"


Αίτημα αγροτών Καστοριάς προς το Υπουργείο για άμεση επίλυση προβλημάτων

Προς: 1.Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2. Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επανερχόμαστε με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός  και η περιοχή μας, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες μας, όπως επανειλημμένα έχουμε θέσει υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου καθώς και του ΕΛΓΑ. Με την πάροδο όμως του άπρακτου χρόνου και ειδικότερα, με τις αβάσταχτες δυσκολίες που βιώνουμε, ιδίως μετά την έλευση της πανδημίας, απευθύνουμε ακόμα μία φορά έκκληση να εισακουστούμε και να λάβουμε απαντήσεις που θα μπορέσουν να δώσουν μία προοπτική στις προσπάθειές μας.

Θέτουμε λοιπόν και πάλι τα προβλήματά μας τα οποία δυστυχώς έως σήμερα δεν έχουν τύχει ανταπόκρισης:

1) ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΑΣΟΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΣΕΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017. 0Ι ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019. ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΟΜΩΣ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ.

2) ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΣΕΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017. ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΡΤΙΟ 2019. ΥΠΗΡΞΕ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ.

3) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019 ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΠΡΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑ.

ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: ΜΗΛΑ, ΦΑΣΟΛΙ, ΑΧΛΑΔΙ ΚΑΙ  ΑΜΥΓΔΑΛΑ. ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΟΛΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΤΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΟΤΙ, ΣΤΑ ΜΕΝ ΜΗΛΑ ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ 12500 ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 700 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΣΤΑ ΔΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ 13500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ 850 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΣΥΜΕΤΕΙΧΑΝ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΓΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΑΟΚ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ.

ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΑ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΕΙΤΕ ΤΟΠΙΚΑ ΕΙΤΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΜΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2020 ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2020 ΣΤΟΥΣ

ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΩΣΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ. ΔΙΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ.

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΑΙΤΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ DEMINIMIS ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΣΕΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ.

Σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζοντας τον φόρτο που επωμίζεται ο ΕΛΓΑ ιδιαίτερα μετά και τις καταστροφές που έχουμε ανά τη χώρα, ζητούμε αφενός μεν να έχουμε πλήρη και ακριβή ενημέρωση για την πορεία των ως άνω ζητημάτων και αφετέρου σας ζητούμε να εξεταστεί όσο το δυνατό πιο άμεσα, καθώς τα περιθώρια πλέον είναι ασφυκτικά, η δυνατότητα άλλου μέσου αποζημίωσης μας.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου 

Ο πρόεδρος

ΜΑΝΟΣ ΘΩΜΑΣ


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ