεία, που προάγει τη γνώση και την Ελληνική Παιδεία”.

Η κα Ολ. Τελιγιορίδου τόνισε : “Την τιμή και την χαρά της που παρευρέθηκε σε μια όμορφη και συμβολική εκδήλωση τιμώντας τα 100 έτη από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την πιο μαύρη σελίδων των τελευταίων αιώνων στην Ελλάδα, επειδή πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας ώστε να αποφεύγουμε την επανάληψη τέτοιων γεγονότων. Συνεχάρη τον Σύλλογό μας για όλες τις εκδηλώσεις του, τη βράβευση των παιδιών που είναι το μέλλον και η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο. Είπε για τη ζωντάνια που δίνει ο Σύλλογός μας στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή και ότι τέτοιες εκδηλώσεις μας βοηθούν να βρεθούμε, να συζητήσουμε και να διασκεδάσουμε. Τις χρειαζόμαστε γιατί μας δίνουν χαρά και μια αισιόδοξη νότα στη ζωή μας, μετά τις διαδοχικές κρίσεις που περνάμε ως κοινωνία”.

Η κα Καλ. Κυριακίδου τόνισε : “ Συγχαρητήρια στο Σύλλογο και στους μαθητές, αφού το βραβείο είναι μια αναγνώριση του μόχθου και των θυσιών του μαθητή-τριας να πετύχει το στόχο του και του δίνει κίνητρο να συνεχίσει και πιο δυνατά και για πιο ψηλά. Βρισκόμαστε σε ένα συμβολικό χώρο, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Δισπηλιού, από τον οποίο ξεκίνησε η βασική εκπαίδευσή τους για να εισαχθούν σήμερα στα ελληνικά ΑΕΙ και μετά να μπουν δυναμικά στην κοινωνία μας”. Για τα 100 έτη από τη Μικρασιατική Καταστροφή είπε ότι  απεύχεται να συμβούν ξανά τέτοια δυσάρεστα και απάνθρωπα γεγονότα στην Πατρίδα μας.

Η κα Μ. Αντωνίου είπε : “Σήμερα έχουμε ένα διπλό εορτασμό. Ένα εορτασμό μνήμης για τα 100 έτη από τη Μικρασιατική Καταστροφή και έναν εορτασμό βράβευσης, αυτήν των παιδιών που μπήκαν στα ΑΕΙ μας. Είναι σημαντικό να τα βραβεύουμε. Τα εύχομαι καλές σπουδές και επιτυχίες στην Ελλάδα του «Αύριο». Συγχαίρω τον «ιστορικό» Σύλλογό σας, που πλησιάζει τα 40 χρόνια «ζωής» και εύχομαι υγεία και να προχωράτε δυναμικά με προσφορά στην κοινωνία”.

Ο κ. Γ. Ευαγγελίδης ανέφερε : “Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που βλέπουμε μετά από πολλά χρόνια ξανά τα παιδιά σας και παιδιά μας, που είχαμε μαθητές σε αυτό το Σχολείο, και σήμερα τα βραβεύουμε επειδή πετυχαίνουν τους στόχους τους. Παιδιά, να είστε γεροί και χαρούμενοι, όπως όταν φύγατε από αυτό το Σχολείο. «Ανοιχτά φτερά» και πάντα επιτυχίες”.

Οι κύριοι Στυλιανός Φουλιράς, Νικόλαος Ιασωνίδης και Ευάγγελος Δούφλιας συγχάρηκαν το Σύλλογό μας για τις σημερινές εκδηλώσεις μνήμης, βράβευσης και παράδοσης και ευχήθηκαν καλή πρόοδο στους νέους φοιτητές, καλές επιτυχίες στον Σύλλογό μας και καλή διασκέδαση σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την άρτια παρουσίαση των χορών από τα χορευτικά τμήματα, πρώτα του χορευτικού Ε.Σ. Δισπηλιού, με χορούς της Φλώρινας (χοροδιδάσκαλος ο κ. Κώστας Τσιάρας και ορχήστρα η «Μπάντα της Φλώρινας» των αδελφών Βαλκάνη). Κατόπιν, τιμήθηκε η μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων με τη παρουσίαση παραδοσιακών ποντιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου “Οργάνωση Ποντίων Καστοριάς”, (χοροδιδάσκαλος ο κ. Ευστάθιος Αμαραντίδης και στη Λύρα η Αθηνά Αμαραντίδου).

Κατόπιν ακολούθησε γλέντι «μέχρι πρωίας», με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα (με τη «Μπάντα της Φλώρινας» και τη Λύρα του Κοσμά Σαββίδη), αλλά και με λαϊκά ακούσματα από το μπουζούκι του Σταύρου Εμπεσλίδη.

Το ΔΣ του Συλλόγου σας εύχεται : υγεία, ευτυχία, προκοπή και καλό Φθινόπωρο !!!





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ