"


Κωνσταντίνος Δημητριάδης: Μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το έτος που πέρασε στον Δήμο Νεστορίου

Το πρώτο οικονομικό έτος της νέας δημοτικής αρχής ολοκληρώθηκε και πράγματι η διαχείριση του

ήταν επιμελής. Μειώθηκαν δραστικά οι ανελαστικές δαπάνες που αφορούσαν την καθημερινή ομαλή λειτουργία του δήμου όπως έξοδα συντήρησης αγροτικών δρόμων, ηλεκτροφωτισμός, καύσιμα κίνησης κ.α. 

Σε αυτό το σημείο θα τονίσουμε και την ιδιαιτερότητα των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοΐού. Σημειώθηκε ιδιαίτερη αύξηση στην  τηλεργασία, μειώθηκαν δραστικά οι μετακινήσεις των οχημάτων (κατά 50%), συρρικνώθηκαν σχεδόν όλοι οι επαγγελματικοί τομείς, (γεωργία, υλοτομία, κτηνοτροφία). Εξίσου σημαντικοί για τη μείωση του λειτουργικού κόστους υπήρξαν και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Μόνο τα έξοδα αποχιονισμού που «γλίτωσε» ο Δήμος υπολογίζονται άνω των 40.000 ευρώ λόγω μη χρήσης των αποχιονιστικών μηχανημάτων για δύο συνεχόμενους χειμώνες.

Εκτός αυτού, οι επιπρόσθετες επιχορηγήσεις που εισέπραξε ο Δήμος από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω COVID-19 ήταν αρκετά γενναιόδωρες (εκτιμώμενα ποσά άνω των 150.000 ευρώ) , κάτι που εκ των πραγμάτων αντιστάθμισε τις βραχυπρόθεσμες  υποχρεώσεις του Δήμου. 

Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει καμία απολύτως αναφορά για το αδρανοποιημένο νομικό πρόσωπο του Δήμου, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού 2019 παρουσιάζει  σωρευμένα καθαρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα (ζημίες) μέχρι και σήμερα ύψους 65.000 ευρώ εκ των οποίων τα 35.000€ αφορούν αμοιβές προσωπικού και τα υπόλοιπα 30.000€ σε διάφορους προμηθευτές της επιχείρησης. Αξιοσημείωτα παραμένουν τα χρηματικά της διαθέσιμα, όπου παρουσιάζει Μετρητά στο ταμείο 4.200 και καταθέσεις όψεως μόλις 69 ευρώ!

 Εδώ θα γίνει και μία αναφορά στην επερχόμενη πρόταση από την πλευρά της αντιπολίτευσης που αφορά την αύξηση της επιχορήγησης της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. από τις 10.000 που υπολογίζεται ετησίως, στις 65.000 ευρώ από το ταμειακό πλεόνασμα των 100.000 που παρουσίασε ο Δήμος. Τα χρήματα αυτά μπορούν να καταβάλλονται σε τρεις (3) ισόποσες και άτοκες φυσικά δόσεις αντί της προσφυγής στον έντοκο τραπεζικό δανεισμό. 

Όσον αφορά τα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκαν και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αυτά είναι τα ακόλουθα: 

1.Αποχέτευση ακάθαρτων υδάτων οικισμού Νεστορίου (σε εξέλιξη)

2.Βελτίωση Εσωτερικής Οδοποιίας Κρανοχωρίου (ολοκληρώθηκε)

3.Ανάπλαση Μοναστηρίου Τσούκας στον οικισμό Αγία Άννα (σε εξέλιξη)

4.Συντήρηση και Βελτίωση οδικού άξονα Νεστόριο- Χιονάτο (σταματημένο λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης)

Τα ανωτέρω σχεδιάστηκαν, δημοπρατήθηκαν, κατακυρώθηκαν και δρομολογήθηκαν από τις ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής αρχής. 

Τέλος, ας ελπίσουμε πως με το νέο έτος και τις πιέσεις μας ως μείζων αντιπολίτευση θα εξομαλυνθούν πλήρως όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες και θα χτίσουμε ένα Δήμο ισχυρό, ώριμο να ανταπεξέλθει στις δραστικές αλλαγές του κοινωνικοπολιτικού περιβάλλοντος, ένα Δήμο έτοιμο να κάνει άλματα προς τα εμπρός με νέες ιδέες όπως άλλωστε το απαιτούν και οι συνθήκες στις οποίες ζούμε.   


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Νεστορίου






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ