"


"Το μοτόρι του Νανά" - H ιστορική ανέλκυση από την λίμνη της Καστοριάς (VIDEO+FOTO)

Ένα κομμάτι της  ιστορίας της λίμνης της Καστοριάς και γενικότερα της περιοχής,

αναδύθηκε με την ανέλκυση του πάλαι ποτέ γνωστού καραβιού “το μοτόρι του Νανά”. Την Πέμπτη 13 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Δήμου Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε η ανέλκυσή του, από το βυθό της λίμνης, παρουσία μελών της οικογένειας Νανά, οι οποίοι ήταν έκδηλα συγκινημένοι από το γεγονός αυτό.


Κατασκευασμένο το 1931 στο Μαύροβο και ιδιοκτησίας Πέτρου Νανά, βυθίστηκε κοντά στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς, κάπου εκεί στη δεκαετία του '60. Σύμφωνα με το βιβλίο του Γιάννη Ρούσκα «Το Καστοριανό Καράβι» (Αθήνα 1997), το όνομά του ήταν «Γέρο-Νανάς».


Ένα μοτόρι, που εξυπηρέτησε, μαζί με τόσα άλλα, τις οικονομικές και ταξιδιωτικές διαδρομές των Καστοριανών όταν ακόμα οι συγκοινωνίες γίνονταν μέσω της λίμνης στη διαδρομή Καστοριά-Μαύροβο και πίσω, που τραγουδήθηκε μάλιστα και από την τοπική κοινωνία: “το μοτόρι του Νανά, έφτασε η ώρα εννιά και φωνάζει κούι κούι και κανένας δεν τ’ ακούει. Μόνο εγώ το άκουσα, πήγα και το κάθισα”.


Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, το καράβι αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα δύο, τα οποία βρίσκονται πλέον όλα μαζί στο Μαυροχώρι, πρόκειται να αξιοποιηθούν στη μουσειακή ή στη μνημειακή τους υπόσταση,  προκειμένου οι επερχόμενες γενιές να «συνομιλούν» με την τοπική σημαντική αστική τους παράδοση και ιστορία.

Ο Δήμος Καστοριάς ευχαριστεί και δημόσια: την Εταιρεία «Γερανοί Κέφης», την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς και ειδικά το Τμήμα Τροχαίας, το Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (ΕΤΑΚ) και ειδικά το νεοσύστατο τμήμα δυτών με τα μέλη Ραφαέλα Παπάζογλου, Νίκο Γεωργαλή και Νίκο Παπάζογλου, παρουσία του Προέδρου Χαράλαμπου Σαββίδη, καθώς επίσης και όλους όσοι συνέβαλλαν συλλογικά και εθελοντικά στην οργανωμένη και επιτυχημένη επιχείρηση ανέλκυσης και μεταφοράς του ιστορικού μοτοριού.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ