"


Ποδόσφαιρο Γυναικών: Οι προκηρύξεις των πρωταθλημάτων της Α’ και Β’ Κατηγορίας - Σέντρα στις 16 Οκτωβρίου η Α' Εθνική

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

οι προκηρύξεις των πρωταθλημάτων της Α’ και Β’ Κατηγορίας Γυναικών.

Στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας υπάρχουν κάποιες αλλαγές συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο.

Όσον αφορά την κανονική διάρκεια δεν αλλάζει κάτι, καθώς και πάλι θα υπάρχουν δύο όμιλοι που θα αγωνιστούν στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος. Οι δύο όμιλοι θα αποτελούνται από οκτώ ομάδες έκαστος. Σύνολο δηλαδή 16 ομάδες.

Στην τελική φάση ωστόσο, θα αγωνιστούν έξι ομάδες, δηλαδή η 1η, 2η και 3η του κάθε ομίλου. Οι ομάδες θα μεταφέρουν τη βαθμολογία τους από την κανονική διάρκεια, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει απέναντι στους αντιπάλους τους που θα τερματίσουν στις δύο τελευταίες θέσεις, δηλαδή στην 7η και στην 8η θέση.

Οι αγώνες αυτής της φάσης θα είναι διπλοί (εντός και εκτός έδρας) μετά από κλήρωση των ομάδων του ενός ομίλου με αυτές του άλλου, σύνολο έξι αγώνες σε έξι αγωνιστικές ημέρες. Δεν θα αγωνιστούν μεταξύ τους οι ομάδες οι οποίες στην κανονική περίοδο ανήκαν στον ίδιο όμιλο (όπως και πέρυσι).

Η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογικής κατάταξης του Ομίλου των αγώνων της Β΄ Φάσης (play off), θα ανακηρυχτεί πρωταθλήτρια ομάδα της Α΄ κατηγορίας για την αγωνιστική περίοδο 2022 – 2023.

Όσον αφορά τον υποβιβασμό, από την Α’ στη Β’ Κατηγορία θα υποβιβαστούν συνολικά 6 ομάδες, από τις οποίες 4 απευθείας και 2 μέσω αγώνων πλέι άουτ. Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, 2023, οι ομάδες που θα καταλάβουν την 7η και 8η θέση (τις δύο τελευταίες θέσεις) σε κάθε όμιλο, θα υποβιβαστούν απευθείας. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 4η, 5η και 6η θέση κάθε ομίλου, θα συγκροτήσουν έναν νέο όμιλο πλέι άουτ (σύνολο 6 ομάδες). Όπως και στον όμιλο των πλέι οφ, έτσι και σε αυτόν των πλέι άουτ, οι ομάδες θα μεταφέρουν τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, ενώ δεν θα υπολογιστούν οι βαθμοί τους απέναντι στις ομάδες της 7ης και 8ης θέσης και δεν θα αγωνιστούν μεταξύ τους οι ομάδες οι οποίες στην κανονική περίοδο ανήκαν στον ίδιο όμιλο. Οι δύο τελευταίες ομάδες αυτού του ομίλου, θα υποβιβαστούν στη Β’ Κατηγορία της περιόδου 2023-24.

Το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας θα ξεκινήσει την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, η Α’ Κατηγορία της περιόδου 2023-24 θα διεξαχθεί σε έναν ενιαίο όμιλο των 14 ομάδων. Καθώς από τη Β’ Κατηγορία (του ‘22-‘23), θα προβιβαστούν συνολικά 4 ομάδες στην Α’ για το ‘23-‘24.

Από φέτος κάθε ομάδα της Α’ Κατηγορίας θα πρέπει να δημιουργήσει τμήμα υποδομών ηλικιακής κατηγορίας Κ-17. Οι ομάδες αυτές θα δηλώσουν συμμετοχή για να αγωνιστούν πιλοτικά στο πρωτάθλημα γυναικών της Γ ́ κατηγορίας, στο οποίο τα αποτελέσματά τους θα προσμετρώνται κανονικά, αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία. Για την περίοδο που ξεκινά, αυτό θα είναι προαιρετικό, ενώ από την επόμενη σεζόν (2023-24) θα είναι υποχρεωτικό.

Όσον αφορά τη Β’ Κατηγορία, βάσει προκήρυξης, θα διεξαχθεί με 35 ομάδες χωρισμένες σε 4 ομίλους. Ενώ θα διεξαχθεί με όσες δηλώσουν συμμετοχή στην περίπτωση που κάποιες εξ αυτών δεν το κάνουν.

Η πρωταθλήτρια ομάδα καθενός από τους 4 ομίλους, θα προβιβαστεί στην Α’ Κατηγορία, ως εξής: Εάν σε κάποιο όμιλο, μεταξύ της 1ης και 2ης ομάδας υπάρχει βαθμολογική διαφορά 6 βαθμών και άνω, πρωταθλήτρια ομάδα θα χρίζεται κανονικά η ομάδα που θα είναι πρώτη στην Τελική Βαθμολογική Κατάταξη της κανονικής περιόδου και θα προβιβαστεί στην Α ́ κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024. Ενώ εάν σε περίπτωση που η βαθμολογική διαφορά είναι 5 βαθμούς και κάτω, θα διεξαχθεί μεταξύ τους διπλός (εντός και εκτός έδρας) αγώνας μπαράζ, αλλά οι δύο ομάδες θα διατηρούν την βαθμολογία τους και οι βαθμοί που θα αποκτήσουν από τους αγώνες μπαράζ θα προστεθούν σε αυτήν ώστε να αναδειχτεί η πρωταθλήτρια ομάδα. Αν το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα μπαράζ θα είναι τέτοιο ώστε δε θα μπορεί να καλυφθεί η μεταξύ τους διαφορά βαθμών, ο δεύτερος αγώνας μπαράζ δε θα διεξαχθεί και πρωταθλήτρια ομάδα του Ομίλου θα είναι η ομάδα που θα έχει καταλάβει την πρώτη θέση στην Τελική Βαθμολογική Κατάταξη της κανονικής περιόδου και θα προβιβαστεί στην Α ́ κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024.

Όσον αφορά τον υποβιβασμό, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο τελευταίες θέσεις σε κάθε έναν από τους τέσσερις ομίλους (σύνολο 8 ομάδες), θα υποβιβαστούν στη Γ’ Κατηγορία της περιόδου 2023-24.

Το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας θα ξεκινήσει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022.

Κάθε ομάδα της Β’ Κατηγορίας, θα μπορεί προαιρετικά να δημιουργήσει τμήμα υποδομών, ηλικιακής κατηγορίας Κ-17, με συμμετοχή στη Γ’ Κατηγορία.

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ