"


Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η κατασκευή του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στους δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Γρεβενών, προϋπολογισμού 23 εκ. ευρώ

Εντάχθηκε η "Ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου"

στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία 2014-2020". 

Το έργο, το οποίο παρέμενε σε στασιμότητα από το 2017, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Μακεδονία 2014-2020", ανοίγοντας το δρόμο για την έλευση του φυσικού αερίου στην Καστοριά, τους Μανιάκους, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 22,86 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από ίδια και δανειακά κεφάλαια και από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ δικαιούχοι της πράξης είναι η ΔΕΔΑ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών.

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στις Π.Ε. Καστοριάς και Γρεβενών, και όπως  υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης "προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των δημόσιων κτηρίων (Νοσοκομεία και Μονάδες Υγείας, σχολεία και λοιπές εγκαταστάσεις), των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, καθώς και των οικιακών καταναλωτών, σε Καστοριά, Μανιάκους, Άργος Ορεστικό και των Γρεβενά, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Περιφέρειας από το πετρέλαιο με τη διείσδυση του φυσικού αερίου μέσω της αξιοποίησης της διέλευσης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) από τη Δυτική Μακεδονία".

Όπως ανέφερε ο Γ. Κασαπίδης “Κατά την υλοποίηση της Πράξης προβλέπεται η κατασκευή δικτύου μήκους περίπου 153 χιλιομέτρων και 4 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης, ενώ θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 5.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών”, προσθέτοντας ότι “εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία, αυτή θα καλυφθεί πλήρως και ο αριθμός των συνδέσεων θα είναι πολλαπλάσιος”.

Να σημειωθεί ότι θα υπάρχει αρχαιολογική επίβλεψη σε σημεία και περιοχές που θα υποδείξουν οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων.  Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί από τον αγωγό ΤΑΡ μέσω εξόδου που θα κατασκευαστεί θέση “Πορειά” και στη συνέχεια θα κατασκευαστεί το δίκτυο Μέσης Πίεσης που θα τροφοδοτήσει τις πόλεις της Καστοριάς,  των Μανιάκων και του Άργους Ορεστικού. 

Η πόλη των Γρεβενών θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο που θα παραλαμβάνεται από σταθμό συμπίεσης που θα κατασκευαστεί, επίσης, στην θέση “Πορειά”.

Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων αστικών δικτύων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τους εγγύτερους "μη ενεργειακούς" οικισμούς στον TAP που διέρχεται από τη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά, Μανιάκοι, Άργος Ορεστικό, Γρεβενά).

Από τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου της ανάπτυξης των συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου που ανέρχεται σε περίπου 22,8 εκ. ευρώ, το ποσό των 12,8 εκ. ευρώ αποτελεί τη Δημόσια Δαπάνη και καλύπτεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων.

Στόχος είναι οι εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε σχετικά: 

"Η έλευση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας -ένα έργο που η τοπική κοινωνία περίμενε χρόνια -γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.  Μέσω της ανάπτυξης υποδομών κομβικής σημασίας, συμβάλλουμε στην ομαλή και δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, παρέχοντας σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας.  

Ταυτόχρονα, όμως, το έργο έχει έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία και την απασχόληση, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας”.















Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ