"


Διαχείριση πολυκατοικίας: Απαραίτητη και σημαντική για όλους

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαμένουν στα αστικά κέντρα,

και μάλιστα σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε πολυκατοικίες. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να ασχολούνται με θέματα που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας της πολυκατοικίας, της καθαριότητας, του ηλεκτρικού, της θέρμανσης, ενώ κάποιες φορές οφείλουν να αποκαθιστούν τυχόν βλάβες στην πολυκατοικία, οι οποίες δεν είναι καθόλου σπάνιες, ειδικά στις παλιές κατασκευές, που αποτελούν και την πλειονότητα σε μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα. 

Το βασικό σε μια πολυκατοικία είναι να υπάρχει αλληλοκατανόηση και πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοίκων, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ γόνιμο και συμφέρον για όλους. Οι γενικές συνελεύσεις που γίνονται κατά καιρούς έχουν αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να λύνουν τα εκάστοτε προβλήματα που προκύπτουν, να ενημερώνονται οι διαμένοντες στην πολυκατοικία για τυχόν οικονομικά θέματα και να γίνεται η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του διαχειριστή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως θα συμφωνηθεί μεταξύ των παρευρισκομένων.

Ο ρόλος του διαχειριστή απαιτεί τη συνεργασία με μια εταιρεία ειδική στην έκδοση κοινοχρήστων  την οποία θα ενημερώνει για τις δαπάνες κάθε διμήνου ή τριμήνου, και εκείνη με τη σειρά της θα βγάζει τα κοινόχρηστα. Το επόμενο που χρειάζεται να κάνει είναι να εισπράξει τα χρήματα από κάθε διαμέρισμα, φροντίζοντας ώστε το κοινό ταμείο να είναι εντάξει. Επίσης, κατά τους χειμερινούς μήνες ο διαχειριστής πρέπει να είναι παρών κατά την παραλαβή του πετρελαίου και να συνεννοείται με την εταιρεία στο οικονομικό θέμα. 

Όσοι πάλι δεν έχουν αυτήν την αρμοδιότητα οφείλουν να είναι τακτικοί στις πληρωμές τους, να μην καθυστερούν την πληρωμή των κοινοχρήστων και να μην «κρεμάνε» τον διαχειριστή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα τον αναγκάσουν να βάλει χρήματα από την τσέπη του. Καλό είναι να σκέφτεται κανείς πως μόλις βρεθεί κι ο ίδιος στη θέση του διαχειριστή δεν θα θέλει με τίποτα να του καθυστερούν οι άλλοι την πληρωμή.

Σωστός διαχειριστής είναι εκείνος που διακρίνεται για την εντιμότητά του, έχει κάποιον ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του για να ασχοληθεί με τα θέματα της πολυκατοικίας και διαθέτει πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα, και καλό είναι να είναι ιδιοκτήτης κάποιου διαμερίσματος, κάτι που σημαίνει ότι διαμένει μόνιμα στην πολυκατοικία και ενδιαφέρεται γι’ αυτήν.  

Αντίστοιχα, η εταιρεία κοινοχρήστων που θα επιλεγεί, κατά προτίμηση ύστερα από συμφωνία όλων των ενοίκων και των ιδιοκτητών, θα πρέπει να είναι γνωστή στον χώρο, να έχει αρκετά χρόνια πείρας και καλό όνομα, και, αν είναι δυνατόν, η έδρα της να βρίσκεται κοντά στην πολυκατοικία, έτσι ώστε να είναι εύκολη η άμεση αποστολή των κοινοχρήστων ή η επίσκεψη του διαχειριστή στα γραφεία της αν τυχόν προκύψει κάποιο θέμα. 

Ένας υπεύθυνος διαχειριστής και μια σοβαρή εταιρεία διαχείρισης κτιρίων και έκδοσης αποδείξεων σε αγαστή συνεργασία είναι σίγουρο ότι θα δώσουν καλά αποτελέσματα για τη ζωή και τη λειτουργικότητα ενός κτιρίου. Γιατί, κάθε φορά που καλούμε το ασανσέρ, βλέπουμε καθαρό το κλιμακοστάσιο ή ανάβουμε τα φώτα μπαίνοντας σε μια πολυκατοικία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά οφείλονται σε αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι όμως συνεννοούνται με την «καρδιά» της πολυκατοικίας, που δεν είναι άλλη από τον διαχειριστή.   

Πηγή πληροφοριών στο σύνδεσμο      





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ