"


Κατασκήνωση στο σπίτι; Κι όμως, γίνεται!

 


Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς

στις μεγαλουπόλεις είναι το πώς θα αντιμετωπίσουν τη συσσωρευμένη ενέργεια των παιδιών τους, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Ειδικά όταν οι ευκαιρίες για εκδρομή είναι λιγοστές ή ο τόπος διαμονής τους δεν προσφέρεται για παιχνίδι έξω από το σπίτι, η καταπιεσμένη ενεργητικότητα ενός παιδιού, που από τη φύση του επιζητά το παιχνίδι και την κοινωνική συμμετοχή, μπορεί να γίνει πονοκέφαλος για κάθε γονέα.

Μια διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα μπορούν να δώσουν οι ινδιάνικες σκηνές για το σπίτι που κυκλοφορούν στο εμπόριο και τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων. Προσφέροντας ένα είδος προσομοίωσης με τη φύση, οι teepees, όπως είναι γνωστές, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να βιώσουν την πρώτη τους κατασκήνωση, να παίξουν, να ασχοληθούν με τα ενδιαφέροντά τους, ακόμη και να χαρούν το παιχνίδι με τους φίλους τους, στις περιπτώσεις όπου η σκηνή έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος.

Το ιδανικό βέβαια είναι να υπάρχει ένα μεγάλο σπίτι, που θα φιλοξενήσει μια ευρύχωρη σκηνή όπου θα μπορούν να παίξουν δύο-τρία ή και περισσότερα παιδιά. Ωστόσο μια ματιά στους σχετικούς καταλόγους ή ιστοσελίδες μπορεί να πείσει κάθε γονέα ότι κάθε σπίτι μπορεί να έχει ένα τέτοιο παιχνίδι, αφού αυτές οι σκηνές διατίθενται σε κάθε μέγεθος, από το πιο μικρό, το ατομικό, μέχρι και εκείνο που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες περισσότερων παιδιών. 

Οι teepees που υπάρχουν στα καταστήματα παιχνιδιών είναι πολύ καλές ποιοτικά στην ύφανση και στην κατασκευή τους, διατίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, πάντα ελκυστικών στα μάτια των παιδιών, αλλά και σε ένα μεγάλο εύρος σχημάτων και μεγεθών και ανήκουν στην κατηγορία παιχνιδιών και επίπλων εκπαιδευτικής μεθόδου Montessori .

Μετά το στήσιμο της σκηνής, μια διαδικασία πολύ εύκολη, αφού υπάρχουν και σχετικές οδηγίες στη συσκευασία της, ο γονιός ή και το παιδί μπορούν να βάλουν την προσωπική τους πινελιά στο τελικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ζωγραφιές, εικόνες, φωτάκια και άλλα αντικείμενα που θα ομορφύνουν τη σκηνή και θα την κάνουν το πιο αγαπητό σημείο του σπιτιού. 

Με αυτόν τον τρόπο η σκηνή γίνεται για το παιδί ο πρώτος απόλυτα προσωπικός του χώρος, το πρώτο του ορμητήριο, που θα το εντάξει ομαλά στον κόσμο της περιπέτειας στα πρώτα του χρόνια, μέχρις ότου ενταχθεί πλήρως στην κοινωνία μέσω αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους του, με δραστηριότητες όπως οι αθλοπαιδιές, οι ομαδικές εργασίες, ο προσκοπισμός και πολλές άλλες.

Ειδικά όποιος έχει διοργανώσει παιδικό πάρτι ξέρει πόσο μεγάλη αδυναμία δείχνουν οι πιτσιρικάδες στις ινδιάνικες σκηνές και πώς εκείνες μονοπωλούν το ενδιαφέρον τους. Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος τρόπος από αυτόν για να κοινωνικοποιηθούν τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, ζώντας με τη φαντασία τους περιπέτειες σαν αυτές του σινεμά, τη στιγμή που είναι απόλυτα προστατευμένα και βρίσκονται υπό την επίβλεψη των γονιών τους. 

Μετά τη χρήση τους οι teepees μπορούν να ξεστηθούν και να αποθηκευτούν στο πατάρι ή σε κάποιον άλλον χώρο, καταλαμβάνοντας πολύ λίγο χώρο. Σύντομα όμως κάθε παιδί θα την αναζητήσει και πάλι, αφού πρόκειται για μια αγαπημένη συνήθεια που χαρίζει ευχάριστες στιγμές διασκέδασης και εκτόνωσης.

Χωρίς αμφιβολία, οι ινδιάνικες σκηνές αποτελούν ένα ελκυστικό και ενδιαφέρον παιχνίδι, με την ευρύτερη έννοια της λέξης, που κάθε γονιός πρέπει να έχει κατά νου, ειδικά εν όψει εορτών.    

Για περισσότερες πληροφορίες  https://teepeelicious.gr





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ