"


Σφάζουν τα βιζόν στη Δανία ως απειλή για τον κορωνοϊό- Καμία ανησυχία στη Δυτική Μακεδονία: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις, αν συνέβαινε κάτι πρώτοι εμείς θα τα σκοτώναμε»- Έρχονται τα 3εκ. Ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μεταδίδεται ο ιός  από τα ζώα σε άνθρωπο»,

τονίζει  ο  Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας, μετά το σάλο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Δανία και την απόφαση για τη θανάτωση εκατομμυρίων βιζόν.

Η κυβέρνηση της Δανίας έλαβε την απόφαση για τη θανάτωση λόγω φόβων πως μια μετάλλαξη του covid-19 που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα μελλοντικά εμβόλια.

«Ο ιός που μεταλλάχθηκε μέσω των βιζόν μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο το μελλοντικό εμβόλιο να μην λειτουργήσει όπως πρέπει. Είναι απαραίτητο να σφαγιαστούν όλα τα βιζόν, δηλαδή δεκαπέντε με δεκαεπτά εκατομμύρια ζώα σύμφωνα με τις αρχές», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πάντως στην Ελλάδα και στις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, σε Σιάτιστα και Καστοριά, οι εκτροφείς δεν φαίνεται να ανησυχούν και ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για τα δικά τους ζώα, καθώς ακόμα και σε ελέγχους που έγιναν σε ανθρώπους που νόσησαν από κορωνοϊό και ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν βρέθηκε καμία απόδειξη μετάδοσης του ιού από τα βιζόν.

«Αν συνέβαινε κάτι ανησυχητικό να είστε σίγουροι πως εμείς πρώτοι θα σκοτώναμε τα ζώα», λέει ο Αθανάσιος Λάγγας, συμπληρώνοντας πως φέτος είναι η καλύτερη χρονιά για τους εκτροφείς καθώς δεν έχει παρουσιαστεί καμία ασθένεια και δεν υπήρξαν απώλειες.

Στη Δανία το ζήτημα ίσως να ξεκίνησε με άλλο σκοπό(εκκαθάρισης συγκεκριμένων ρατσών π.χ.) αλλά φαίνεται πως ξέφυγε, με το ζήτημα των επιδοτήσεων να αποτελεί σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι.

Έρχονται τα 3 εκ. ευρώ

Σε ότι έχει να κάνει με την ενίσχυση των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων που είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Σιάτιστα, τον Ιούνιο, το θέμα δείχνει να προχωράει και πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΚΥΑ).

Υπενθυμίζεται πως απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιδοτηθούν οι εκτροφείς ως πλητόμμενος κλάδος από την πανδημία, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν δημοπρασίες και πωλήσεις, με ένα ποσό της τάξης των 3εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει περίπου 3,5 ευρώ ανά ζώο.

Στόχος είναι αυτά τα χρήματα να πιστωθούν στους λογαριασμούς των εκτροφέων εντός του 2020 ώστε να καλυφθεί η απώλεια της φετινής χρονιάς.


e-ptolemeos.gr/





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ