"


Το εναλλακτικό νησιωτικό τοπίο της Σκιάθου

Όταν φέρνουμε στον νου μας τα ελληνικά νησιά, και ειδικά αυτά του Αιγαίου,

σίγουρα σκεφτόμαστε το τοπίο που χαρακτηρίζει τα κυκλαδονήσια, δηλαδή τα κάτασπρα σπίτια, τα μπλε παράθυρα, τα στενά καλντερίμια και, κυρίως, το άνυδρο και βραχώδες έδαφός τους. Η νησιωτική Ελλάδα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Οι Σποράδες έρχονται να προβάλουν μια άλλη εικόνα, διαφορετική από αυτήν των Κυκλάδων, τόσο στην όψη τους όσο και στον τρόπο ζωής τους.

Η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Σκύρος, που αποτελούν το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων, αν και υπάρχουν δεκαπέντε ακόμη νησίδια που τις συναπαρτίζουν, χαρακτηρίζονται από την πυκνή τους βλάστηση, που κάποιες φορές φτάνει πολύ κοντά στη θάλασσα. Η Σκόπελος, μάλιστα, κατέχει τα πρωτεία στην κατηγορία του πλέον κατάφυτου νησιού, αφήνοντας πίσω τη Σκιάθο που ίσως κάποιος περίμενε ότι θα ήταν το πιο πράσινο νησί.

Φτάνοντας κάποιος στο λιμάνι της Σκιάθου και αντικρίζοντας την πόλη του νησιού, ίσως τον ξενίσει λίγο η εικόνα, την οποία θα χαρακτήριζε περισσότερο ως «χωριάτικη» παρά ως νησιωτική, όπως τουλάχιστον ορίζει αυτήν την έννοια κάποιος που έχει γνωρίσει τις Κυκλάδες. Εδώ τα σπίτια θυμίζουν τα θεσσαλικά χωριά, οι δρόμοι είναι πιο ευρύχωροι, ειδικά οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι που ξεκινούν από την προκυμαία, ενώ όλα δείχνουν στεφανωμένα από βαθυπράσινα δέντρα και πυκνή βλάστηση. 

Ακόμα και το Μπούρτζι, ο λόφος που βλέπει κανείς στα αριστερά του μπαίνοντας στο λιμάνι, με το ενετικό κάστρο από το οποίο δεν έχουν απομείνει παρά μόνο κάποια τείχη, είναι σκιασμένο από πυκνόφυλλα δέντρα σχηματίζοντας ένα μικρό δάσος ακριβώς πάνω στη θάλασσα.

Όποιος θελήσει να κάνει διακοπές στη Σκιάθο θα πρέπει να γνωρίζει πως το νησί διαθέτει όλη την γκάμα των επιλογών διαμονής, από τα απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια ή στούντιο μέχρι και τα πολυτελή ή λιγότερο πολυτελή ξενοδοχεία  που βρίσκονται είτε στην πόλη είτε πιο έξω, με θέα πάντα τις πανέμορφες παραλίες. Ειδικά τα ξενοδοχεία στη Σκιάθο είναι εξαιρετικής κατασκευής και αισθητικής, απόλυτα ταιριαστά με το φυσικό περιβάλλον, ενώ τα πιο πολυτελή από αυτά φιγουράρουν στις λίστες με τα κορυφαία ξενοδοχεία της Ευρώπης ή και του κόσμου.

Χάρη στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι ντόπιοι αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στη Σκιάθο, το νησί έχει εδραιώσει τη φήμη του ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού και αποκτά κάθε χρόνο όλο και περισσότερους φίλους, αρκετοί από τους οποίους την επισκέπτονται ξανά και ξανά.

Και επειδή η μέρα έχει 24 ώρες, η Σκιάθος δεν είναι μόνο το ησυχαστήριο που ίσως υποδηλώνει η σύνδεσή της με τον μεγάλο συγγραφέα Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ο οποίος γεννήθηκε στα χώματά της, αλλά και ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για τους λάτρεις της νυχτερινής διασκέδασης. Κάθε βράδυ η περιοχή γύρω από το λιμάνι γεμίζει με κόσμο που θέλει να γνωρίσει και την άλλη πλευρά του νησιού, εκείνη του ξεφαντώματος ως το πρωί. 

Και όταν οι έντονες μέρες και νύχτες των διακοπών φτάσουν στο τέλος τους, εκείνο που μένει είναι η καλή ανάμνηση, αλλά και η ισχυρή επιθυμία για την επιστροφή στο τόσο ξεχωριστό νησί των Σποράδων που όχι μόνο θέλει αλλά και μπορεί να προσφέρει τα πάντα στον επισκέπτη του. 

Πηγή πληροφοριών:  SkiathosMystery






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ