"


Ρωσο-Ουκρανική κρίση : «Ταφόπλακα" για τον κλάδο της γούνας; Έντονη ανησυχία στους γουνοποιούς της Δυτ. Μακεδονίας

furs, γουνα,καστορια,πολεμος,ρωσια

Aκόμη δεν πρόλαβε να συνέλθει ο κλάδος της γούνας από την διετή πανδημία του covid-19,

δημιουργώντας αρνητικές οικονομικές και όχι μόνο συνέπειες, καθώς στο διάστημα αυτό περιορίστηκε σε τεράστιο βαθμό η παραγωγή με συνέπεια οι εξαγωγές να μειωθούν σε βαθμό ρεκόρ της τελευταίας 20ετίας. Ενώ η ανεργία καλπάζει, έρχεται ένα ακόμη πολύ ισχυρό χτύπημα, το οποίο απειλεί να βάλει «ταφόπλακα». 

Το νέο χτύπημα ακούει στο όνομα "Ρωσο-ουκρανική κρίση", ένας νέος πόλεμος ξεκίνησε με απρόβλεπτες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία. Είναι γνωστό, ότι τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούσαν τους βασικούς προμηθευτές σε ποσοστό περίπου 80% των παραγόμενων προϊόντων της περιοχή μας. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομίας στην περιοχή μας την Καστοριά και ευρύτερα στο Bόϊο, στηρίζονταν και ήταν εξαρτώμενο από τις πωλήσεις των γουναρικών σε αυτές τις δύο χώρες. Και αν ακόμη η γούνα αντέχει παρά την γενικότερη και συνδυαζόμενη από πολλούς παράγοντες κρίση, οι τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο των δύο χωρών, ίσως να είναι η χαριστική βολή σε έναν ιστορικό κλάδο. Και αυτό γιατί, ο συγκεκριμένος πόλεμος θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες με εμπάργκο στις εξαγωγές, με νέες κυρώσεις προς την Ρωσία όπως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της κ.α. 

Έτσι λοιπόν τα μηνύματα δείχνουν να είναι πάρα πολύ αρνητικά για τον κλάδο της γούνας και ίσως μη αναστρέψιμα, εφόσον ενταθεί η εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει και δικαιολογημένα άλλωστε μία πρωτοφανή ανησυχία στους γουνοποιούς της Δυτ. Μακεδονίας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής. 

Εδώ και δύο χρόνια, οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις βίωσαν μία πολύ μεγάλη κρίση, εξαιτίας της πανδημίας. Παραγγελίες σχεδόν μηδαμινές, εργατικό προσωπικό σε αναστολή, επιχειρήσεις σε αδράνεια και φυσικά χωρίς την διεξαγωγή των παραδοσιακών διεθνών εκθέσεων. Η κατάσταση έδειχνε το τελευταίο διάστημα να ομαλοποιείται, μετά την απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για τη συνέχεια. 

Κάτι που φάνηκε και από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς, ο οποίος μετά από δύο χρόνια αποφάσισε και προκήρυξε την διεξαγωγή της 47ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, το διάστημα 5 μέχρι 8 Μαΐου 2022 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Καστοριάς. 

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό προς το παρών δείχνει να ανατρέπεται, καθώς αν συνεχιστεί η πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως γίνεται αντιληπτό δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθεί η Έκθεση Γούνας, αφού η πλειοψηφία των εμπορικών επισκεπτών προέρχονταν από τις παραπάνω χώρες. 

Οι συνέπειες για την περιοχή μας είναι πλέον πιο σοβαρές από κάθε άλλη φορά. Οι επιπτώσεις ίσως να είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες στον κλάδο της γούνας, που αναπόφευκτα θα παρασύρει και άλλα επαγγέλματα, που θα δημιουργήσουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και νέα πολύ μεγάλη αύξηση της ανεργίας. 

Έν αναμονή των δυσάρεστων αυτών εξελίξεων, ο κλάδος της γούνας θα πρέπει να αναμένει ουσιαστικές λύσεις από την πολιτεία. Κάτι φυσικά, που εκτός τους φορείς του κλάδου, επιβάλλεται και οι αρχές της περιοχής μας, Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια να πάρουν θέση και να εκφράσουν προς την πολιτεία τις έντονες ανησυχίες πολιτών και επαγγελματιών, από τα τεράστια προβλήματα που θα προκύψουν από τα παραπάνω ενδεχόμενα..

Είδωμεν.






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ