"


14 συλλήψεις για τις ψεύτικες άδειες οδήγησης

Έτσι έβγαζαν τα ψεύτικα διπλώματα

Μετά από πολύμηνη έρευνα εξαρθρώθηκε στην Πιερία κύκλωμα, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν στην παράνομη έκδοση αδειών οδήγησης και πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας με τις συλλήψεις να έχουν φτάσει τις 14.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τους 14 συλληφθέντες, οι 6 είναι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, οι 7 ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και διαμεσολαβητές και ένας πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 2 υπάλληλοι της ίδιας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, ειδικός φρουρός και 216 ιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα στην υπόθεση έγινε μετά από καταγγελίες στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, για χρηματισμό υπαλλήλων και παρατυπίες κατά τη διαδικασία των εξετάσεων, με την εμπλοκή και σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας δρούσαν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2020. Σκοπός τους ήταν να εφοδιάζουν υποψήφιους οδηγούς, παράνομα, με άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) παρεμβαίνοντας στα στάδια της έγκρισης φακέλου, του ορισμού των εξεταστών και της πραγματοποίησης των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων.

ΕΤΣΙ ΕΒΓΑΖΑΝ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ

Συγκεκριμένα το κύκλωμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία ορισμού των εξεταστών θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης, εξασφάλιζε ότι θα περάσουν τις εξετάσεις οι υποψήφιοι.

Παράλληλα κατά τη θεωρητική εξέταση, οι εξεταστές-μέλη της εγκληματικής ομάδας, βοηθούσαν τους υποψηφίους να ολοκληρώσουν με επιτυχία την εξέτασή τους, είτε υποδεικνύοντας τις σωστές απαντήσεις, είτε επιτρέποντας να χρησιμοποιήσουν οι εξεταζόμενοι το βιβλίο ύλης, είτε γράφοντας οι ίδιοι οι εξεταστές τις απαντήσεις.

Αναφορικά με την πρακτική εξέταση των υποψηφίων, η παράκαμψη της διαδικασίας από τους εξεταστές του κυκλώματος πραγματοποιείτο είτε με εικονικό τρόπο, δηλαδή με μη μετάβαση στον χώρο εξέτασης, είτε με πλημμελή ολοκλήρωσή της.

Ακόμα, υποψήφιοι από άλλους νομούς, που δεν ανήκαν στη δικαιοδοσία της συγκεκριμένης Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, προκειμένου να επωφεληθούν από την παράνομη δράση της και να προβούν στην έκδοση άδειας οδήγησης, μετέβαλαν τον τόπο κατοικίας τους χρησιμοποιώντας ψεύτικα δικαιολογητικά. Επίσης, η σπείρα εξέδιδε και ψεύτικες ιατρικές γνωματεύσεις με τη συνδρομή παθολόγου και οφθαλμίατρου.

Σε τουλάχιστον 86 περιπτώσεις υπήρξε ψεύτικη βεβαίωση για την επάρκεια των οδηγικών ικανοτήτων των υποψηφίων οδηγών, είτε στην πρακτική, είτε στη θεωρητική εξέταση.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 124.421 ευρώ, 67 χρυσές λίρες, 19 κινητά τηλέφωνα, 4 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κυνηγετικό όπλο, κενές βεβαιώσεις μόνιμης διαμονής υπογεγραμμένες και θεωρημένες και βιβλιάρια τραπεζών, επιταγές, χειρόγραφες σημειώσεις και ατζέντες με καταγραφές ονομάτων και τηλεφωνικών αριθμών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, καθώς και για παράβαση καθήκοντος. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΠΗΓΗ

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ