"


Η ενίσχυση των παραγωγών μετά την καθολική ζημιά στην καλλιέργεια ροδακίνου, ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης του Περιφερειάρχη με εκπροσώπους των Συλλόγων Ροδακινοπαραγωγών.


Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιου Κασαπίδη,

πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειο Άμπα και υπηρεσιακούς παράγοντες  για τη πρωτοφανή ζημιά στην καλλιέργεια  ροδακίνου από τον παγετό του φετινού Μαρτίου.
Η αναγγελία και το πρωτοφανές μέγεθος της ζημιάς, οι επιπτώσεις της οποίας θα φανούν τέλος Μαΐου στις καλλιέργειες ροδακίνου και η αλλαγή του κανονισμού αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ είναι μερικά από τα αιτήματα που έθεσαν οι Εκπρόσωποι  των Συλλόγων στον Περιφερειάρχη.
Ο κ. Κασαπίδης δεσμεύτηκε μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της Π.Δ.Μ. να γίνει η καταγραφή του μεγέθους της ζημίας προκειμένου να υποστηρίξει το δίκαιο αίτημα τους στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπυρίδωνα Λιβανό και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα προβλήματα της καταβολής της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε επιτραπέζια, συμπύρηνα ροδάκινα και σε νεκταρίνια καθώς εξαιρέθηκαν αρκετές ποικιλίες.
Ο Περιφερειάρχης από τη πλευρά του πρότεινε την καλύτερη συνεργασία και οργάνωση όλων των εμπλεκόμενων μελών στην παραγωγική αλυσίδα των πυρηνόκαρπων σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι η καλλιέργειά τους αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής γεωργίας με οικονομικά  οφέλη για όλες τις πλευρές, που έγινε ομόφωνα αποδεκτό.
Τέλος, ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε  στη στήριξη της δενδροκαλλιέργειας κατά τη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή και στο σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας στην ανάπτυξη της οικονομίας της Περιφέρειας.







Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ