"


Θωμάς Μόσχος : Απολιγνητοποίηση ΝΑΙ απογουνοποίηση


Το 2019 ανακοινώθηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού η στροφή της χώρας προς τις ΑΕΠ και το μελλοντικό σχέδιο απολιγνητοποίησης. Αν και δεν θα αναφέρω για άλλη μια φορά το πόσο ΑΔΙΚΟ είναι το σχέδιο της μετάβασης στην μετά λιγνίτη εποχή θέλω να αναφέρω τα εξής:

Το αντίκτυπο της απολιγνητοποίησης στις θέσεις εργασίας έχει ως εξής, απόλυση από την οργανική τους θέση από την ΔΕΗ 3700 εργαζόμενοι, 2300 εργαζόμενοι εργολαβιών αν τα προσθέσουμε είναι 6000, με δεδομένο ότι κάθε θέση απασχόλησης στην ΔΕΗ συντηρεί τουλάχιστον άλλη 1,5 θέση εργασίας στην ευρύτερη περιοχή το νούμερο αυξάνεται στις 9000 θέσεις εργασίας ενός πληθυσμού των 150.196 σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο ώστε αυτό το 6% που θα χάσει την εργασία του αλλά και η παραγωγή ενέργειας της χώρας μας να συνεχίσει να υφίσταται εξού και το σχέδιο δίκαιης μετάβασης.

Αναρωτιέμαι όμως το εξής, οι εκτιμήσεις λένε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς απασχολούνται 3000 με 10.000 εργαζόμενοι επειδή όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πόσοι είναι οι εργαζομένοι στον κλάδο της γούνας ας υποθέσουμε ότι είναι 5000 (ασφαλιζόμενοι και μη) αυτό σημαίνει το 10% του πληθυσμού σύμφωνα με την απογραφή του 2011.  

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία και εφόσον και η απολινγητοποιήση αλλά και η απογουνοποιήση είναι κατευθύνσεις της ΕΕ με συγκεκριμένα χρονικά όρια τήρησης δεν θα έπρεπε να υπάρξει ανάλογη δράση για την περιοχή της Καστοριάς. Είναι προφανές ότι δεν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα απολιγνητοποιήσης και από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να συμπεριληφθούμε, δεν θα έπρεπε λοιπόν να αγωνιστούν οι πολιτικοί μας για ένα πρόγραμμα απογουνοποίησης για Καστοριά;

Δεν θα έπρεπε να έχουμε δει ήδη ερωτήσεις Ευρωβουλευτών, δεν θα έπρεπε οι ευρωβουλευτές μας να έχουν αναδείξει το πρόβλημα στην ευρωβουλή αφού είμαστε και είμασταν οι πρωτοπόροι στον κλάδο της γούνας. 

Οι βουλευτές μας δεν θα έπρεπε ήδη να έχουν κινηθεί ώστε αν δεν μας επιδοτήσει η Ευρώπη να μας επιδοτήσει η Κυβέρνηση όπως γίνεται με τα κρατικά κονδύλια της απολιγνητοποίησης. 

Ενδεκτικά αναφέρω ότι ο ζωικός πληθυσμός στην Καστοριά καταγραφή του 2008 ήταν 90.377 ζώα με 1271 μονάδες εκτροφής ενώ στην γειτονική Φλώρινα 152.823 με 2532 μονάδες εκτροφής τις διπλάσιες δηλαδή από την Καστοριά. Η Καστοριά προωθεί σε νότιους νομούς της χώρας μεγάλο όγκο ζωτροφών που σημαίνει ότι θα μπορούσε να επενδύσει σε ζωικό κεφάλαιο στην πόλη μας και να το συντηρήσει ανακυκλώνοντας τα κεφάλαια στην περιοχή μας. 

Εκμεταλλευόμενοι τον φυσικό μας πλούτο και την υποδομή αλλά και τεχνογνωσία του τουρισμού που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μας θα μπορούσαμε να γίνουμε το κέντρο του αγροτουρισμού στην Ελλάδα δημιουργώντας έτσι ένα παγκόσμιο δίκτυο διανομής με τοπικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα κερδίζοντας από την υπεραξία των προϊόντων που μπορούμε να παράξουμε άμεσα αν υπάρξει σωστός στρατηγικός σχεδιασμός για την πόλη μας. 

Παρακαλώ λοιπόν τους εκλεγμένους πολιτικούς του 51% που υποτίθεται έχουν άμεση πρόσβαση σε Ευρωβουλή και την Βουλή των Ελλήνων, θεσμούς αλλά και φορείς της πόλης μας να δράσουνε άμεσα ώστε να προλάβουμε τις εξελίξεις και να εκμεταλλευτούμε τα Κορονο-κονδύλια πριν να είναι αργά και η πόλη μας σβήσει από τον Χάρτη. Το μέλλον της πόλης και των παιδιών μας βρίσκεται στα δικά σας χέρια...





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ