"


Ολυμπία Τελιγιορίδου για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την απασχόληση λόγω βίαιης απολιγνιτοποίησης: «Δεν είναι πακέτο στήριξης της απασχόλησης, είναι δωράκι στους εκλεκτούς της ΝΔ»

Στις 26 Νοεμβρίου 2020 η κυβέρνηση ανακοίνωσε με δελτίο τύπου του Υπουργείου Ενέργειας,

την ώρα που συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο, πως έχει εγκρίνει ήδη το τελικό master plan και πως προχωράει σε ένα πρόγραμμα 107 εκ. ευρώ, για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές.

Εκτός του εμπαιγμού για τον προσχηματικό διάλογο, διαβάζοντας την ανακοίνωση για το πακέτο μέτρων για την απασχόληση είναι ξεκάθαρο πως :

Α) Το πρόγραμμα δεν αφορά όλη την Δυτική Μακεδονία. Για τις ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών οι τοπικές επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, παρόλο που έχουν την μεγαλύτερη ανεργία στην Δυτική Μακεδονία.

Β) Ακόμη όμως και για τις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας το πρόγραμμα δεν ορίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι οι άνεργοι πρέπει να είναι κάτοικοι Δυτικής Μακεδονίας, γιατί αυτοί πλήττονται από την βίαιη απολιγνιτοποίηση .

Γ) Στο σημείο 3 της ανακοίνωσης του Υπουργείου γράφει επί λέξει: «Επιχορήγηση Μετεγκατάστασης: Επιχορήγηση της πρόσληψης ανέργων καθώς και στην κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης και διαμονής ανέργων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό» 

Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση σε αυτό το μέτρο δεν επιχορηγεί εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους, αλλά μεγάλες εταιρείες. Για παράδειγμα μία Γερμανική εταιρία φωτοβολταϊκών από αυτές που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στην εφημερίδα BILD τον Μάιο του 2020 ότι θα ωφεληθούν από την απολιγνιτοποίηση, δημιουργώντας ένα υποκατάστημα ή μια ΕΠΕ στην περιοχή, θα μπορεί να προσλάβει και να επιχορηγηθεί ακόμη και για τα έξοδα μετεγκατάστασης και διαμονής για ανέργους από οπουδήποτε, ακόμη και από το Baden Baden. Είναι ένας ακόμη εμπαιγμός προς τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ένα επιπλέον δωράκι προς τους εκλεκτούς της κυβέρνησης της ΝΔ εις βάρος της κοινωνίας της περιοχής μας.

Καλώ την κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα αυτή την απόφαση και το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η στήριξη της απασχόλησης με στοχευμένα προγράμματα, εξαιτίας της βίαιης απολιγντιτοπίησης της Δ. Μακεδονίας, πρέπει να αφορά ΟΛΗ την Δυτική Μακεδονία και αποκλειστικά ΜΟΝΟ ανέργους που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Δ. Μακεδονίας.

Ολυμπία Τελιγιορίδου






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ