"


ΜέΡΑ25 : Στα μπλόκα του Άργους Ορεστικού ο Γιάνης Βαρουφάκης

 

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης

με την Βουλεύτρια Μαρία Απατζίδη, τον εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη και κλιμάκιο με μέλη και στελέχη του ΜέΡΑ25 στο μπλόκο των αγροτών στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών της Καστοριάς, έθεσαν στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την τεράστια αύξηση στο κόστος παραγωγής, λόγω της ακριβείας, αλλά και την ανεργία, την μετανάστευση των νέων και την έλλειψη υποδομών που υπάρχει στην Καστοριά.

“Με 5.500 ανέργους αν τελειώσει το φράγμα Νεστορίου που χρονίζει επί των ημερών και της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης Κυβέρνησης και γινόταν μηλοκαλλιέργεια φερ’ ειπείν, θα θέλαμε 10.000 εργαζόμενους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Μόσχος στέλεχος του ΜέΡΑ25 στην Καστοριά.


Οι αγρότες στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς αναφέρθηκαν ακόμα στην ανάγκη να υπάρξει αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και λόγω της κλιματικής αλλαγής, με στελέχωση και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του και στις ελληνοποιήσεις των προϊόντων.  Τέλος αναφέρθηκαν στην ποινικοποίηση του αγώνα τους, στην απολιγνιτοποίηση και στις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με σημαντικές παραγωγές. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του επισήμανε την θέση του κόμματος για φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των πολυκατοικιών στις πόλεις και κανένα φωτοβολταϊκό στην αγροτική γη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακόμα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία επιδότηση στις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα, τους καταναλωτές, αλλά και τις επόμενες γενιές μιας και δανείζονται κιόλας τα χρήματα αυτά για να επιδοτήσουν αυτές τις 4 εταιρείες.

“Πρέπει να μπει πλαφόν στην ίδια την τιμή του ρεύματος, που καθορίζεται από μία ψευτοαγορά που διαμορφώνει την τιμή στο οριακό της, στο μέγιστο κόστος” ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, για 0% ΦΠΑ στα λιπάσματα και στο αγροτικό πετρέλαιο για ορισμένη, αντικειμενική ποσότητα, για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα αγροτική τράπεζα, συνεταιριστική, που να ανήκει στον αγροτικό κόσμο. Ενώ θύμισε και την πρόταση του ΜέΡΑ25 στην πανδημία, τη δύσκολη στιγμή, το κράτος να γίνεται ο αγοραστής της ύστατης στιγμής.

“Χρειάζονται όμως και νέες συνεταιριστικές μορφές για να παλέψουν απέναντι στα καρτέλ”,  τόνισε ακόμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υπογράμμισε τον κίνδυνο από την υπερσυγκέντρωση της γης που οδηγεί σε νέα τσιφλίκια. “Αυτή η Κυβέρνηση σκέφτεται μακροπρόθεσμα, σκέφτεται πώς θα μοιράσουν προσόδους του μέλλοντος στους φίλους τους”,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως εδώ προσπαθούν να καταργήσουν μέχρι και τις λαϊκές αγορές για να βάλουν μέσα τα σουπερμάρκετ.

Τέλος ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε πως η απολιγνιτοποίηση αν γινόταν σωστά θα μπορούσε να φέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας, αλλά δεν γίνεται καν, καταλήγοντας πως χρειάζεται ένα συνολικότερο βιομηχανικό σχέδιο για τη χώρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: “Ήταν μεγάλη μου χαρά να έρθουμε εδώ ως ΜέΡΑ25 να συμπαρασταθούμε και να στηρίξουμε το μπλόκο των αγροτών στο Άργος Ορεστικό.

Θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι διαδηλώσεις όχι μόνο υπονόμευση δεν είναι, είναι μια επένδυση στο μέλλον της χώρας, γιατί το επισιτιστικό πρόβλημα το οποίο δημιουργείται από το τεράστιο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, του diesel, των λιπασμάτων οδηγεί στην εξαφάνιση την αγροτική παραγωγή σε μια περίοδο μάλιστα που το εμπορικό μας ισοζύγιο πηγαίνει στο βαθύ κόκκινο, ιδίως τα ζητήματα των αγροτικών προϊόντων, των βασικών αναγκών. Η χώρα αυτή δεν μπορεί λίγο λίγο, σιγά σιγά, δεν θα μπορεί να αναπαραχθεί και όσον αφορά στον επισιτισμό. Εάν δεν καταργήσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, αν δεν δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους δεν θα μπορεί αυτή η χώρα να αναπαράγεται.

Γι’ αυτό ευχαριστώ πάρα πολύ, εκ μέρους όλου του ΜέΡΑ25, για τον αγώνα που κάνετε και εμείς εδώ είμαστε για να στηρίξουμε”.






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ