"


Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Π.Ε. Καστοριάς σε Συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Π.Ε. Καστοριάς 

σε Συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς.

Κορυφώνονται σήμερα, 19 Μαΐου, οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς.

Φέτος, συμπληρώνονται 103 χρόνια από τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή. Γεγονότα, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην πόλη της Καστοριάς,  το Σάββατο  14 Μαΐου, με Κεντρική Ομιλία για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (παράρτημα Καστοριάς), από την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δέσποινα Κοζατσάνη. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Χθες, Τετάρτη  18 Μαΐου, έγινε Εκδήλωση-Ενημέρωση των πολιτών για την Γενοκτονία, στον χώρο μπροστά από το  ΚΑΠΗ του Δήμου Καστοριάς, σε συνεργασία με το Μουσικό Γυμνάσιο Καστοριάς, όπου μαθητές του γυμνασίου παρουσίασαν ακούσματα του πόντου.  Το απόγευμα, της ίδιας ημέρας, φωταγωγήθηκε το Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς και προβλήθηκε το σύμβολο της Γενοκτονίας (G). Ακολούθησε συμβολική Λαμπαδηδρομία, από το Διοικητήριο προς το μνημείο και κατέληξε στο Δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου, του πρώην Αντιπεριφερειάρχη, Αντιδημαρχών,  ποντιακών σωματείων και πολιτών, όπου φωταγωγήθηκε και εκεί το κτίριο, και προβλήθηκε το σύμβολο της Γενοκτονίας.

Την Πέμπτη  19 Μαΐου, τελέστηκε  Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο στον Ι.Μ. Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου. Ενδιαφέρουσα ομιλία  για το ιστορικό της Ημέρας,  παρουσίασε ο Διευθυντής του Γυμνασίου Οινόης, Γεώργιος Πάνου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε  Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων, κατάθεση στεφάνων και Ανάγνωση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας, στη μνήμη  όλων των Ποντίων που χάθηκαν κατά την περίοδο των διωγμών.


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ