Πτώση τζίρου στο 20% στο σύνολο των αιτήσεων – Μόνο 22 αιτήσεις για τα 5 εκ του μικρού προγράμματος που λήγει σε 10 μέρες
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης παραχώρησε συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19» και τη δημοσιοποίηση της λίστας των επιτυχόντων που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
"Το πρόγραμμα ξεκίνησε" όπως ανέφερε "μετά την έγκριση από την Ε.Ε. στις 19 Μαρτίου για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η ευκαιρία αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο από τα στελέχη της διαχειριστικής.
Η δεύτερη αυτή περίοδος Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου δεν έχει καμιά σχέση με τη δεύτερη περίοδο της πανδημίας. Εκταμιεύσαμε 10 εκ ευρώ και φτάσαμε τα 40 εκ με πολύ κόπο. Είμαστε από τις πρώτες περιφέρειες, τρέξαμε γρήγορα να βγάλουμε αυτά τα χρήματα για να πέσουν γρήγορα στην αγορά. Οι προϋποθέσεις, οι όροι και τα κριτήρια αξιολόγησης περιγράφονταν ακριβώς στην πρόκληση με τους επιχειρηματίες να είναι γνώστες. Αυτά αφορούσαν τη μείωση τζίρου το άνω τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019,τις θέσεις εργασίας και την αύξηση της κερδοφορίας το τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το 2018. Προσπαθήσαμε το καλύτερο δυνατό, βγάλαμε το μέγιστο των χρημάτων που μπορούσαμε».
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτήν την περίοδο στη δεύτερη φάση της πανδημίας ήταν εντελώς διαφορετική και δεν μπορούσε να προβλεφθεί, συνέχισε, μιας και αφορούσε αποκλειστικά το τρίμηνο Απριλίου -Ιουνίου 2020. «Είμαστε διατεθειμένοι να κόψουμε έργα από το ΠΕΠ για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Έχουμε τη δέσμευση του υπουργού να τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας» ενώ τώρα συνέχισε με τα νέα δεδομένα θα πηγαίναμε σε άλλη προσέγγιση οριζόντια.
Από τις 1.728 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν η πρώτη κατηγορία που λαμβάνει ενίσχυση ήταν η εστίαση και τα καταλύματα με 17,88%,η εστίαση με 14% με 242 επιχειρήσεις, ο κλάδος μεταφορών – αποθήκευσης με 16,6%, ο κλάδος του λιανικού και χονδρικού εμπορίου με 16,8 και ο επόμενος η μεταποίηση και ο κλάδος της γούνας με 14%.
Η λίστα
Τέθηκε το θέμα περί ηθικής για τη λίστα των επιτυχόντων που περιλαμβάνονται αντιπεριφερειάρχες και συγγενείς πρώτου βαθμού αυτών. «Η προάσπιση των θέσεων εργασίας και εργαζομένων είναι χρέος όλων μας. Δεν θα ήθελα να υπάρχει κάποια διάκριση τους εργαζόμενους σε όποια εργασία και αν είναι. Οι συνεργάτες μου ήταν χρόνια επιχειρηματίες, πριν ακόμα τους γνωρίσει, ήταν καταξιωμένοι, δίναν δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους, είναι ηθική υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε και την τελευταία θέση εργασίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε ούτε μια θέση εργασίας. Δεν τίθεται θέμα εκμετάλλευσης για να ευνοήσει κανείς τα συμφέροντά του. Δεν εύχομαι σε καμιά περίπτωση και σε καμία επιχείρηση που έχει συνδιαλλαγή με δημόσιο πρόγραμμα να υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι στις νόμιμες υποχρεώσεις. Δεν θα γίνει ανεκτή καμιά παρατυπία ή παρανομία από κανέναν» συμπλήρωσε βάζοντας ψηλά στην πολιτική που εφαρμόζεται από την Περιφέρειας τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Οι αλλαγές στους όρους
"Ξεκαθάρισε ότι μετά την κατάρτιση του προγράμματος οι όποιες αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις τους φέρνουν πολλές δικαστικές αξιώσεις με την υπηρεσία θεσμικής υποστήριξης να έχει επισημάνει αυτόν τον κίνδυνο. Οι άλλες περιφέρειες το έκαναν από την αρχή, σημείωσε λέγοντας ότι η περιφέρεια έχει διαθέσει το υψηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης. Υπήρξε έγκριση από την Ε.Ε. να μην αλλοιωθούν οι όροι, ήταν μονόδρομος όσα είχαν εγκριθεί", είπε ο κ. Σκοτίδας από την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.
"Υπήρχαν και επιχειρήσεις με μηδενικά μόρια που έκαναν αίτηση. Εκείνη την εποχή υπεβλήθησαν 985 υποψηφιότητες από το εμπόριο και 828 μόνο από την εστίαση, με το 17,5% να εγκρίνεται. Τότε αυτά ήταν τα δεδομένα. Το ύψος της επιδότησης μειώθηκε από τις 50.000 σε 40.000. Από τις 1.728 εγκεκριμένες δεν μπήκε καμία επιχείρηση μόνο με το στοιχείο της κερδοφορίας και το πολύ ως 15% εντάχθηκαν επιχειρήσεις χωρίς πτώση τζίρου. 512 επιχειρήσεις από τις 1.782 θα χρηματοδοτηθούν με 40.000 με ποσοστό επιδότησης εξόδων μόνο το 6%. Από τις 4.758 υποψηφιότητες ενώ κανείς θα περίμενε μείωση 60-70% σε μείωση τζίρου ήταν μόνο 20% και αφορά τους κλάδους που διαμαρτύρονται", πρόσθεσε ο κ. Σκοτίδας.
Για τους ΚΑΔ, τους υπαλλήλους και το μικρό πρόγραμμα
Ο κ. Γιάννης Παπαϊωάννου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης συμπλήρωσε ότι για τους ΚΑΔ υπάρχει διαστρέβλωση. «Οι ΚΑΔ δεν αποφασίστηκαν, υπήρχε υπουργική απόφαση. Αν υπήρχαν 105 εκ για να χρηματοδοτηθούν όλοι, θα έμπαιναν όλοι. Μόνο με νόμο αλλάζουν οι ΚΑΔ». Το 40% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν ήταν με μηδέν υπαλλήλους, 688 συνολικά επιχειρήσεις, μέχρι 0-5 υπαλλήλους είχαν 846 επιχειρήσεις, το 49% δηλαδή και μόνο οι 194 είχαν πάνω από 5 άτομα. Τέλος τονίστηκε ότι για το μικρό πρόγραμμα των 5 εκ έχουν γίνει μόνο 220 αιτήσεις με το πρόγραμμα να χωράει 2.777 επιχειρήσεις και να λήγει η περίοδος αιτήσεων σε 10 μέρες".
Πρωινός Λόγος