"


Αγρότες της Καστοριάς διαμαρτύρονται γιατί μένουν εκτός κρατικών ενισχύσεων του 2019

 

Διαμαρτύρονται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς επειδή η περιοχή τους δεν

συμπεριλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για κρατικές ενισχύσεις λόγω απώλειας εισοδήματος κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2019.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Καστοριάς Μακεδνός, «η Καστοριά δεν είναι στις επιλέξιμες περιοχές για ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις) του 2019.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό ΑΑΤ κ. Στύλιο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. Όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ για τις ΚΟΕ ανέφερε ότι γίνονται πληρωμές για 2017 και 2018 και δεν γνωρίζει πότε θα προχωρήσει ο ΕΛΓΑ το πρόγραμμα για τις ΚΟΕ του 2019. Το ΦΕΚ όμως με τις ΚΟΕ του 2019 έχει δημοσιευθεί στις 20/12/2021.  

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, στο νομό Καβάλας οι παραγωγοί φασολιών αποζημιώνονται για αντιστάθμιση ζημιών και απώλειας φυτικής παραγωγής, ενώ στην περιοχή μας φωνάζουμε εδώ και τρία χρόνια για ΚΟΕ λόγο απώλειας παραγωγής σε κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή αλλά δεν κάνουν τίποτα.

Στην Καστοριά έχουν απώλεια παραγωγής λόγω ξηρασίας και καύσωνα στα φασόλια, όσπρια (φακές - ρεβίθια) τριφύλια, μήλα και στην κτηνοτροφία. 

Να σταματήσει η κοροϊδία εις βάρος των αγροτών και να ενταχθεί άμεσα στην ΚΥΑ και η Καστοριά, καθώς και τα ζημιογόνα αιτία που μείωσαν την παραγωγή στην περιοχή, όπως καύσωνας και ξηρασία».

Να θυμίσουμε ότι η ΚΥΑ ανέφερε για ενισχύσεις υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετοί, υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2019. Στα αίτια δεν περιλαμβάνεται ο καύσωνας και η ξηρασία.

agrotypos.gr

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ