"


Α' ΕΠΣ : Μαγνητίζει το «αιώνιο» ντέρμπι – Παναργειακός και Αστραπή Μεσ/μίας συγκρούονται για 64η φορά στο παραδοσιακό El clacico

Είναι το παιχνίδι που μαγνητίζει περισσότερο από κάθε άλλο ματς της ΕΠΣ Καστοριάς.

Ένα ματς ανάμεσα στις πλέον ιστορικές ομάδες Παναργειακού και Αστραπής Μεσοποταμίας, πάντα προσελκύει τα βλέμματα, ανεξάρτητα της βαθμολογικής και αγωνιστικής κατάστασης των δύο ομάδων. Είναι απλά το «αιώνιο» ντέρμπι, το παραδοσιακό El Clásico.

Οι δύο ομάδες το απόγευμα του Σαββάτου (18/03, 15:30, κοντράρονται στο  ΔΑΚ Άργους Ορεστικού στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, στο 64ο ντέρμπι. 

Ένα ματς που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον μιας και υπάρχει απόλυτη ισορροπία των δύο ομάδων με 26 νίκες και 11 ισοπαλίες, σε όλα τα επίπεδα διοργανώσεων (Πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ, Δ’ Εθνική, Τελικοί Κυπέλλου, Ημιτελικοί Κυπέλλου, Α’ Β’ φάση Κυπέλλου).

Ένα ντέρμπι στο οποίο για πολλούς λόγους, οι δύο ομάδες θα επιδιώξουν να πάρουν το τρίποντο, ενώ εφόσον προκύψει νικητής, θα είναι αυτός που θα έχει το προβάδισμα στην μεταξύ τους προϊστορία.

Η Αστραπή Μ., τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μία πολύ ισχυρή παράδοση και με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ κατάφερε να ισοφαρίσει στην προϊστορία τον Παναργειακό στις 26 νίκες, ενώ τα υπόλοιπα 11 ματς δεν ανέδειξαν νικητή.

Το αξιοσημείωτο της φετινής περιόδου είναι ότι οι δύο ιστορικές ομάδες αναμετρήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Α’ φάσης Κυπέλλου, ματς το οποίο έληξε ισόπαλο 1-1 με γηπεδούχο τον Παναργειακό. Ακολούθησε το ματς πρωταθλήματος την 10η με τους κιτρινόμαυρους να σημειώνουν μία επιβλητική νίκη με 6-0, ενώ αύριο συνέχεια θα αναμετρηθούν για την 17η αγωνιστική του β’ γύρου. 


ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ

-Πριν οκτώ χρόνια, το 2014, ο Παναργειακός πανηγύρισε την τελευταία του νίκη κόντρα στην Αστραπή Μεσ.

-Η σαββατιάτικη αναμέτρηση θα είναι η 34η σε επίπεδο αγώνων πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας, στην οποία το προβάδισμα έχει η ομάδα της Αστραπής με 14 νίκες, έναντι 13 του Παναργειακού, ενώ 6 ματς έληξαν ισόπαλα.

Ωστόσο, τα τελευταία 8 περίπου χρόνια, η ομάδα του Παναργειακού εκεί που είχε τον πρώτο λόγο και υπερτερούσε σημαντικά  όσο αφορά την προϊστορία στις αναμετρήσεις του κόντρα στην Αστραπή, έκανε μία τεράστια «κοιλιά», με αποτέλεσμα από το +8 που ήταν, να έχει ισοφαριστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία του νίκη απέναντι στους κιτρινόμαυρους την σημείωσε εντός έδρας το 2014 (4-0), ενώ, έκτοτε στις υπόλοιπες 5 εντός έδρας αναμετρήσεις που διεξήχθησαν (η μία ήταν για την α’ φάση κυπέλλου)μετράει 3 ήττες και 2 ισοπαλίες).

2ος στη βαθμολογία και με σερί νικηφόρων εμφανίσεων προέρχεται ο Παναργειακός

Η ομάδα του Παναργειακού δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τον αντίπαλό της. Βρίσκεται στην 2η θέση της βαθμολογίας με 35 βαθμούς (11-2-2 και τέρματα 33-14), ενώ εντός έδρας σε 8 ματς μετράει 6 νίκες και 1 ισοπαλία (τέρματα 17-8). Μάλιστα προέρχεται και από ένα πολύ καλό σερί θετικών αποτελεσμάτων, αφού μετράει ΠΕΝΤΕ συνεχόμενες νίκες. Σύμπτωση είναι ότι η τελευταία του ήττα, ήταν για την 10η αγωνιστική στο γήπεδο της Μεσοποταμίας από την αντίπαλό του την Αστραπή με το ευρύ σκορ 6-0!!!


ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ

-Αήττητη η Αστραπή Μεσ/μίας για 12 συνεχόμενα ματς κόντρα στον Παναργειακό!!! 

Με όπλο την παράδοση η ομάδα της Αστραπής Μεσ/μίας θα επιδιώξει να αποδράσει από το γήπεδο του Άργους με ένα θετικό αποτέλεσμα. Από το 2014 και για 12 ματς παραμένει αήττητη με αντίπαλο τον Παναργειακό.

5η στη βαθμολογία ενώ προέρχεται από δύο σερί ήττες εντός έδρας

Η ομάδα της Αστραπής το τελευταίο διάστημα διανύει αγωνιστική και βαθμολογική κάμψη.

Βρίσκεται στην  5η θέση της βαθμολογίας με 29 βαθμούς (9-2-4 και τέρματα 47-45), ενώ εκτός έδρας σε 6 ματς μετράει 3 νίκες 1 ισοπαλία και 2 ήττες (τέρματα 12-6). Μάλιστα προέρχεται από δύο σερί ήττες-σοκ και μάλιστα εντός έδρας (Μαυροχώρι 1-2 και Γραμμοχώρια 1-2)


Το 64ο El Clásico 

Στα 63 συνολικά – σε όλα τα επίπεδα - ματς που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα, οι δύο ομάδες πλέον μετράνε από 26 νίκες, ενώ 11 αγώνες έληξαν ισόπαλοι.

Οι δύο ομάδες στα 44 χρόνια συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα και κύπελλα της ΕΠΣ Καστοριάς, αλλά και σε αυτά που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής (Περιφερειακό), έχουν δώσει συνολικά 63 αγώνες (εντός και εκτός έδρας)!!!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που διαθέτουμε αποκλειστικά στο αρχείο μας και μετά την ανάλυση των 63 αγώνων που κάναμε, διαπιστώθηκε ότι :

- Απόλυτη ισορροπία των δύο ομάδων με 26 ΝΙΚΕΣ και 11 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ 

- Στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας οι δύο ομάδες έχουν δώσει συνολικά (εντός – εκτός) 33 αγώνες, με την Αστραπή Μ. να προηγείται με 14 νίκες, έναντι 13 του Παναργειακού, ενώ 6 ματς έληξαν ισόπαλα. 

- Για το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, ο Παναργειακός έχει σημαντικό προβάδισμα.  Τα δύο σωματεία έχουν συναντηθεί στον ίδιο όμιλο και έδωσαν συνολικά (εντός – εκτός) 20 αγώνες, με τον Παναργειακό να έχει τα πάνω χέρι με 11 νίκες, έναντι 5 της Αστραπής, ενώ 4 ματς έληξαν ισόπαλα. Ωστόσο, τελευταία χρονιά που αναμετρήθηκαν σε επίπεδο Δ’ Εθνικής ήταν πριν 28 χρόνια, δηλαδή, το 1993…

- Στον θεσμό του Τελικού Κυπέλλου, η Αστραπή Μεσοποταμίας είναι αυτή που έχει προβάδισμα. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί έξι φορές, με την Αστραπή να μετράει 4 νίκες, έναντι 2 του Παναργειακού, ενώ άλλες δύο φορές αναμετρήθηκαν σε ημιτελικούς κυπέλλου, όπου και εκεί οι κιτρινόμαυροι υπερέχουν με ισάριθμες νίκες, όπως επίσης πέρσι και φέτος στην Β’ και Α’ φάση Κυπέλλου, αντίστοιχα.


Οι μεγαλύτερες νίκες

Στο 63ο El Clásico, που διεξήχθη φέτος για τον α' γύρο, σημειώθηκε το σκορ ρεκόρ όλων των εποχών, το 6-0 υπέρ της Αστραπής Μ.

Οι μεγαλύτερες σε έκταση σκορ νίκες που πέτυχαν οι δύο ομάδες ήταν για τον Παναργειακό το 5-1 το 1998,  το 4-0 το 2014 και το 0-4 το 2001, ενώ για την Αστραπή το 6-0 το 2020-21, το 5-0 το 2016, το 5-1 το 1994 και το 4-0 το 2004. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους τα περισσότερα ματς είχαν χαμηλά σκορ με διαφορά ενός ή δύο τερμάτων

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι, οι δύο ομάδες μέχρι και το 1993, αγωνίζονταν σε διαφορετικές κατηγορίες – ή και μαζί στη Δ’ Εθνική – δηλαδή, το 1994, ήταν πρώτη  χρονιά ιστορικά που αναμετρήθηκαν σε επίσημο αγώνα πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας. Έκτοτε, όσο παράξενο και αν φαίνεται, δεν έτυχε να ανταμώσουν σε πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής!!!










Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ