"


Ολυμπία Τελιγιορίδου : «Αίτημα λήψης άμεσων μέτρων για τον κλάδο της γουνοποιίας»

H Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου, καταθέτει

προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, αναφορά την επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καστοριάς σχετικά με το αίτημά τους για τη λήψη άμεσων μέτρων για τον κλάδο της γουνοποιίας.  

Τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με την πανδημία του Covid – 19, ενώ μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία η δραστηριότητα του κλάδου έχει ανασταλεί πλήρως. Το Επιμελητήριο προτείνει για τους εργαζόμενους επαναφορά της αναστολής ή ανάλογου μέτρου για τους εργαζόμενους του κλάδου και παράταση των δικαιούχων επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Ενώ, για τις επιχειρήσεις προτείνει την αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, την αναστολή της επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, δόσεων δανείων και ειδικό πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.


Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει τα εξής :

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Με τις τελευταίες εξελίξεις της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης, γίνεται αντιληπτό ότι o κλάδος της Γουνοποιίας ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ. Ο κλάδος απώλεσε πάνω από το 80% της κεφαλαιοποίησης του, κυρίως λόγω των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς κλάδους (εμπόριο, παροχή υπηρεσίων) της ΠΕ Καστοριάς λόγω της μεγάλης αλληλεπίδρασης που ασκεί ο κλάδος της γούνας. 

H κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στάθηκε αρωγός αφουγκραζόμενη τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου. Σήμερα υπό την παρούσα κατάσταση οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης της εμπορικής δραστηριότητας του κλάδου, έχει εξανεμιστεί.

Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον σας για τον κλάδο της γουνοποιίας και των δυσκολιών της Ελληνικής οικονομίας λόγω της ενεργειακής κρίσης, με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε άμεσα μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων και του πολύτιμου εργατικού δυναμικού. Μία δέσμη προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι τα εξής:

Για τους εργαζόμενους:

A. Επαναφορά της αναστολής ή ανάλογου μέτρου για τους εργαζόμενους του κλάδου 

Β. Παράταση των δικαιούχων επιδομάτων του

ΟΑΕΔ. Για τις επιχειρήσεις:

Α. Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών 

Β. Αναστολή της επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, δόσεων

δανείων

 Γ. Ειδικό πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω εξειδίκευση των προτεινόμενων παρεμβάσεων ή εναλλακτικών αυτών.






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ