"


Για 63η φορά αναμετρώνται Αστραπή Μεσ/μίας και Παναργειακός– Η μεγάλη προϊστορία του El Clásico

Αήττητη η Αστραπή Μεσ. για 11 συνεχόμενα ματς κόντρα στον Παναργειακό!!! - 14 χρόνια χωρίς «2» στην Μεσοποταμία συμπλήρωσε ο Παναργειακός!!!

Ένα ακόμη El Clásico το 63ο στην ιστορία των δύο μεγάλων ομάδων του νομού, Αστραπής Μεσοποταμία και Παναργειακού, θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας.

Πρόκειται για το 63ο ματς σε όλα τα επίπεδα διοργανώσεων (Πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ, Δ’ Εθνική, Τελικοί Κυπέλλου, Ημιτελικοί Κυπέλλου, Α’ Β’ φάση Κυπέλλου), με τον Παναργειακό να προηγείται οριακά με 26 νίκες, έναντι 25 της Αστραπής Μ., ενώ τα υπόλοιπα 11 ματς δεν ανέδειξαν νικητή.

Το αξιοσημείωτο της φετινής περιόδου είναι ότι οι δύο ιστορικές ομάδες αναμετρήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Α’ φάσης Κυπέλλου, ματς το οποίο έληξε ισόπαλο 1-1 με γηπεδούχο τον Παναργειακό, ενώ στη συνέχεια θα αναμετρηθούν δύο φορές στο πρωτάθλημα – αρχής γενομένης το προσεχές Σάββατο με γηπεδούχους τους κιτρινόμαυρους και συγκεκριμένα για την 10η αγωνιστική του α' γύρου και την 23η για τον β' γύρο.

Ωστόσο, υπάρχει και το σενάριο τα δύο σωματεία να αναμετρηθούν την ίδια χρονιά, συνολικά 4 φορές – κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στα χρονικά – μιας και δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός να βρεθούν αντιμέτωπες  - εφόσον προκριθούν στην ημιτελική φάση κυπέλλου – στον Τελικό Κυπέλλου Ερασιτεχνών της 25ης Μαρτίου!!!


Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ – sentranews.gr)

Συμμετοχές – Τίτλοι – επιτυχίες

ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ

-14 χρόνια χωρίς «2» στην Μεσοποταμία συμπλήρωσε ο Παναργειακός!!!

-Πριν επτά χρόνια, το 2014, ο Παναργειακός πανηγύρισε την τελευταία του νίκη κόντρα στην Αστραπή Μεσ.

-Η φετινή αναμέτρηση θα είναι η 33η σε επίπεδο αγώνων πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας

Ο Παναργειακός, (ιδρύθηκε το 1953), και συμμετέχει φέτος για 24η χρονιά στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Καστοριάς και μάλιστα για 8η συνεχόμενη (το 2011 πανηγύρισε το 8ο και τελευταίο του πρωτάθλημα). Στον θεσμό του κυπέλλου, το 2012 πανηγύρισε για τελευταία φορά την κατάκτηση του κυπέλλου, ενώ το 2013 αναδείχθηκε φιναλίστ.

Συνολικά στα 42 χρόνια ιστορίας της ΕΠΣ Καστοριάς, στις 23 συμμετοχές του έχει κατακτήσει ΟΚΤΩ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Α’ κατηγορίας, και μαζί με την Αστραπή Μεσ. είναι οι ΠΟΛΥΝΙΚΕΣ του θεσμού.

Στον θεσμό του κυπέλλου έχει 15 συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου εκ των οποίων 7 φορές αναδείχθηκε κυπελλούχος.

Ωστόσο, τα τελευταία 7 χρόνια τουλάχιστον η ομάδα του Παναργειακού εκεί που είχε τον πρώτο λόγο και υπερτερούσε σημαντικά  όσο αφορά την προϊστορία στις αναμετρήσεις του κόντρα στην Αστραπή, έκανε μία τεράστια «κοιλιά», με αποτέλεσμα από το +7 που ήταν, να βρίσκεται σήμερα στο +1!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία του νίκη απέναντι στους κιτρινόμαυρους την σημείωσε εντός έδρας το 2014 (4-0), ενώ  αγνοεί το «τρίποντο» εκτός έδρας εδώ και 14 χρόνια (0-2 το 2007)


ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ

-Αήττητη η Αστραπή Μεσ/μίας για 11 συνεχόμενα ματς κόντρα στον Παναργειακό!!! 

-Απόρθητο κάστρο η έδρα της Αστραπής – Αήττητη 14 χρόνια εντός έδρας κόντα στον Παναργειακό!!!


Η Αστραπή Μεσοποταμίας (ιδρύθηκε το 1957) και συμμετέχει φέτος για 25η χρονιά στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Καστοριάς. Το 2018-19 κατέκτησε τον 8ο της τίτλο. Συνολικά στα 42 χρόνια ιστορίας της ΕΠΣ Καστοριάς, στις 24 συμμετοχές της έχει κατακτήσει ΟΚΤΩ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Α’ κατηγορίας, μοιράζεται δηλαδή με τον Παναργειακό την 1η θέση της «Χρυσής βίβλου».

Στον θεσμό του κυπέλλου είναι πολυνίκης, καθώς έχει 16 συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου, εκ των οποίων 10 φορές αναδείχθηκε κυπελλούχος, ενώ το 2013 πανηγύρισε την τελευταία της κατάκτηση σε Τελικό Κυπέλλου.

Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η ομάδα της Αστραπής τα τελευταία επτά περίπου χρόνια παρότι μειονεκτούσε και μάλιστα σημαντικά όσο αφορά την προϊστορία της κόντρα στον Παναργειακό, κατάφερε με …επίθεση διαρκείας να περάσει στη αντεπίθεση και με ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί 11 αγώνων, να πλησιάσει στο -1 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.


Το 63ο El Clásico 

Στα 62 συνολικά – σε όλα τα επίπεδα - ματς που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα, 26 νίκες μετράει ο Παναργειακός, έναντι 25 της Αστραπής Μεσοποταμίας, ενώ 11 αγώνες έληξαν ισόπαλοι.

Οι δύο ομάδες στα 42 χρόνια συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα και κύπελλα της ΕΠΣ Καστοριάς, αλλά και σε αυτά που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής (Περιφερειακό), έχουν δώσει συνολικά 62 αγώνες (εντός και εκτός έδρας)!!!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που διαθέτουμε αποκλειστικά στο αρχείο μας και μετά την ανάλυση των 62 αγώνων που κάναμε, διαπιστώθηκε ότι :

- Ο Παναργειακός είναι αυτός που έχει ένα ελαφρό προβάδισμα, καθώς μετράει 26 ΝΙΚΕΣ, 11 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ και 25 ΗΤΤΕΣ.

- Στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, υπάρχει απόλυτη ισορροπία. Οι δύο ομάδες έχουν δώσει συνολικά (εντός – εκτός) 32 αγώνες και μετράνε από 13 νίκες η κάθε μία και 6 ισοπαλίες.

- Για το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, ο Παναργειακός έχει σημαντικό προβάδισμα.  Τα δύο σωματεία έχουν συναντηθεί στον ίδιο όμιλο και έδωσαν συνολικά (εντός – εκτός) 20 αγώνες, με τον Παναργειακό να έχει τα πάνω χέρι με 11 νίκες, έναντι 5 της Αστραπής, ενώ 4 ματς έληξαν ισόπαλα. Ωστόσο, τελευταία χρονιά που αναμετρήθηκαν σε επίπεδο Δ’ Εθνικής ήταν πριν 21 χρόνια, δηλαδή, το 1993…

- Στον θεσμό του Τελικού Κυπέλλου, η Αστραπή Μεσοποταμίας είναι αυτή που έχει προβάδισμα. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί έξι φορές, με την Αστραπή να μετράει 4 νίκες, έναντι 2 του Παναργειακού, ενώ άλλες δύο φορές αναμετρήθηκαν σε ημιτελικούς κυπέλλου, όπου και εκεί οι κιτρινόμαυροι υπερέχουν με ισάριθμες νίκες, όπως επίσης πέρσι και φέτος στην Β’ και Α’ φάση Κυπέλλου, αντίστοιχα.


Οι μεγαλύτερες νίκες

Οι μεγαλύτερες σε έκταση σκορ νίκες που πέτυχαν οι δύο ομάδες είναι για τον Παναργειακό το 5-1 το 1998,  το 4-0 το 2014 και το 0-4 το 2001, ενώ για την Αστραπή το 5-0 το 2016, το 5-1 το 1994 και το 4-0 το 2004. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους τα περισσότερα ματς είχαν χαμηλά σκορ με διαφορά ενός ή δύο τερμάτων

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι, οι δύο ομάδες μέχρι και το 1993, αγωνίζονταν σε διαφορετικές κατηγορίες – ή και μαζί στη Δ’ Εθνική – δηλαδή, το 1994, ήταν πρώτη  χρονιά ιστορικά που αναμετρήθηκαν σε επίσημο αγώνα πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας. Έκτοτε, όσο παράξενο και αν φαίνεται, δεν έτυχε να ανταμώσουν σε πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής!!!










Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ