"


Πρωτοπόρος στη Δυτ. Μακεδονία με ποσοστό 45,41% ο Δήμος Άργους Ορεστικού σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας - Ενεργειακή αναβάθμιση 11+1 σχολικών κτιρίων ενταγμένα στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 4,9 εκ. ευρώ

Σε πλήρη σχεδόν εξέλιξη είναι ο οργανωμένος και λεπτομερής σχεδιασμός

του Δήμου Άργους Ορεστικού για την ενεργειακή αναβάθμιση 11 σχολικών κτιρίων που θα συμβάλλει δραστικά στην εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα έργα εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας 4: «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού θωρείται από τους πρωτοπόρους στη Δυτική Μακεδονία, καθώς  μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, έχει αξιοποιήσει  σχεδόν όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν για την υλοποίηση έργων και για τον λόγο αυτό κάνει την διαφορά. Η ένταξη 11 σημαντικών έργων ενεργειακής θωράκισης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 4,9 εκ. ευρώ, καθιστά τον δήμο πρωταθλητή Δυτ. Μακεδονίας σε απορρόφηση κονδυλίων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  το σύνολο λοιπόν του προϋπολογισμού των έργων ενεργειακής αναβάθμισης 11 σχολικών και δημόσιων κτιρίων του Δήμου Άργους Ορεστικού στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται στα 4.908.573 €, ήτοι στο 45,41% του συνολικού προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων στον συγκεκριμένο άξονα, από ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθεί ο Δήμος Δεσκάτης με 20,74 %, ο Δήμος Γρεβενών με 12,92%, ο Δήμος Βοΐου με 12,06%, η Ελληνική Αστυνομία (αστυνομικά τμήματα) με 4,16%, η Π.Ε. Φλώρινας με 3,68%  και ο Δήμος Φλώρινας με 1,02%.

Συνολικά  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας έχουν ενταχθεί 33 νέα έργα που αφορούν στην Ενεργειακή Αναβάθμιση των Σχολικών Κτηρίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 9.270.805 €.

Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας με δύο βασικές παραμέτρους. Αφενός την μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση πόρων για την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης, θέρμανσης, ψύξης και γενικότερα λειτουργίας των κτιρίων. Αφετέρου εξίσου σημαντική είναι  η περιβαλλοντική διάσταση των παρεμβάσεων μας.  Τα «πράσινα» κτίρια είναι  έργα ουσίας,  με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία. 

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις επιταγές της εποχής για την προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, εκσυγχρονίζοντας βασικές υποδομές του και δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για την εκπαιδευτική κοινότητα.

"Η σωστή διαχείριση του  ΕΣΠΑ, επιτρέπει, σε μια περίοδο που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία, να εκτελούνται έργα ώστε να δημιουργούνται παράλληλα θέσεις εργασίας και να τονώνεται η τοπική, πραγματική οικονομία.  Ο Δήμος αξιοποιεί τις διαθέσιμες καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες προς όφελος των χρηστών των κτιρίων που μεταξύ άλλων είναι παιδιά, ενώ η μείωση του ενεργειακού κόστους συνεπάγεται την δυνατότητα εναλλακτικής διαχείρισης των πόρων προς όφελος του συνόλου των δημοτών του Δήμου Άργους Ορεστικού", τόνισε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και συμπλήρωσε : "Με τα έργα αυτά αναμένεται να αναβαθμιστούν σημαντικά οι εκπαιδευτικές υποδομές, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπεται αντικατάσταση κουφωμάτων και τζαμιών, παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση εξωτερικής τοιχοποιίας), μόνωση στέγης, αντικατάσταση λαμπτήρων με led, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης αυτονομίας θέρμανσης, αντικατάσταση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης (λέβητες πετρελαίου) με αντλίες θερμότητας και εναλλακτικά με νέους λέβητες βιομάζας κ.λπ.".

Από τα 11 σχολικά κτίρια του Δήμου Άργους Ορεστικού που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα αποκτήσουν ενεργειακή αναβάθμιση, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το 2ο Γυμνάσιο, ενώ σε εξέλιξη εργασιών βρίσκεται το 3ο Δημ. Σχολείο.

Τα δε υπόλοιπα, 2ο, 3ο, 4ο Νηπιαγωγείο, 1ο, 2ο, 4ο Δημ. Σχολείο, 1ο Γυμνάσιο Άργους, Γεν. Λύκειο Άργους και ΕΠΑΛ, έχουν δημοπρατηθεί και έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι, αναμένονται οι ανάλογες συμβάσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας έχει επιπλέον ενταχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του πρώην Γενικού Λυκείου που στεγάζει διάφορες υπηρεσίες του Δήμου (Τεχνική Υπηρεσία, ΚΕΠ), προϋπολογισμού 607.531 € και στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου, ύψους 1.020.000 €.










Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ