"


Εντατικοί έλεγχοι και επιτήρηση στις φάρμες γουνοφόρων ζώων

Στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΔΥ και των κατά τόπους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών έχουν μπει πλέον

οι φάρμες εκτροφής των γουνοφόρων ζώων, γνωστών και ως «μινγκ» στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Γρεβενών, μετά την εμφάνιση του SARS-COV 2 σε μία εξ αυτών.

Τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ βρήκαν εργαζόμενους θετικούς στον κορονοϊό σε τέσσερις φάρμες, όπου ήδη η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Κοζάνης έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε γουνοφόρα ζώα, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν σταλεί για ανάλυση σε ειδικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, σε μια από τις μεγαλύτερες φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων της Δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα των Γρεβενών, σε τεστ αντιγόνου, γρήγορης ανίχνευσης του SARS-COV 2, που έγινε με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη, βρέθηκε θετικός ένας εργαζόμενος, στον οποίο θα γίνει και μοριακός έλεγχος.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι φάρμες έχουν μπει από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας σε εντατική επιτήρηση, έτσι ώστε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, αλλά και τους ιδιοκτήτες τους να γίνονται οι έλεγχοι, τόσο των εργαζομένων σ’ αυτές όσο και των γουνοφόρων ζώων για το αν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Πριν από δύο εβδομάδες είχε γίνει η θανάτωση 2.500 «μινγκ» σε φάρμα στην περιοχή του Βοϊου Κοζάνης, όπου είχαν βρεθεί γουνοφόρα ζώα θετικά στον κορονοϊό, ενώ πλέον με νεότερη οδηγία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε όποια φάρμα βρεθούν θετικά ζωάκια, τότε αυτά θα απομονώνονται από τα υπόλοιπα, καθώς η ανάλυση των δειγμάτων τους δεν έδειξαν κάποια μετάλλαξη του στελέχους του SARS-COV 2, όπως έχει διαπιστωθεί σε άλλες χώρες, όπως η Δανία.

Στη Δυτική Μακεδονία δραστηριοποιούνται 86 φάρμες, 44 των οποίων λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, οι 35 στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, οι 5 στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και οι δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ