"


Καστοριά – Α. Σκέρτσος: «Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον κλάδο της γούνας που συνάδει με την Ευρωπαϊκή νομιμότητα»

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του

στην Καστοριά και της σύσκεψης που ακολούθησε στις εγκατάστασης του  Κέντρου Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι «ο κλάδος της γούνας είναι αυτός που έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία» και κάλεσε τους γουνοποιούς να εξετάσουν “την επέκτασή τους σε νέες αγορές εκτός της Ρωσίας και Ουκρανίας“. 

Την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι «θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον κλάδο της γούνας που συνάδει με την Ευρωπαϊκή νομιμότητα» μετέφερε στους γουνοποιούς της Καστοριάς και της Σιάτιστας, ο κ. Σκέρτσος.

Παρουσία και του προέδρου Enterprise Greece Γιάννη Σμυρλή που χειρίστηκε την οργάνωση της Κορεάτικης εμπορικής αποστολής στην Καστοριά πριν από ένα μήνα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Απόστολος Τσούκας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο event που οργανώθηκε με την βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών και του Enterprise Greece «είχε θετικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις ως προς το άνοιγμα των εμπορικών σχέσεων σε μια νέα αγορά όπως της Κορέας» υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες μας δίνουν προοπτική και ελπίδα στον κλάδο». Ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των εμπορικών αναγνωριστικών επαφών έγιναν συναλλαγές ύψους 1,3 εκ € με προϊόντα γούνας που εξήχθησαν στην Κορέα. 

Τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Απόστολος Τσούκας όσο και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών Δημήτρης Τσουγουράρης ανέφεραν στον κ. Σκέρτσο την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει με το πρόγραμμα αναστολών «το σύνολο του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων της γούνας που σήμερα λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν, αφού οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξάγουν  στην Ρωσία ή να πωλήσουν ακόμη κι ένα παλτό σε Ρώσο τουρίστα». 

Το πρόγραμμα των αναστολών αφορά περί τους 2000 εργαζόμενους και ο κ. Σκέρτσος υποσχέθηκε ότι «θα το εξετάσει με το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

Το υπουργικό Κλιμάκιο με τον Άκη Σκέρτσο και την υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, όπου ενημερώθηκαν από την κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών καθηγήτρια Ζαχαρούλα Καλογηράτου για  την δυναμική των τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούν στην ακριτική πόλη, αλλά και την έναρξη λειτουργίας ενός νέου  ξενόγλωσσου προπτυχιακού τμήματος από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Νωρίτερα ο κ. Σκέρτσος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στο Άργος Ορεστικό που λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί ως Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Αποκατάστασης. Οι εκπρόσωποι του Κέντρου εξήγησαν στον Υπουργό ότι εάν υπάρξει ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό το Κέντρο θα μπορεί να λειτουργεί και «ως μονάδα κλειστής νοσηλείας αφού διαθέτει δωμάτια και χώρους που είναι πλήρως εξοπλισμένοι». Το Κέντρο Αποκατάστασης ως Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας εξυπηρετεί σήμερα περί τα 40 περιστατικά ενώ έχει την δυνατότητα για επιπλέον 40 εάν λειτουργήσει ως μονάδα κλειστής νοσηλείας  ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο Καστοριάς του προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα.  

Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι  «ο Ιατρικός τουρισμός είναι ένα  δυναμικό προϊόν που βρίσκεται σε ανάπτυξη και ότι οι εγκαταστάσεις του Κέντρου προσφέρουν την δυνατότητα να φτιάξουμε ένα δυναμικό προϊόν για την περιοχή».  Στην συνέχεια επισκέφθηκε το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, το εργοτάξιο κατασκευής Δικτύων Φυσικού αερίου που εκτελεί η ΔΕΔΑ.

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ