"


Ποιοι 18χρονοι πρέπει φέτος να υποβάλουν φορολογική δήλωση -Ποιοι εξαιρούνται

Την πρώτη τους… γνωριμία με την ΑΑΔΕ και τις φορολογικές δηλώσεις θα έχουν και φέτος πολλοί νέοι φορολογούμενοι.

Πρόκειται για τους νέους που συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2020, πολλοί εκ των οποίων θα κληθούν να υποβάλλουν την πρώτη τους φορολογική δήλωση.

Η υποχρέωση, ωστόσο, δεν αφορά όλους τους 18άρηδες. Φορολογική δήλωση -ξεχωριστή από τους γονείς τους- θα πρέπει να υποβάλλουν οι νέοι που έχουν να δηλώσουν οποιοδήποτε πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εντός του 2020.

Οι προϋποθέσεις

Oι 18χρονοι που πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία της φορολογικής δήλωσης είναι όσοι πληρούν, μεταξύ άλλων, μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-Δεν κατοικεί με τους γονείς/γονέα/κηδεμόνα και διαμένει σε ακίνητο στο οποίο κατέχει έστω και μικρό ποσοστό κυριότητας ή επικαρπίας ή και σε κτίσμα που παραχωρήθηκε δωρεάν από γονείς ή άλλο τρίτο πρόσωπο.

-Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, μοτισικλέτα, σκάφος κ.ό.κ)

-Απέκτησε εντός του 2020 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (μισθό, επίδομα, ενοίκιο, περιστασιακή απασχόληση, αγροτική ή επιχειρηματική δραστηριότητα, υπεραξία από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ)

-Δημιούργησε εντός του 2020 επιχείρηση στο όνομά του

-Προέβη εντός του 2020 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης εξαιρούνται οι 18χρονοι που δεν εμφάνισαν καθόλου εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.οπ) εντός του 2020, εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Οι νέοι που υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και δεν έχουν ΑΦΜ, θα μπορούν να το λάβουν μέσω του aadelive.

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ